Skip to the main content

PKC wint eerste editie IKF Korfball Champions League

Internationaal

Na de halve finales op vrijdag was het zaterdag tijd voor de laatste wedstrijden in de Korfball Champions League. De kleine finale werd een Belgisch onderonsje tussen Borgerhout/Groen-Wit en Floriant Merelbeke, de finale ging tussen PKC/Vertom en Fortuna/Delta Logistiek.

Beide wedstrijden zijn terug te kijken op Olympics.com.

Borgerhout/Groen-Wit – Floriant Merelbeke
Borgerhout startte het duel om het brons in de zelfde opstelling als een dag eerder tegen Fortuna, Floriant kende op drie plekken wijzingen ten opzichte van het duel met PKC op vrijdagavond. Mooi was het onderonsje tussen de zusjes Lisa en Amy Pauwels die tegenover elkaar stonden. Floriant was in het eerste kwart de bovenliggende partij en stond organisatorisch beter, maar verzuimde om zichzelf te belonen en de kansen af te ronden. Na tien minuten spelen stond er dan ook een schamele 1-2 stand op het bord. In het tweede kwart kwam de wedstrijd wat meer los. Floriant had nog altijd het initiatief en verdedigde bovendien sterk. Echter, Borgerhout rondde beter af, waardoor de ploeg bij kon blijven en zelfs tegen het einde van het tweede kwart de wedstrijd enigszins kon kantelen. De 9-8 van Jarni Amorgaste was de eerste voorsprong van Borgerhout, maar Lisa Pauwels counterde direct (9-9). Op slag van rust kreeg Roy van Laeken een rode kaart na iets wat hij tegen de arbitrage had gezegd. Achteraf zou zijn coach toegeven dat dit een terechte rode kaart was. De 44-jarige Sven Vervloet was de vervanger van Van Laeken.

Echter, de invalbeurt van Vervloet was maar van korte duur. Hij moest al snel geblesseerd afhaken en werd vervangen door het zestienjarige talent Wannes Boonen. Gedurende het derde kwart werd de sfeer wat onvriendelijk, Borgerhout was niet content met de arbitrale beslissingen en met nog zes minuten in het derde kwart nam de staf van Borgerhout een time-out om de gemoederen even te sussen. Dat sorteerde effect want daarna leek het momentum langzaam te verschuiven. Het werd een doelpuntrijk derde kwart dat eindigde bij 16-16. Ondertussen maakte het meegereisde Belgische publiek er een prachtig feestje van. Zo veel goals als er in het derde kwart vielen, zo weinig waren dat er in het vierde. Er werd over en weer gewisseld en het werd vooral een tactisch schaakspel met weinig goals. Saar Seys was van groot belang voor Floriant, zij maakte de 17-18 en de 17-19. Jaro Peeters deed op fantastische wijze nog iets terug namens Borgerhout, maar het was niet genoeg. De laatste fase speelde Borgerhout niet slim uit, waardoor het de bal snel kwijt was. Zo eindigde de kleine finale in een minimale overwinning voor de landskampioen van België: Floriant, dat daarmee beslag legde op het brons. (Uitslag: 18-19)

PKC/Vertom – Fortuna/Delta Logistiek
Fortuna begon in de sterkste opstelling, uiteraard nog altijd zonder de geblesseerde Daan Preuninger. Bij PKC begon Laurens Leeuwenhoek op de bank en ook voor Romy de Rijke was er ditmaal geen plaats in de basisacht. Fortuna begon niet goed aan de finale, PKC had het initiatief zowel in het spel als in de scores. In het eerste kwart werd al een gaatje geslagen: 6-1, met scores van vijf verschillende spelers. Het tweede kwart was kwalitatief matig. PKC bleef de eerste vier minuten doelpuntloos maar Fortuna verzuimde te profiteren. Ondanks dat de ballen niet vielen bleef PKC geduldig en goed in de organisatie spelen, terwijl het bij de Delftenaren niet liep.

Uiteindelijk werd Kay van Vliet nog voor rust gewisseld voor Jimmy Swikker maar om nog wat te bewerkstelligen moest Fortuna in de tweede helft absoluut uit een ander vaatje tappen (12-4 rust). Direct na rust was het Joren van Nieuwenhuijzen die aantekende voor een doelpunt, maar het was niet de ommekeer. PKC kon uitlopen naar elf verschil (16-5) dankzij alweer het zesde doelpunt van Olav van Wijngaarden, die op dat moment zes uit tien schoot. De gemiste strafworp van Mick Snel was tekenend voor de onmacht van Fortuna. Ook in het laatste kwart kon de ploeg van Korporaal en Folkerts geen vuist maken. Er werden prima kansen gecreëerd maar het schortte aan de afronding. PKC was Fortuna op alle fronten de baas en eiste de titel in de eerste editie van de IKF Korfball Champions League voor zich op met een ruime overwinning. (Uitslag: 19-10)