Skip to the main content

Spraakmakende Korfbal Challenge toe aan jubileumeditie

Evenementen Internationaal

Niet meer weg te denken in de dagen tussen kerst en oud & nieuw: de Korfbal Challenge in Topsportcentrum Rotterdam. Het prestigieuze eindejaarstoernooi, dat geldt als de kraamkamer van korfbalontwikkelingen, gaat vrijdag 27 december voor de twintigste keer van start.

Het ‘hoekie’ van Leon Simons, de onnavolgbare acties van Ricky Wu en de ‘under the bridge’ van Fleur Hoek. Al jaren staat het avondprogramma van de Korfbal Challenge garant voor spektakel. In 2000 organiseerden het KNKV en Rotterdam Topsport voor het eerst de Korfbal Challenge, de opvolger van het eindejaarstoernooi in de Drechtsteden. In de eerste jaren speelde onder andere Gerrit de Heer, ex-voorzitter van PKC, een belangrijke rol in de organisatie.

Wetenswaardigheden

TeamNL Korfbal – voorheen: Tulips – won het toernooi viermaal, Fortuna ging er drie keer met de titel vandoor. Groot was in 2010 de verrassing toen Jong Oranje in de finale het grote Nederlands team versloeg. De buitenlandse deelnemers zijn er tot op heden niet in geslaagd om het toernooi te winnen, maar het publiek heeft een land als China – de huidige nummer vier van de wereld – elke Korfbal Challenge aan topniveau zien winnen.
.
Andere leuke weetjes: in 2003 was de Korfbal Challenge enkele weken na het WK in eigen land, dat deels in dezelfde hal was gehouden. Verder telde de Korfbal Challenge nu toe negentien edities, maar slechts achttien finales. In 2005 werd de finaledag vanwege de barre winterse omstandigheden namelijk niet afgewerkt en dus konden PKC en Nic. niet uitmaken wie dat toernooi de sterkste was.

Breed palet

De Korfbal Challenge is al die jaren veel meer dan enkel een avondprogramma met de beste club- en landenteams van de wereld. Zo zijn er de Talenten Challenges, waarbij in de categorieën U17 en U19 het nationale team wordt gekozen. Tijdens die RTC-toernooien barst het van het jonge talent, gadegeslagen door enthousiast publiek.

Verder is er de TeamNL Korfbal Fandag, een clinic voor G-korfballers, een Jeugd Challenge en de huldiging van wereldkampioen TeamNL Korfbal. Zo biedt de Korfbal Challenge een breed en sprankelend palet aan korfbal.

Ontwikkeling

De Korfbal Challenge, sowieso tot en met 2021 in Rotterdam, dankt z’n bekendheid deels aan de experimenten, die elk jaar tijdens het avondprogramma getest worden. De kunststof korf en schotklok zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Korfbal League, maar werden voor het eerst getest tijdens de Korfbal Challenge. Het opheffen van verdedigd schieten en het werken met tweepunters zijn voorbeelden van experimenten, die voor veel ophef zorgden, maar niet doorgevoerd zijn. (De experimenten tijdens de Korfbal Challenge 2019 volgen begin volgende week.)

De ontwikkeling zit ‘m niet alleen in het experimenteren met de spelregels. Ook op andere vlakken is de Korfbal Challenge het platform om ontwikkelingen door te voeren. Zo zijn er rondom de wedstrijden sessies voor onder andere trainers, coaches en livestreamteams.

 

Gerelateerde artikelen

Korfbal Challenge tot en met 2021 in Rotterdam
Evenementen Topkorfbal
Korfbal Challenge tot en met 2021 in Rotterdam

De Korfbal Challenge vindt ook de komende vier edities plaats in Rotterdam. Voorafgaand aan het finaleprogramma van de achttiende editie tekenden Rob Meijer (voorzitter KNKV), Hans den Oudendammer (directeur Rotterdam Topsport) en Martin Koers (directeur Topsportcentrum Rotterdam) een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, die het KNKV, Rotterdam Topsport en Topsportcentrum Rotterdam tot en met 2021 aan elkaar verbindt.

Lees meer
Aanwijzingen IKF, Van Zoggel-Foolen eerste Nederlandse vrouwelijke IKF-arbiter
Internationaal
Aanwijzingen IKF, Van Zoggel-Foolen eerste Nederlandse vrouwelijke IKF-arbiter

Vorige week heeft de Internationale Korfbal Federatie de namen van de IKF-arbiters en -juryleden voor dit jaar gepubliceerd. Wederom is een aantal Nederlandse arbiters en juryleden uitverkozen om deze duels onder de IKF-vlag, die dit jaar hopelijk kunnen plaatsvinden, te leiden.

Lees meer
Jubileumeditie Korfbal Challenge prooi voor PKC
Evenementen Topkorfbal
Jubileumeditie Korfbal Challenge prooi voor PKC

PKC/SWKGroep heeft de twintigste editie van de Korfbal Challenge op zijn naam geschreven. De reprise van de afgelopen Korfbal Leaguefinale eindigde in 21-16 voor de Papendrechters, die nu dus wel als winnaar uit de bus kwamen.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #7: Eerste zege Oost-Arnhem in Korfbal League, doelpuntrijk gelijkspel in Gorredijk
Korfbal League Topkorfbal
Goal van de Week #6