Skip to the main content

Routiniers leiden TeamNL Korfbal naar ruime zege en tiende wereldtitel

Internationaal TeamNL Korfbal

Nederland heeft op het WK in Zuid-Afrika z’n favorietenrol waargemaakt. In de finale versloeg TeamNL Korfbal België met 31-18. Het is de tiende wereldtitel voor Oranje, dat alleen in 1991 de WK-zege aan de aartsrivaal moest laten.

Tegen België, dat met een golden goal tegen Chinees Taipei de finale haalde, startte TeamNL Korfbal in dezelfde opstelling als tegen China. Eerste aanval: Esther Cordus, Marjolijn Kroon, Mick Snel, Erwin Zwart. Eerste verdediging: Barbara Brouwer, Celeste Split, Laurens Leeuwenhoek, Nick Pikaar.

Routiniers

Het waren de routiniers die TeamNL Korfbal in de beginfase de weg wezen. De eerste acht treffers kwamen uit handen van de spelers, die aan hun derde WK-finale bezig waren: Split, Kroon, Leeuwenhoek en Snel. Met name Split liet zich in scorend opzicht gelden. Na de 1-0 van Kroon, uit haar eerste schot, maakte België nog gelijk. Vervolgens liep TeamNL Korfbal uit en eindigde het eerste kwart bij 9-4.

In het tweede kwart wist België, met een uitblinkende Saar Seys, het verschil terug te brengen naar vier goals. Vervolgens liep Oranje uit naar 16-9 en was de wedstrijd gespeeld. In de slotseconde van de eerste helft scoorde Mick Snel een fraaie buzzerbeater, die – in tegenstelling tot eerder in het toernooi – binnen de tijd was: 20-10 ruststand. Celeste Split (6) en Marjolijn Kroon (4) gingen als topscorers de kleedkamer in.

Wissels

TeamNL Korfbal, de absolute titelfavoriet, had zichzelf tot doel gesteld om uit te blinken in de finale. Aanvallend liet het erg goed korfbal zien, maar verdedigend was het in de eerste helft niet optimaal. Op de stand 14-9 bracht Scholtmeijer Olav van Wijngaarden voor Erwin Zwart en Jessica Lokhorst voor Barbara Brouwer. De ruststand was 20-10 en na de hervatting liep een vrij spelend TeamNL Korfbal iets uit.

In de tweede helft kwamen ook Harjan Visscher, Olav van Wijngaarden, Fleur Hoek en Daan Preuninger aan spelen toe. Visscher, Hoek en Preuninger lieten zich ook gelijk in scorend opzicht zien. Bij 31-18 floot Steve Jones uit Wales voor het einde en kon TeamNL Korfbal, dat nog tot enkele fraaie goals was gekomen, het feest vieren. Split kroonde zich met zeven treffers tot topscorer, Leeuwenhoek was vijfmaal trefzeker en Kroon kwam tot vier doelpunten.

Scholtmeijer: “Het was een ongelooflijke eerste helft. We wilden ze overtreffen en dat is in het eerste deel erg goed gelukt. Het mooiste vind ik dat we dit met alle zestien spelers en complete staf gedaan hebben.”

World Games

De derde plek was voor Chinees Taipei, dat China versloeg (25-16). Duitsland werd vijfde ten faveure van WK-debutant Suriname (16-8) en Tsjechië won van Portugal in de strijd om de zevende plek (17-16). Dit laatstgenoemde duel werd geleid door Peter van der Terp, die eerder al de spannende halve finale tussen België en Chinees Taipei floot. Aan dit WK deden voor het eerst twintig landen mee en de top acht heeft zich direct geplaatst voor de World Games in 2021 in het Amerikaanse Birmingham.

Foto: Marco Spelten, Actiefotografie.nl

Gerelateerde artikelen

Zaterdag opnieuw livestream TeamNL Korfbal
TeamNL Korfbal
Zaterdag opnieuw livestream TeamNL Korfbal

Na een veelbekeken livestream van afgelopen zaterdag zal ook de komende zaterdagen de onderlinge wedstrijd van TeamNL Korfbal live te zien zijn. Aankomende zaterdag om 11.30 uur strijdt het team van Esther Cordus op Papendal tegen het team van Mick Snel, dat de eerste ‘live-wedstrijd’ in winst wist om te zetten.

Lees meer
Tromp: ‘Blij dat ik het mee heb mogen maken’
TeamNL Korfbal Topkorfbal
Tromp: ‘Blij dat ik het mee heb mogen maken’

Per 1 september is Jennifer Tromp assistent-bondscoach af. Het EK in november in België had voor haar een mooie afsluiter van ruim tweeënhalf bij de nationale ploeg moeten zijn, maar nadat dit vanwege coronaredenen gecanceld is, richt de Haagse zich eerder dan gepland met Scholtmeijer op het coachen van PKC/Vertom. “Het is jammer dat we niet afscheid kunnen nemen, zoals we dat gewenst hadden, maar er zijn ergere dingen.”

Lees meer
EK oktober 2021 in Antwerpen
Internationaal TeamNL Korfbal
EK oktober 2021 in Antwerpen

Het Europees Kampioenschap wordt volgend jaar oktober in Antwerpen gehouden, zo werd zaterdag bekend. Oorspronkelijk zou het EK afgelopen november plaatsgevonden hebben, maar vanwege de coronapandemie werd dit uitgesteld naar 2021.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #7: Eerste zege Oost-Arnhem in Korfbal League, doelpuntrijk gelijkspel in Gorredijk
Korfbal League Topkorfbal
Goal van de Week #6