DVO verbaast vriend en vijand en wint B-titel

NK Veldkorfbal

Tegen alle verwachtingen in is DVO/Accountor Nederlands Kampioen geworden in de B-Hoofdklasse. Tegen topfavoriet Harkema/Invicta/Frigro B1 legde het in een ijzersterke eerste helft de basis voor haar Nederlandse titel. In de tweede helft liet het zich geen moment van de wijs brengen. Harkema/Invicta/Frigro was twee jaar lang ongenaakbaar in de B, maar kon haar laatste wedstrijd niet winnen: 17-9.

Een mooier affiche dan Harkema/Invicta/Frigro B1 - DVO B1 was haast niet denkbaar voor de B-aspiranten finale. De Friese ploeg maakte dit seizoen naam in korfballand en wist al op overtuigende wijze Nederlands kampioen zaalkorfbal te worden. Zaterdagmiddag zou de ultieme bekroning kunnen worden van een uitstekend seizoen, met de dubbel als definitief eindresultaat.

Voor DVO B1 stond er een verkapte thuiswedstrijd op het programma. Hoewel het NK Veldkorfbal officieel op neutraal terrein wordt gespeeld, blijft Bennekom toch echt de thuisbasis voor de groene brigade. Gesteund door de gehele vereniging, kregen zij hun verdiende toetje na een sterk zaal- en veldseizoen. In de zaal werd de halve finale na een Golden Goal verloren, de halve finale op het veld werd echter terecht gewonnen.

De Bennekomse ogen waren zaterdagmiddag natuurlijk gericht op Krijn van het Kaar. Hoewel Van het Kaar pas eerste jaars B-aspirant is, heeft hij de twee meter al aangetikt. Maar waar je een rol onder de korf verwacht, is de DVO’er vooral loepzuiver. Qua lengte zit het in Bennekom wel goed, want in het andere DVO-vak ontkwam je niet aan de reikwijdte van Linda van der Wal. Toch is ook Van der Wal geen typische rebounder, met een uitstekende actie naar binnen en een goed schot behoort zij tot de beste spelers uit de B-Hoofdklasse.

Bij Harkema/Invicta/Frigro B1 ontmoet je een allrounde selectie. Het fusieteam dat ooit door drie fanatieke ouders ontstond, heeft een verzameling talenten waar menig vereniging stikjaloers op is. Thomas Visser is de man die garant staat voor spektakel en vertolkte al eerder een hoofdrol in de mini-documentaire die eerder dit jaar verscheen.

Gesteund door de gehele vereniging startte DVO furieus. De passie die zij in hun spel legden bleek in de eerste helft de belangrijkste succesfactor. Harkema/Invicta/Frigro speelde vooral tegen zichzelf en had enorm veel moeite in het opzetten van goede aanvallen. De sterke verdedigende rebound van DVO was een probleem waar maar geen oplossing op werd gevonden. DVO kon zelf lang aanvallen, maar was ook vooral zuiver. Spelend op de doorbraak stond het al snel 4-1. Elk doelpunt werd zowel binnen als buiten het veld ontvangen met veel gejuich. De Bennekommers voelden dat er wat te halen viel.

Bij Harkema/Invicta/Frigro haperde de doelpuntenmachine. Amber van Doorn was de enige aan Friese kant die de korf wel wist te vinden. Pas vlak voor rust kwamen daar Rien van der Laan en Thomas Visser bij. Visser was op dat moment al naar het andere vak gehaald om Van het Kaar verdedigend te bedwingen. Dat liet de Bennekommer echter koud. De jongeling tekende namelijk voor de 11-4 ruststand, die bovendien een volledig terechte afspiegeling was van de eerste helft.

En daar waar in de eerste helft Van het Kaar de hoofdrol opeiste, daar was het in de tweede helft toch echt Linda van der Wal. Het gehele DVO-collectief speelde een uitstekende wedstrijd, maar de aanvoerster was simpelweg niet te houden. Harkema/Invicta/Frigro kwam geen moment in de wedstrijd en speelde in summiere bijrol in een stuk waarvan door iedereen een awardwinning hoofdrol werd verwacht. Ook de Friese wissels brachten geen verschil. De strijdlust die de thuisploeg op de mat legde stond in schril contract met de gelaten indruk die Harkema/Invicta/Frigro op de mat legde.

In de laatste minuten gebruikte de Bennekomse technische staf het moment om vier spelers een publiekswissel te gunnen en daarmee de reserves te belonen. Het viertal kwam niet tot scoren, maar dat was ook niet noodzakelijk. De Bennekommers wonnen terecht met 17-9 en mogen zich een jaar lang Kampioen van Nederland noemen.

Net als in het seizoen 2016/2017 kreeg Harkema/Invicta/Frigro B1 het ook dit seizoen wederom voor elkaar om elke competitiewedstrijd te winnen. Toch moest het in de allerlaatste wedstrijd die de Friezen – met deze ploeg – op dit niveau speelden, een nederlaag incasseren. Een tegenslag die het uiteindelijke doel niet in de weg mag zitten. April 2021 staat al in menig Fries agenda genoteerd. Dan moet een eretitel op het mooist denkbare podium volgen. De verloren B-finale is een smetje, maar de prestatie van de Friezen is uniek en belooft veel voor de toekomst. Al zal daar de komende weken nog even niet aan gedacht worden.

DVO was zaterdagmiddag weliswaar de grote underdog tegen het ijzersterk geachte Harkema/Invicta/Frigro, maar wist desondanks alle criticasters de mond te snoeren met een toch al fantastisch seizoen. Misschien nog wel belangrijker; de volgende generatie toptalenten klopt op de deur om de stap richting de Korfbal League te gaan maken. Na Marijn van den Goorbergh en Koen van Roekel is het wachten op de volgende parel die de stap naar het hoogste podium te maken.

Datum: 16 juni 2018 - 15:45 uur
Door: Redactie Korfbal.