Skip to the main content

Spraakmakende Korfbal Challenge toe aan jubileumeditie

Evenementen Internationaal Korfbal Challenge

Niet meer weg te denken in de dagen tussen kerst en oud & nieuw: de Korfbal Challenge in Topsportcentrum Rotterdam. Het prestigieuze eindejaarstoernooi, dat geldt als de kraamkamer van korfbalontwikkelingen, gaat vrijdag 27 december voor de twintigste keer van start.

Het ‘hoekie’ van Leon Simons, de onnavolgbare acties van Ricky Wu en de ‘under the bridge’ van Fleur Hoek. Al jaren staat het avondprogramma van de Korfbal Challenge garant voor spektakel. In 2000 organiseerden het KNKV en Rotterdam Topsport voor het eerst de Korfbal Challenge, de opvolger van het eindejaarstoernooi in de Drechtsteden. In de eerste jaren speelde onder andere Gerrit de Heer, ex-voorzitter van PKC, een belangrijke rol in de organisatie.

Wetenswaardigheden

TeamNL Korfbal – voorheen: Tulips – won het toernooi viermaal, Fortuna ging er drie keer met de titel vandoor. Groot was in 2010 de verrassing toen Jong Oranje in de finale het grote Nederlands team versloeg. De buitenlandse deelnemers zijn er tot op heden niet in geslaagd om het toernooi te winnen, maar het publiek heeft een land als China – de huidige nummer vier van de wereld – elke Korfbal Challenge aan topniveau zien winnen.
.
Andere leuke weetjes: in 2003 was de Korfbal Challenge enkele weken na het WK in eigen land, dat deels in dezelfde hal was gehouden. Verder telde de Korfbal Challenge nu toe negentien edities, maar slechts achttien finales. In 2005 werd de finaledag vanwege de barre winterse omstandigheden namelijk niet afgewerkt en dus konden PKC en Nic. niet uitmaken wie dat toernooi de sterkste was.

Breed palet

De Korfbal Challenge is al die jaren veel meer dan enkel een avondprogramma met de beste club- en landenteams van de wereld. Zo zijn er de Talenten Challenges, waarbij in de categorieën U17 en U19 het nationale team wordt gekozen. Tijdens die RTC-toernooien barst het van het jonge talent, gadegeslagen door enthousiast publiek.

Verder is er de TeamNL Korfbal Fandag, een clinic voor G-korfballers, een Jeugd Challenge en de huldiging van wereldkampioen TeamNL Korfbal. Zo biedt de Korfbal Challenge een breed en sprankelend palet aan korfbal.

Ontwikkeling

De Korfbal Challenge, sowieso tot en met 2021 in Rotterdam, dankt z’n bekendheid deels aan de experimenten, die elk jaar tijdens het avondprogramma getest worden. De kunststof korf en schotklok zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Korfbal League, maar werden voor het eerst getest tijdens de Korfbal Challenge. Het opheffen van verdedigd schieten en het werken met tweepunters zijn voorbeelden van experimenten, die voor veel ophef zorgden, maar niet doorgevoerd zijn. (De experimenten tijdens de Korfbal Challenge 2019 volgen begin volgende week.)

De ontwikkeling zit ‘m niet alleen in het experimenteren met de spelregels. Ook op andere vlakken is de Korfbal Challenge het platform om ontwikkelingen door te voeren. Zo zijn er rondom de wedstrijden sessies voor onder andere trainers, coaches en livestreamteams.

 

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk