Skip to the main content

NK Zaalkorfbal ’23/’24 – Round-Up

Evenementen

Op zaterdag 6 april was de Maaspoort in Den Bosch de hele dag het decor van het NK Zaalkorfbal. De finales van de D-jeugd, C-jeugd en B-jeugd werden overdag gespeeld en ’s avonds stonden de finales van de A-jeugd dames en Topklasse dames op het programma. Na een fantastische dag en een aantal zinderende finales zijn we vijf Kampioenen van Nederland rijker: Nieuwerkerk D1, TOP/IAA fresh C1, Avanti/Post Makelaardij B1, De Korfrakkers A1 en Be Quick 1 mochten met de gouden medaille naar huis.

Finale D-jeugd: Dalto/Klaverblad Verzekeringen D1 – Nieuwerkerk D1
Bekijk de game-highlights hier!

De D’s mochten aftrappen in de Maaspoort op zaterdag 6 april. Aangemoedigd door een grote groep enthousiaste supporters gingen Dalto/Klaverblad Verzekeringen D1 en Nieuwerkerk D1 van start. Het was Jasmijn Eijkman die een 0-1 voorsprong voor Nieuwerkerk op het scorebord zette, maar daarna was het initiatief voor Dalto. Vier goals van de Driebergers zetten de stand op 4-1. Nieuwerkerk had moeite met de druk die Dalto gaf. Jasmijn Eijkman kon wel haar tweede van de middag scoren, maar daar had Tygo van Barneveld namens Dalto snel een antwoord op. Richting het einde van de eerste helft kwam Nieuwerkerk steeds beter in de wedstrijd. Er werden betere kansen gecreëerd en bij rust was de voorsprong voor Dalto nog maar één goal: 5-4. Direct na rust scoorde Sem van den Heuvel de 5-5, maar aan de andere kant maakte Emma Oerlemans er weer 6-5 van. In de daaropvolgende fase volgden de doelpunten elkaar in een rap tempo op. Het was Dalto dat steeds op voorsprong kwam, maar Nieuwerkerk dat vervolgens de stand direct weer gelijk trok. Halverwege de tweede helft stond het 9-9. Richting het einde van de wedstrijd kregen de ploegen meer moeite met scoren. Het was Sofia Pierik die Nieuwerker voor het eerst sinds de 0-1 weer op voorsprong zette: 9-10. Zo’n twee minuten voor tijd leek Jonah van de Burgt de wedstrijd vervolgens te beslissen door de 9-11 te scoren, maar via Quinn Lammers kwam Dalto toch weer op 10-11. In een bloedstollend spannende laatste minuut kreeg Dalto nog wat kansen, maar de bal wilde er niet meer in. Daarmee ging Nieuwerkerk D1 met het goud naar huis en was er voor Dalto/Klaverblad Verzekeringen D1 een zilveren medaille. (Uitslag: 10-11)

Finale C-jeugd: TOP/IAA fresh C1 – PKC/Vertom C1

Bij de finale van de C-jeugd namen PKC/Vertom en TOP/IAA fresh het tegen elkaar op. PKC kwam vliegend uit de startblokken en het was Mick Ouwehand die de 0-1 en 0-2 voor zijn rekening nam. Vervolgens liepen de Papendrechters uit naar een stand van 1-5 en dat was voor de staf van TOP het signaal om in te grijpen. Een time-out en een aantal tactische wissels brachten de ploeg uit Sassenheim terug in de wedstrijd. Mede dankzij twee rake schoten van de zuivere Jasmijn van Rijthoven stond het na een kwartier spelen weer 4-6 en ook verdedigend had de ploeg het nu beter op orde dan in de beginfase. De rest van de eerste helft kon PKC de voorsprong behouden, maar TOP bleef aan het elastiek en kon vlak voor rust zelfs de aansluitingstreffer scoren. Bij een stand van 7-8 zochten de teams de kleedlokalen op. Na rust scoorde Rutger Brugman direct de gelijkmaker en een prachtige combinatie tussen Ramon Cortes Roest en Bastiaan Ruesink zorgde vervolgens voor de eerste voorsprong voor TOP. De Sassemers profiteerden optimaal van het momentum, dat volledig hun kant op was verschoven, en liepen uit naar 12-8. Het gaatje bleef vervolgens tot ver in de tweede helft drie à vier goals. In de slotfase van de wedstrijd zette PKC nog alles op alles om het gat te dichten, maar verder dan 15-12 kwam de ploeg niet. Daarmee is het TOP/IAA fresh C1 dat zich Kampioen van Nederland mag noemen. De runner-up-titel is voor PKC/Vertom C1. (Uitslag: 15-12)

Finale B-jeugd: Avanti/Post Makelaardij B1 – PKC/Vertom B1

Ook bij de finale voor de B-jeugd, die ging tussen Avanti/Post Makelaardij B1 en PKC/Vertom, kolkte de Maaspoort weer dankzij het enthousiasme van vele meegereisde supporters. De eerste minuten waren voor de ploeg uit Pijnacker, die via tweemaal Ruben Schmidt op 2-0 wist te komen. Ook het andere aanvalsvak van Avanti creëerde de kansen makkelijk, waardoor de voorsprong snel werd verdubbeld. De 5-0 van wederom Schmidt was voor de PKC-staf voldoende aanleiding voor een time-out. Echter, ook daarna bleef PKC moeite houden met het felle Avanti, dat een puike wedstrijd speelde. Pas na tien minuten spelen kon Josje Kemp haar ploeg van de hatelijke nul verlossen: 6-1. Hoewel PKC hierna steeds betere kansen creëerde en deze later ook ging afronden, kregen de Papendrechters verdedigend geen grip op het vlijmscherpe Avanti, waardoor het in de rust 15-9 in het voordeel van de ploeg uit Pijnacker stond. Na rust kwam Avanti opnieuw sterk uit de kleedlokalen met direct weer twee snelle goals. PKC bleef nog wel proberen, maar er stond simpelweg geen rem op Avanti. Statistieken zijn niet bijgehouden, maar het valt niet te betwisten dat het scoringspercentage van Avanti bijzonder hoog lag in deze fase van de finale. Halverwege de tweede helft stond het al 24-12. In de slotfase ging de scherpte er een beetje af, maar de overwinning kwam geen moment meer in gevaar. Bij een eindstand van 27-18 is Avanti/Post Makelaardij B1 overtuigend Kampioen van Nederland en gaat PKC/Vertom B1 naar huis met het zilver. (Uitslag: 27-18)

Finale A-jeugd dames: VIOS/Spes A1 – De Korfrakkers A1

Na de D-, C- en B-jeugd, was het de beurt aan het dameskorfbal. Allereerst de A-jeugd dames, waar VIOS/Spes A1 en De Korfrakkers A1 de strijd om het goud met elkaar aangingen. Het was Luna Geurts die namens VIOS/Spes direct in de eerste aanval de 1-0 scoorde, maar het antwoord vanuit De Korfrakkers volgde snel. Daarna kon VIOS/Spes meerdere keren een gaatje van twee slaan, maar De Korfrakkers kon steeds aanhaken en in de slotfase kwam de ploeg uit Erp zelfs weer op gelijke hoogte. Bij VIOS/Spes werd vlak voor rust Indy Oldenhof in de ploeg gebracht, die direct 7-6 scoorde en niet veel later scoorde Loa van Megen ook de 8-6. De Korfrakkers kon voor rust opnieuw de aansluitingstreffer scoren en bij een stand van 8-7 werd er gerust. In de eerste aanval na rust was het Fenne van de Ven die meteen zorgde voor de 8-8 en Sanne Bekkers nam vervolgens de 8-9 voor haar rekening. Dat betekende dat De Korfrakkers voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong stond en even later kon de ploeg uit Erp een gaatje van twee slaan (9-11). VIOS/Spes had het moeilijk en leek af en toe té graag te willen, waardoor de ploeg slordig werd. De Korfrakkers kon een voorsprong van drie goals nemen (10-13). Via Nadia van der Valk werd het weer 11-13, maar met nog zo’n vier minuten te spelen was De Korfrakkers opnieuw weggelopen naar 11-15. VIOS/Spes zette nog alles op alles in de slotfase, maar kreeg de bal niet meer in de korf. Dat betekende dat 11-15 tevens de eindstand was en daarmee prolongeert De Korfrakkers de titel van Kampioen van Nederland. Roby van Zutphen van De Korfrakkers werd verkozen tot Player of the Match. (Uitslag: 11-15)

Finale Topklasse dames: Rosolo 1 – Be Quick 1

Het slotstuk van een volle korfbaldag in de Maaspoort was de Topklassefinale tussen Rosolo en Be Quick, een herhaling van vorig jaar. Toen ging Be Quick er in de laatste seconde met de winst vandoor, maar dit seizoen was het Rosolo dat overtuigend bovenaan eindigde in de poule, met slechts twee verliespunten. Toch was het Be Quick dat op voorsprong wist te komen in goed gevulde Maaspoort. Via 1-3 werd het 2-5, maar écht los kwam Be Quick in de beginfase nog niet. Bij een stand van 3-5 moest Rosolo-aanvoerster Marin Antonis met een ogenschijnlijk nare kuitblessure het veld verlaten. Een flinke domper voor de ploeg uit Reusel, die Be Quick vervolgens uit zag lopen naar 3-7. Het aanvallende spel van Rosolo was onrustig en ook verdedigend had de ploeg Be Quick niet onder controle. Het was dan ook de regerend landskampioen die met een 4-8 voorsprong mocht gaan rusten. Rosolo startte de tweede helft met een paar prima, lange aanvallen, maar beloonde zichzelf maar mondjesmaat. Aan de andere kant was Be Quick, en dan met name Anne Voets, wel uitermate zuiver. Bij een stand van 5-9 was zij verantwoordelijk voor vijf van de negen goals. Het was Kim Vosters die het tij voor Rosolo wist te keren door zowel de 7-10 als de 8-10 te scoren. Even later was zij ook verantwoordelijk voor de aansluitingstreffer en stond het met nog vier minuten te spelen plotseling 10-11. Daarmee was de wedstrijd nog alles behalve beslist. Met nog 15 seconden op de klok was het Joyce van Asperdt die Rosolo vanaf de strafworpstip koelbloedig weer op gelijke hoogte zette en zo een verlenging uit het vuur sleepte. In de verlenging kregen beide ploegen kansen, maar de korf werd niet gevonden, dus moest een golden goal de beslissing brengen. Daarin was het Zoë Voets die de winnende binnen wist te schieten, wat betekent dat Be Quick voor het tweede jaar op rij Kampioen van Nederland is. Rosolo was, net als vorig jaar, héél dichtbij, maar moet het opnieuw doen met het zilver. (11-12)