Faber houdt deur op kier: 'Afscheid hoeft niet definitief te zijn'

Ereklasse Korfbal League1 NK Veldkorfbal

Ze is pas 24 jaar, maar na de veldfinale van zaterdag hangt Femke Faber haar korfbalschoenen aan de wilgen. Dat staat vast, maar uitsluiten dat een terugkeer er ooit in zit, dat doet ze niet: “Als ik het heel erg ga missen ga ik misschien wel weer korfballen.” Zo ver is het echter nog niet. De focus van de Friezin ligt eerst op de wedstrijd van morgen. Met LDODK/Rinsma Modeplein speelt ze de derby van het Noorden, tegen DOS’46, maar dan in De Lier. Het sportpark van Valto is morgen namelijk het decor van het NK Veldkorfbal 2019.

Voordat er vooruit geblikt wordt op de te spelen finale bespreekt Faber haar ervaringen tijdens haar laatste Korfbal Leagueseizoen. “Ik heb er een dubbel gevoel aan over gehouden. We hebben enerzijds een heel goed zaalseizoen gedraaid, omdat we al vrij vroeg zeker waren van de play-offs en stabiel spel hebben laten zien, ook tegen de toppers. Anderzijds is het natuurlijk heel jammer dat we twee keer verloren in de play-offs tegen PKC/SWKGroep. Uit was dat terecht, thuis hebben we het echt laten liggen. Ondanks dat je mooie stappen hebt gezet ten opzichte van vorig jaar, eindig je het seizoen wel een beetje in mineur.”

Goed gas geven in de afscheidstournee
Over haar eigen seizoen is Faber heel tevreden. “Voor de Kerst was het niet goed en kwam mijn basisplaats op de tocht te staan. Na die stop van twee weken met de Kerst is het steeds beter geworden. Die stijgende lijn liep door tot het einde van het seizoen is op het veld doorgetrokken. Ik ben blij dat het qua vorm zo is gelopen en niet andersom, want uiteindelijk worden na de kerst de prijzen pas verdeeld en gaat het er echt om. Al met al denk ik dat dit één van mijn beste seizoenen is.”

Afscheid, maar geen vaarwel
Afgelopen zaterdag onderstreepte de aanvalster nogmaals dat ze richting het einde van het seizoen in topvorm verkeert. Met vijf goals was ze doorslaggevend in het neerhalen van de sterrenformatie van TOP/SolarCompleet (21-19), waardoor LDODK zichzelf naar de finale van de Ereklasse speelde. Kriebelt het dan nog om de korfbalcarrière een vervolg te geven? “Nee,” klinkt het stellig. “Ondanks dat ik nu nog supergemotiveerd ben vanwege die finale, vind ik dat het korfbalseizoen te lang duurt. Je begint in augustus en bent eind juni pas klaar. In al die maanden heb je weinig vrij, train je drie keer per week en ben je in het weekend vaak hele dagen weg. Ik ben blij dat dat er straks even niet meer is en dat ik tijd krijg voor andere dingen. Uiteindelijk ga ik het sociale aspect in de groep nog het meeste missen denk ik. De spelers zijn mijn vrienden geworden en die ga ik straks minder zien. Gelukkig heb ik ook nog vrienden buiten de selectie van LDODK, dus ik hoef me geen zorgen te maken volgend seizoen. Ik koop ook gewoon een seizoenskaart, zodat ik de thuiswedstrijden kan zien. Wat ik verder volgend jaar doe weet ik nog niet en dat vind ik ook wel lekker eigenlijk. Ik ga vier weken met mijn vriend naar Thailand en maak rustig mijn studie af, verder zien we het wel. Misschien krijg ik wel weer behoefte om te korfballen als ik aan het werk ga, omdat ik dan meer vastigheid heb, ik sluit niks uit. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen, haha.”

Slechte generale repetitie in bekerfinale tegen Mid-Fryslân
De Ereklassefinale is niet de eerste finale voor de Friezen deze week. Afgelopen dinsdag werd de bekerfinale afgewerkt in Emmen tegen Mid-Fryslân/Jansma Burdaard. Een finale om snel te vergeten voor de formatie van Henk-Jan Mulder. Mid-Fryslân was hongeriger en dat betaalde zich uit in een 16-14 overwinning voor de Hoofdklassers. “We speelden super slecht, niemand haalde een goed schotpercentage. Zij gingen er ook vol voor. Het is natuurlijk jammer, maar ik denk dat we deze wedstrijd direct vergeten zijn als we morgen winnen van DOS’46. Overigens vind ik wel dat de beker een toernooi is waar een topclub als LDODK aan deel hoort te nemen. Het is leuk voor andere Friese clubs als LDODK op bezoek komt, dus dat moet je ook vooral blijven doen. Ik zou de wedstrijden alleen liever op een trainingsdag spelen in plaats van een woensdag, want dat is nóg een extra dag in de week die je kwijt bent.”

Derby van het Noorden in het Zuidwesten
Morgen is het dan écht zo ver. Nadat TOP moest wijken voor de Friezen moet in de veldkorfbalfinale eremetaal behaald worden tegen DOS’46, dat op indrukwekkende wijze PKC/SWKGroep opzij zette (14-20). Makkelijk zal het niet worden, denkt ook Faber: “ik hoop dat het heel spannend wordt en dat denk ik ook. Beide clubs zullen ondanks dat het met de bus ruim twee uur rijden is veel supporters meenemen, die er een mooi sfeertje van gaan maken. Uiteindelijk gaat de ploeg met de meeste strijdlust winnen en DOS’46 staat erom bekend daarvan over te lopen, dus het gaat zwaar worden. Het zal op details aankomen, zoals het behouden van rust.”

Hoe de Gorredijkse haar laatste wedstrijd wil beleven weet ze al: “Nou, dat is niet zo moeilijk. Om een uurtje of acht wil ik met die beker in mijn handen staan en daarna een mooi feestje vieren met al onze trouwe supporters. Hoe dat feestje gevierd gaat worden, daar denk ik nog niet over na. Laten we ‘m eerst maar eens winnen.”

Datum: 21 juni 2019 - 17:00 uur