Skip to the main content

NKD – Driebergen

A-jeugd Hoofdklasse Ereklasse Hoofdklasse B-aspiranten Topkorfbal

In Driebergen werden op zaterdag 24 juni de hele dag veldfinales gespeeld. Van de D-jeugd Hoofdklasse tot en met de Ereklasse werden alle finales onder prachtige zomerse omstandigheden afgewerkt. KZ/Thermo4U D1 was de eerste kampioen van de dag, waarna bij de C-jeugd GG/RMcD Huis Emma C1 met de titel naar huis ging. Fortuna/Delta Logistiek B1 werd de winnaar bij de B-jeugd en KZ/Thermo4U A1 is Nederlands Kampioen bij de junioren. In het slotstuk van de dag wist PKC/Vertom de titel te prolongeren door te winnen van Fortuna/Delta Logistiek. 

KZ/Thermo4U D1 – CKV Nieuwerkerk D1
De wedstrijd tussen KZ/Thermo4U D1 en CKV Nieuwerkerk D1 was een reprise van de D-jeugd Hoofdklassefinale in de zaal, echter deze editie was een stuk spannender. In de beginfase gingen het gelijk op en vielen de doelpunten snel, wat resulteerde in een 2-2 tussenstand. Daarna sloeg KZ een gaatje naar 6-2, mede doordat Nieuwerkerk een paar strafworpen verzuimde te verzilveren. Maar, Nieuwerkerk bleef knokken. Nog voor rust werd het verschil verkleind tot slechts één doelpunt door een 0-4 run. De ruststand was 7-6.

Direct na rust trok Demi van Nierop de stand gelijk (7-7), waarna Nieuwerkerk de goede lijn doortrok en een voorsprong pakte. Tot halverwege de tweede helft ging het gelijk op: iedere keer als Nieuwerkerk scoorde, had KZ het antwoord klaar. Na de drinkpauze trok KZ het initiatief weer naar zich toe. Een rake vrije bal van Max Doeves en een goal van Jayden Kuwai zorgden voor de voorsprong voor de Koogers, waarna er een time-out volgde. Aan Nieuwerkerkse zijde werd opnieuw een strafworp gemist, maar de aanval liep door en Jonah van de Burgt maakte opnieuw gelijk (11-11) met nog iets meer dan zeven minuten op de klok. Een spannende slotfase volgde, waarin KZ opnieuw uitliep naar twee verschil. Jasmijn Eijkman zorgde nog voor de aansluiting uit de vrije bal, maar Nieuwerkerk kon niet meer voorkomen dat KZ er met de nationale titel en dus de dubbel vandoor ging. (Uitslag: 14-12)

GG/RMcD Huis Emma C1 – Wageningen C1
Om 13.15 uur was het tijd voor de finale bij de C-jeugd. GG/RMcDonald Huis Emma C1 nam het in deze wedstrijd op tegen Wageningen C1. Het was Groen-Geel dat direct de score opende, maar Wageningen had daar snel een antwoord op. Hoewel de mannelijke luchtmacht van Groen-Geel naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer ging heersen onder de korf, lukte het de ploeg in eerste instantie niet om dit om te zetten in doelpunten. Halverwege de eerste helft stond het dan ook pas 3-3 en na de drinkpauze was het zelfs Wageningen dat brutaal op voorsprong kwam. De 3-5 van Just van der Kolk was voor Groen-Geel het signaal om wakker te worden en de ploeg wist de stand via doelpunten van onder andere Isabel Huijgen en Joep de Wit om te draaien, om vervolgens een gat van drie te slaan (8-5). Hoewel Wageningen daarna weer wat terug kon doen, kon de ploeg niet voorkomen dat Groen-Geel al voor rust verder uitliep naar 11-6.

Na rust ging Groen-Geel verder waar het in de eerste helft mee was begonnen. Binnen vijf minuten stond er een stand van 14-6 op het scorebord en daarmee was een overwinning voor Wageningen ver weg. Hoewel de ploeg wel bleef vechten, bemoeilijkte onzorgvuldige passing het opzetten van goede aanvallen. De kansen die Wageningen kreeg, werden vaak niet benut. Tekenend daarvoor was een gemiste strafworp op 16-7. Groen-Geel daarentegen bleef gestaag door scoren, zowel van afstand als op de doorbraak. Door sterke rebound kon het team lang door blijven aanvallen. In de slotfase van de wedstrijd wist Wageningen nog twee strafworpen te benutten, maar dat maakte het verschil ook niet meer. Bij een stand van 22-10 klonk het eindsignaal en mag GG/RMcDonald Huis Emma C1 zich ook op het veld Kampioen van Nederland bij de C-jeugd noemen. (Uitslag 22-10)

