Koen Ruwaard: 'We lijken wel de eeuwige tweede'

Hoofdklasse B-jeugd NK Veldkorfbal

Het zat er weer niet in voor ZKV B1. Vorig jaar legden de Zaandammers het als C’tjes af in de finale tegen Harkema, dit jaar herhaalde dit zich, tegen Fortuna/Delta Logistiek B1. De teller hield stil bij 19-14 in het voordeel van de Fortunezen. Koen Ruwaard baalt als een stekker: “misschien is de spanning in zo’n finale wel te groot.”

Direct na de wedstrijd bedankten de spelers van ZKV hun publiek en kwamen ze bijeen voor een korte, positieve bespreking. “Maar het is natuurlijk enorm jammer, zeker omdat je zover bent gekomen. Het lijkt wel alsof we door de spanning niet in ons eigen spel konden komen. Het lijkt wel alsof finales ons niet gegund zijn”, verzucht Ruwaard.

Fysiek
ZKV begon voortvarend, met een 1-4 voorsprong maar daarna rechtte Fortuna de rug en was het gedaan met de Zaanse hoogmoed. “We begonnen goed, maar aan het einde van de eerste helft lieten we ze te veel gaan, waardoor we op een te grote achterstand kwamen. We kwamen nog knap terug, maar Fortuna loste het heel goed op. Vooral Mark (Toorenburg, red.) was erg sterk. Hij schoot belangrijke ballen raak op de juist momenten, dat is super knap. Verder denk ik dat wij het aflegden tegen hun fysiek. Je zag dat zij meer rebounds pakten, vaker konden herhalen en daardoor uiteindelijk ook makkelijker scoorden. Daarentegen raakten wij de bal soms al snel kwijt.”

Ruwaard is tevens kritisch over zijn eigen prestatie. “Ik probeerde voor het team te spelen. Normaal doe ik dat met meer goals, maar het is jammer dat dat in dit soort wedstrijden niet lukt. Ik had bepalender kunnen zijn. Na zo’n wedstrijd ga ik eigenlijk vooral bij mezelf na wat ik beter had moeten doen, terwijl dat niet direct nodig is.”

Trots
Het viel op dat de spelers van ZKV vrij goed met hun verlies omgingen. Ruwaard is echter nog niet over zijn verlies heen. “Ik baal nu vooral nog, maar vanavond zal het wel omslaan in trots. De supporters zijn trots op ons. Het is natuurlijk ook tof dat zo’n kleine club als ZKV zo ver komt. In de zaal waren we ook al dichtbij. Het is mooi dat we zulke grote ploegen kunnen verslaan. Of wij een gouden lichting zijn? Je mag het misschien wel zo noemen, ja. We doen dit nu al meerdere jaren. Volgend jaar wordt de groep helaas gesplitst door de nieuwe leeftijdsregelingen, maar over twee jaar staan we er sowieso weer, dan in de A-junioren. Vanavond gaan we eerst gewoon feesten en genieten van wat we bereikt hebben. Uiteindelijk was het gewoon een mooi seizoen met tweemaal kruisfinales en zelfs een finale, dus daar mogen we echt trots op zijn!”

Datum: 17 juni 2017 - 16:15 uur