Skip to the main content

Op Papendal: TeamNL Korfbal en U21 mogen blijven trainen

Internationaal TeamNL Korfbal U21, U19, U17

Als gevolg van de kabinetsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus vindt er in de Nederlandse sportwereld momenteel bijna geen competitie plaats. Het kabinet laat enkel de wedstrijden in de hoogste voetbalklassen doorgaan. Ook heeft het kabinet besloten dat alle fulltime topsportprogramma’s in een gecontroleerde omgeving mogen blijven draaien, mits deze op een officiële lijst van erkende topsportaccommodaties staan. Om die reden kunnen TeamNL Korfbal en Talent TeamNL Korfbal (U21) op Papendal blijven trainen. Een update van onze nationale selecties, inclusief trainers- en spelersnieuws.

Onder leiding van de nieuwe bondscoach Jan Niebeek bereidt TeamNL Korfbal zich voor op het uitgestelde IKF European Korfball Championship, dat nu vooralsnog in oktober/november 2021 in België gespeeld gaat worden. Sinds vorige maand traint TeamNL Korfbal weer elke woensdag op Papendal, dat zeer strenge veiligheidsmaatregelen hanteert. Vanaf deze week melden de internationals zich voorlopig ook elke zaterdag in het hart van de Nederlandse topsport.

Om nu op topniveau te kunnen trainen en volwaardige onderlinge wedstrijden te kunnen spelen, voegt Niebeek voor deze coronaperiode drie speelsters toe aan zijn selectie, te weten: Danielle Boadi (DVO/Accountor), Anouk Haars en Anna Kriek (beide KZ/Thermo4U).

Niebeek over zijn eerste weken: “De eerste kennismaking met het team is prettig en goed verlopen. De contouren van ons programma zijn neergezet. Voor nu gaan wij tijdens de coronaperiode ons programma bijstellen, zodat wij onze atleten optimaal kunnen faciliteren in hun fitheid en ontwikkeling.”

Weerstand
In tegenstelling tot de seniorenteams van de verenigingen mogen TeamNL Korfbal en U21 van het kabinet dus onder volle weerstand trainen en onderlinge wedstrijden blijven spelen. KNKV-directeur Kees Rodenburg. “Het liefst hebben we dat elk kind en elke senior onbeperkt kan genieten van het spelen van en kijken naar korfbal. Nu dat helaas niet mogelijk is, zijn we blij dat onze beste spelers en speelsters een voor dit moment zo goed mogelijk topsportprogramma kunnen draaien.”

Rodenburg vervolgt: “Ik had graag gezien dat deze uitzondering ook voor onze Korfbal Leagueverenigingen had gegolden, want zeker op dat niveau zijn we in staat om de gewenste voorzorgsmaatregelen te treffen, maar de overheid heeft dus anders besloten. Nu koesteren we wat we hebben en uiteraard leven we met de grootste zorgvuldigheid alle strikte maatregelen na.”

Talent TeamNL Korfbal: Mike Vlietstra assistent-bondscoach
Talent TeamNL Korfbal werkt toe naar het uitgestelde IKF U22(!) World Korfball Championship, dat nu van 10 tot en met 17 juli 2021 in Taiwan gepland staat. De selectie van bondscoach Kees Vlietstra start binnenkort met het trainingsprogramma. Bij U21 – bij uitzondering dit jaar dus even U22 – is Mike Vlietstra de opvolger van assistent-bondscoach Ruben Boode, die deze rol nu vervult bij het ‘grote’ Oranje.

Mike Vlietstra is de jongere broer van Kees en samen leiden ze de Topsport Talent School in Groningen. Als hoofdcoach had Mike Vlietstra in twee periodes zijn club Nic., destijds nog spelend in de Korfbal League, onder zijn hoede. Tijdens zijn tweede periode bij Nic. (2011-2012, samen met Kees) kreeg het Vlietstra-duo de onderscheiding voor Beste Coach van het seizoen. Vlietstra: “De mooiste momenten in mijn werkweek zijn de trainingsuren met de talenten van de TTS in Groningen. Om nu te mogen gaan werken met de allerbeste korfbaltalenten van de wereld is een prachtig vooruitzicht. Het voelt als een eer om een bijdrage te mogen leveren aan de ontwikkeling van de spelers van Talent TeamNL Korfbal. Ook de samenwerking met Kees is iets waar ik me op verheug.”

Rodenburg: “Mike heeft ervaring als Korfbal Leaguecoach en als sportdocent (ALO’er) is hij getraind op het goed begeleiden van jeugd. De Vlietstra’s hebben laten zien samen een goed duo te vormen en ik voorzie een mooi traject richting het WK in Taiwan.”

Nederland U19, U17 en RTC-teams
Voor Nederland U19 staat 2 tot en met 4 april 2021 het IKF U19 World Korfball Championship in Tsjechië op het programma, voor U17 wacht in juni 2021 het officieuze WK in Eindhoven. Door de huidige coronamaatregelen verloopt het selectieproces voor de teams van Leon Simons (U19) en Barry Schep (U17) anders dan normaal.

Naast het RTC-selectietoernooi voor U19 en U17 en de Pre-Challenge (U15) gaan voorlopig ook de (oefen)wedstrijden en trainingen voor regionale talentencentra niet door. Verder is het met de kennis van nu ook sterk de vraag of eind december de Talenten Challenge in Topsportcentrum Rotterdam – elk jaar hét moment waarop de selecties van Nederland U19 en U17 bekend worden gemaakt – plaats kan vinden. Rodenburg: “Uitsluitsel over de Korfbal Challenge volgt na de volgende persconferentie van het kabinet. Op welke manier en termijn Nederland U19 en U17 tot stand zullen komen, wordt dus ook later duidelijk.”

Archieffoto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

 

Gerelateerde artikelen

Studio Oranje #3: 'Vrijspelen'
TeamNL Korfbal
Studio Oranje #3: 'Vrijspelen'

In de zevendelige documentaire ‘Studio Oranje’ werd TeamNL Korfbal gevolgd, op weg naar het WK Korfbal 2015 in België. Vandaag aflevering 3: ‘Vrijspelen’.

Lees meer
Scholtmeijer/Tromp naar PKC, Braunstahl naar TOP
TeamNL Korfbal
Scholtmeijer/Tromp naar PKC, Braunstahl naar TOP

Wim Scholtmeijer en Jennifer Tromp vormen volgend seizoen – na het EK in Belgie – het nieuwe trainersduo van PKC/SWKGroep. Leon Braunstahl wordt dan de nieuwe hoofdcoach van TOP/SolarCompleet. Dat werd donderdagavond bekend in Papendrecht en Sassenheim.

Lees meer
Leon Braunstahl: tips en challenges
TeamNL Korfbal
Leon Braunstahl: tips en challenges

Hoe blijf je in deze periode zonder korfbalwedstrijden en -trainingen toch zoveel mogelijk korfbalfit? Op die vraag geeft Leon Braunstahl, assistent-bondscoach van TeamNL Korfbal, antwoord in onderstaande video.

Lees meer

Topartikelen

Ereklasse Korfbal League Topkorfbal
Hansen (Blauw-Wit) over ernstige blessure: 'Het was pure pech'
Internationaal TeamNL Korfbal U21, U19, U17
Op Papendal: TeamNL Korfbal en U21 mogen blijven trainen