Johannis Schot neemt afscheid in 'als ontspannen ervaren' finale

NK Veldkorfbal Ereklasse

Nadat hij hordes journalisten te woord heeft gestaan is het laatste interview voor de afscheid nemende Johannis Schot met Korfbal. De ervaren allrounder neemt afscheid met een veldkampioenschap en scoorde in zijn laatste wedstrijd zes keer, alvorens hij op de schouders werd genomen door zijn teamgenoten.

Hoe beleef je zo’n laatste wedstrijd, als het een finale is waarin je landskampioen wordt? Schot is anders dan anderen, dus zijn antwoord is ook anders dan het gros zal verwachten: “Ontspannen”, zegt hij nuchter. “We leefden op dezelfde manier naar deze wedstrijd toe als naar alle andere veldwedstrijden. Plezier maken en genieten van mijn laatste wedstrijd stond voorop. Toen Fortuna/Delta Logistiek voor kwam heb ik wel gedacht: als het maar geen vier of vijf verschil wordt, want dan zijn zij op hun sterkst. Zij hebben die enorm krachtige rebound die ze in dat soort situaties heel goed weten uit te buiten. Gelukkig zijn ze nooit verder dan twee á drie goals van ons weggelopen. Direct na rust kwamen we op gelijke hoogte en toen konden we de wedstrijd langzaam naar onze hand zetten.”

Doelpunten horen bij Schot, geldt dat ook voor emoties?
Sommigen geloven niet in toeval, anderen wel. Feit is in ieder geval dat Schot aan zijn laatste wedstrijd veel mooie herinneringen en memorabele momenten overhoudt. Hij scoorde zes keer en maakte als klap op de vuurpijl de laatste van de finale, alvorens hij een publiekswissel met een ovationeel applaus kreeg, van iedereen. Een mooi moment, waarin de korfbalwereld liet zien zich voor speciale gelegenheden volledig te kunnen verenigen. “Dat doet zeker wat met je. Twee weken geleden heb ik officieel afscheid genomen bij PKC/SWKGroep. Er zijn toen veel mooie woorden gezegd, over mij als persoon en als speler. Er werd specifiek teruggeblikt op het winnende doelpunt dat ik maakte in Ahoy 2015.”

Op naar Frankrijk!
Schot tuurt nog eens over het inmiddels lege veld. “Het is mooi om mijn carrière zo af te sluiten. Om het te kaderen; je kunt in een korfbaljaar twee prijzen winnen en wij hebben er één. Deze is natuurlijk niet te vergelijken met die in de zaal, dat weet inmiddels iedereen. Maar als je dan je laatste wedstrijd speelt en het is ook nog een finale, dan is het leuk om die op deze manier te winnen. We gaan zo met de groep naar Papendrecht om daar het seizoen gezamenlijk af te sluiten en nog wat te drinken. Daarna ga ik genieten van mijn zomervakantie. Het wordt aftellen naar de twee weken Frankrijk die we over een paar weken gaan beleven met ons gezin. Ik heb twee jonge dochters, dus we hebben een mooi park met zwembad geboekt, daar zal ik veel aan te vinden zijn. Ik heb er zin in.”

Foto: Jenna Spelten, Korfbalfoto.nl

Datum: 17 juni 2018 - 12:00 uur