Fortuna/Delta Logistiek B1 – DVO/Transus B1
De eerste aanvallen van beide ploegen leverde niks op maar even later was het Merel van den Brink die voor DVO B1 de score opende uit een omdraaibal, direct beantwoord door een goal van Stijn Nennie aan de andere kant. Daarna liep DVO uit, doelpunten van Ruben ten Brinke, Arnoud van der Hoek en Merel van den Brink zorgden voor een 1-5 voorsprong voor de Bennekommers. Stef Smaal zette na de drinkpauze het tweede Delftse doelpunt op het scorebord maar dit werd direct gecounterd door een goal van DVO. DVO verdedigde sterk en had bovendien veel rebounds, echter in de aanval ontbrak het aan scherpte in de afronding waardoor het lang 2-6 bleef. Vijf minuten voor rust kwam Fortuna, dankzij doelpunten van Yanu Slingerland, weer wat terug in de wedstrijd. DVO trachtte de flow van de Fortunezen te doorbreken door een time-out te nemen maar Nennie scoorde vlak daarna de aansluitingstreffer en vervolgens de gelijkmaker (6-6). Slingerland zette Fortuna voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong, maar Van den Brink zette op slag van rust DVO weer naast Fortuna met een rake vrije bal. De ruststand was 7-7.

In de eerste fase na rust vielen de doelpunten gemakkelijk, aan beide kanten. Bij Fortuna waren het vooral de mannen die opvielen, waar bij DVO het spel wat allrounder was en zowel de vrouwen als de mannen scorenderwijs belangrijk waren. Aan de hand van Slingerland, Nennie en jeugd-international Levi van Nieuwenhuijzen liep Fortuna uit naar zes doelpunten verschil (18-12) en ook verdedigend had Fortuna de wedstrijd prima onder controle. In de laatste tien minuten knokte DVO zich – aan de hand van Merel van den Brink – terug in de wedstrijd. Bij 19-16 en nog 4.30 op de klok nam Fortuna een time-out. Van den Brink miste de strafworp voor 19-17 en Fortuna speelde lange aanvallen met veel pogingen maar verzuimde te scoren. Stijn Nennie zette de 20-16 op het bord en daarmee haalde Fortuna B1 de titel en de dubbel binnen. Yanu Slingerland werd topscorer met maar liefst negen goals. (Uitslag: 20-16)

DVO/Transus A1 – KZ/Thermo4U A1

Een wat rommelig eerste kwart van de finalewedstrijd bij de A-jeugd, met veel gemiste kansen en slordigheden. Na vier minuten spelen kreeg Simeon ten Brinke de kans om de score te openen voor DVO, maar hij verzaakte de strafworp te scoren. Even later was het alsnog Ten Brinke met de 1-0: van afstand schoot hij wel raak. Mika Vreeken had hier echter direct een antwoord op voor KZ, waarna zijn ploeg via Stef Schaap op voorsprong wist te komen. Die voorsprong kon vervolgens uitgebouwd worden, maar ook Famke Doves miste vanaf 2,5 meter, waardoor DVO na een prachtige actie van Richard Gerritsen via Noah Koers de stand weer gelijk wist te trekken. Vervolgens was het Matthijs de Koning van DVO die zijn strafworp tot twee keer toe wél scoorde. Dat bracht de stand na een kwartier spelen op 4-2 in het voordeel van de Bennekommers. Ook na de drinkpauze bleven beide ploegen veel kansen missen. DVO wist in het tweede kwart zelfs helemaal niet meer te scoren. Dat bracht KZ in de gelegenheid om weer een voorsprong te nemen. Bij een magere ruststand van 4-6 gingen de teams de kleedlokalen in.

Na rust scoorde DVO een snelle aansluitingstreffer: Noah Koers was vanaf de stip zuiver. Daarna volgde een fase waarin KZ het DVO reboundend moeilijk maakte, zowel aanvallend als verdedigend. Dat vertaalde zich naar een 5-8 voorsprong voor de Koogers. Pas na een klein kwartier in de tweede helft leek DVO eindelijk in de wedstrijd te komen. Aan de hand van captain Simeon ten Brinke, die in korte tijd drie maal wist te scoren, kwam de ploeg weer op gelijke hoogte met KZ: 9-9. Na de 10-10 was het Mikai van het Kaar die KZ opnieuw op voorsprong wist te zetten. Maud Aafjes bracht het verschil zo’n drie minuten voor tijd naar twee. Daarmee leek de wedstrijd beslist, maar Meike van Hout scoorde de aansluitingstreffer voor DVO, nadat Koers al een strafworp had gemist. Daarmee was het opnieuw spannend. Famke Doves verzaakte de wedstrijd in de laatste minuut definitief te beslissen door óók te missen vanaf de stip, maar dat werd de Koogers uiteindelijk niet fataal: bij een stand van 11-12 klonk het eindsignaal en was het KZ/Thermo4U dat er met de titel vandoor ging. DVO moet het doen met de runner-uptitel, zowel in de zaal als op het veld. (Uitslag: 11-12)

Fortuna/Delta Logistiek – PKC/Vertom
In de ontknoping van de Ereklasse nam PKC/Vertom het als titelverdediger op tegen Fortuna/Delta Logistiek. Voor Fortuna was dit dé kans op revanche voor de gemiste zaalfinale. PKC wilde de toch al indrukwekkende prijzenkast van dit seizoen ongetwijfeld nog aanvullen met de veldtitel. De finale stond uiteraard ook in het teken van het afscheid van twee korfbalgrootheden: Laurens Leeuwenhoek van PKC en Mick Snel van Fortuna. Beide heren startten uiteraard in de basis. Het was Michelle van Geffen die de score opende voor Fortuna, maar daar had Nienke Hintzbergen, die in de eerste helft nog vaker gevaarlijk zou zijn, snel een antwoord op. Na de 2-2, gescoord door respectievelijk Snel en Leeuwenhoek wist PKC uit te lopen naar 3-7, mede dankzij een onzorgvuldig Fortuna en nog drie goals van Hintzbergen. Een time-out van de Delftenaren sorteerde niet direct effect, want meteen daarna was het Kunst die de 3-8 op het scorebord zette. Vanaf dat moment ging Fortuna meescoren, maar het door PKC geslagen gat kon in de eerste helft nog niet gedicht worden. Er werd gerust bij een stand van 6-10.

Net als in de eerste helft was het Michelle van Geffen die na rust de eerste wist te maken. Daarna lukte het Fortuna dichterbij te komen. De ploeg had een wat hoger scoringspercentage dan in de eerste helft en kon bovendien door een betere rebound langer blijven aanvallen. Dat resulteerde in een aantal broodnodige doelpunten van onder andere Snel, die in deze fase zijn tweede en zijn derde van de avond scoorde. Fortuna wist PKC dan ook tot drie keer toe tot op twee doelpunten te naderen, maar telkens waren het de Papendrechters die daarna het gat weer vergrootten. Na de 11-13 van Snel lukte het PKC door doelpunten van Jonker, Hintzbergen en Zuijdwegt met nog tien minuten op de klok weer een gat van vijf te slaan. Daarmee stond Fortuna voor een lastige opgave. Té lastig, zo bleek. Het lukte Fortuna niet meer om nog dichterbij te komen in de tijd die nog restte. Met nog 2,5 minuut te spelen werd Laurens Leeuwenhoek onder luid gejuich naar de kant gehaald. Eén minuut later was het ook voor Mick Snel, die inmiddels vijf goals op zijn naam had staan in deze finale, tijd om met een publiekswissel definitief afscheid te nemen van het korfballen op het hoogste niveau. De stand op dat moment was 13-18 in het voordeel van de Papendrechters. Daar veranderde niets meer aan in de slotseconden van de wedstrijd, wat betekent dat PKC zich opnieuw landskampioen op het veld mag noemen, na in de zaal ook al de titel te hebben gepakt. (Uitslag: 13-18)

Foto’s: Marco Spelten en Gertrude de Vries, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Traditiegetrouw worden aan het einde van het seizoen de Korfbal Leagueverkiezingen gehouden. In zes categorieën worden de prijzen verdeeld, per categorie zijn er drie genomineerden. De nominaties zijn nu bekend! Beste speelster: Nienke Hintzbergen (PKC/Vertom) Daniëlle Boadi (DVO/Transus) Brett Zuijdwegt (PKC/Vertom) Beste speler: Richard Kunst (PKC/Vertom) Daan Preuninger (Fortuna) Jelmer Jonker (PKC/Vertom) Beste speelster U21: […]
Lees meer
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 7
Dameskorfbal
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 7
Op Bevrijdingsdag stond voor de Dameskorfbal Topklasse gewoon de zevende speelronde op het programma. Met veel spannende wedstrijden! Bij maar liefst vier van de zes wedstrijden was er een eindstand van slechts één goal verschil. Topklasse A Spes/VIOS – Be Quick Spes/VIOS verloor in de zaal nog tweemaal van Be Quick in de play-offs, dus […]
Lees meer
Ereklasse '23/'24 - voorjaar #2
Ereklasse
Ereklasse '23/'24 - voorjaar #2
Na een korfbalvrij weekend rondom Koningsdag werd er afgelopen weekend weer een speelronde in de Ereklasse afgewerkt. Een paar dagen eerder speelden zaalfinalisten PKC en DVO al een doordeweekse wedstrijd.
Lees meer

Topartikelen

Beachkorfbal
Volg het WK Beachkorfbal
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal