Skip to the main content

Routiniers leiden TeamNL Korfbal naar ruime zege en tiende wereldtitel

Internationaal TeamNL Korfbal

Nederland heeft op het WK in Zuid-Afrika z’n favorietenrol waargemaakt. In de finale versloeg TeamNL Korfbal België met 31-18. Het is de tiende wereldtitel voor Oranje, dat alleen in 1991 de WK-zege aan de aartsrivaal moest laten.

Tegen België, dat met een golden goal tegen Chinees Taipei de finale haalde, startte TeamNL Korfbal in dezelfde opstelling als tegen China. Eerste aanval: Esther Cordus, Marjolijn Kroon, Mick Snel, Erwin Zwart. Eerste verdediging: Barbara Brouwer, Celeste Split, Laurens Leeuwenhoek, Nick Pikaar.

Routiniers

Het waren de routiniers die TeamNL Korfbal in de beginfase de weg wezen. De eerste acht treffers kwamen uit handen van de spelers, die aan hun derde WK-finale bezig waren: Split, Kroon, Leeuwenhoek en Snel. Met name Split liet zich in scorend opzicht gelden. Na de 1-0 van Kroon, uit haar eerste schot, maakte België nog gelijk. Vervolgens liep TeamNL Korfbal uit en eindigde het eerste kwart bij 9-4.

In het tweede kwart wist België, met een uitblinkende Saar Seys, het verschil terug te brengen naar vier goals. Vervolgens liep Oranje uit naar 16-9 en was de wedstrijd gespeeld. In de slotseconde van de eerste helft scoorde Mick Snel een fraaie buzzerbeater, die – in tegenstelling tot eerder in het toernooi – binnen de tijd was: 20-10 ruststand. Celeste Split (6) en Marjolijn Kroon (4) gingen als topscorers de kleedkamer in.

Wissels

TeamNL Korfbal, de absolute titelfavoriet, had zichzelf tot doel gesteld om uit te blinken in de finale. Aanvallend liet het erg goed korfbal zien, maar verdedigend was het in de eerste helft niet optimaal. Op de stand 14-9 bracht Scholtmeijer Olav van Wijngaarden voor Erwin Zwart en Jessica Lokhorst voor Barbara Brouwer. De ruststand was 20-10 en na de hervatting liep een vrij spelend TeamNL Korfbal iets uit.

In de tweede helft kwamen ook Harjan Visscher, Olav van Wijngaarden, Fleur Hoek en Daan Preuninger aan spelen toe. Visscher, Hoek en Preuninger lieten zich ook gelijk in scorend opzicht zien. Bij 31-18 floot Steve Jones uit Wales voor het einde en kon TeamNL Korfbal, dat nog tot enkele fraaie goals was gekomen, het feest vieren. Split kroonde zich met zeven treffers tot topscorer, Leeuwenhoek was vijfmaal trefzeker en Kroon kwam tot vier doelpunten.

Scholtmeijer: “Het was een ongelooflijke eerste helft. We wilden ze overtreffen en dat is in het eerste deel erg goed gelukt. Het mooiste vind ik dat we dit met alle zestien spelers en complete staf gedaan hebben.”

World Games

De derde plek was voor Chinees Taipei, dat China versloeg (25-16). Duitsland werd vijfde ten faveure van WK-debutant Suriname (16-8) en Tsjechië won van Portugal in de strijd om de zevende plek (17-16). Dit laatstgenoemde duel werd geleid door Peter van der Terp, die eerder al de spannende halve finale tussen België en Chinees Taipei floot. Aan dit WK deden voor het eerst twintig landen mee en de top acht heeft zich direct geplaatst voor de World Games in 2021 in het Amerikaanse Birmingham.

Foto: Marco Spelten, Actiefotografie.nl

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk