Skip to the main content

Spelregelexperimenten tijdens de Korfbal Challenge

Korfbal Challenge

Traditioneel is de Korfbal Challenge ook een gelegenheid om te experimenteren met de spelregels. Ook dit jaar zullen er tijdens het avondprogramma een aantal spelregels worden getest. Ook overdag, bij de Talenten Challenge, voeren we wat spelregelexperimenten uit.

Experimenten tijdens het avondprogramma
Allereerst geldt er tijdens de avondwedstrijden een maximaal aantal seconden balbezit van 4 seconden. Het doel hiervan is om de snelheid in het spel te houden en het korfbalspel zo aantrekkelijker te maken. Daarnaast gaan korfballers zich hierdoor nog beter ontwikkelen omdat zij leren om snel te beslissen in het spel. Verder gaan we testen met een schotklok van slechts 15 seconden in plaats van 25 seconden, eveneens om de snelheid van het spel te bevorderen. Het controleren van een wedstrijd wordt hierdoor nog moeilijker, wat resulteert in spectaculairdere wedstrijden in met name de slotfases.

Experimenten tijdens de Talenten Challenge en het avondprogramma
Bovenstaande spelregelexperimenten worden alleen tijdens het avondprogramma uitgevoerd, maar er is ook een aantal spelregels dat zowel overdag als ’s avonds getest wordt. Zo geldt tijdens de Korfbal Challenge dat bij een blessurebehandeling verplicht gewisseld moet worden. Ook dit is een manier om de snelheid in het spel te houden. Daarnaast wordt spelbederf door het veinzen van blessures om het tempo uit de wedstrijd te halen hiermee tegengegaan. Bij dit experiment hoort ook een verhoging van het maximale aantal wissels: dat gaat van maximaal acht wissels naar maximaal twaalf wissels in het avondprogramma en van maximaal vier naar maximaal zes wissels tijdens de Talenten Challenge.

Verder is het aanvragen van een time-out en/of wissel voorafgaand aan het nemen van een strafworp niet toegestaan. Dit experiment heeft opnieuw als doel om de snelheid in het spel te houden en bevordert daarnaast fair play. Als er een blessure is ontstaan bij het veroorzaken van de strafworp, dan treedt de hier bovenstaande regel in werking.

Het laatste experiment heeft te maken met de vrije worp: bij een vrije worp mogen tijdens de Korfbal Challenge de aanvallers als eerste positie innemen. Hierdoor zal de opstelling bij een vrije bal rustiger en duidelijker gaan verlopen.

Evaluatie en mogelijke invoering
Na afloop van de Korfbal Challenge zal er een spelregelevaluatie plaatsvinden, waarin zal worden gekeken welke spelregelexperimenten eventueel als voorstel naar de spelregelcommissie van de IKF zullen gaan. De IKF stelt uiteindelijk de spelregels vast voor alle korfballanden.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Ereklasse '23/'24 - kruisfinales
Ereklasse
Ereklasse '23/'24 - kruisfinales
De vier nummers één uit de kampioenspoules vochten afgelopen weekend om een plek in de Ereklassefinale op 22 juni. Fortuna vs. PKC werd bij KCR in Ridderkerk gespeeld, DOS '46 en DVO stonden op het veld van Unitas/Perspectief in Harderwijk tegenover elkaar. 
Lees meer
Wijzigingen slotfase Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2
Competitie Korfbal League Korfbal League 2
Wijzigingen slotfase Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2
De slotfase van de Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2 wordt met ingang van het seizoen 2024-2025 gewijzigd. De nummer 1 van de Korfbal League 2 promoveert vanaf komend seizoen rechtstreeks. Daarnaast zijn er play-offs voor een eventuele tweede promovendus. Na de laatste speelronde op zaterdag 22 maart, start op dinsdag 25 maart de […]
Lees meer
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
Dameskorfbal
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
Rosolo mag zich opnieuw Nederlands Kampioen op het veld noemen in het dameskorfbal. In een finale die nooit echt spannend was, won de Reuselse formatie met 6-11. Behalve de Topklassefinale, werden er nog drie andere finales gespeeld tijdens het NK in Schaijk. Naast Rosolo 1, gingen ook Spes/VIOS B1 en De Korfrakkers A1 en 2 […]
Lees meer

Topartikelen

Dameskorfbal
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal