Skip to the main content

Spraakmakende Korfbal Challenge toe aan jubileumeditie

Evenementen Internationaal

Niet meer weg te denken in de dagen tussen kerst en oud & nieuw: de Korfbal Challenge in Topsportcentrum Rotterdam. Het prestigieuze eindejaarstoernooi, dat geldt als de kraamkamer van korfbalontwikkelingen, gaat vrijdag 27 december voor de twintigste keer van start.

Het ‘hoekie’ van Leon Simons, de onnavolgbare acties van Ricky Wu en de ‘under the bridge’ van Fleur Hoek. Al jaren staat het avondprogramma van de Korfbal Challenge garant voor spektakel. In 2000 organiseerden het KNKV en Rotterdam Topsport voor het eerst de Korfbal Challenge, de opvolger van het eindejaarstoernooi in de Drechtsteden. In de eerste jaren speelde onder andere Gerrit de Heer, ex-voorzitter van PKC, een belangrijke rol in de organisatie.

Wetenswaardigheden

TeamNL Korfbal – voorheen: Tulips – won het toernooi viermaal, Fortuna ging er drie keer met de titel vandoor. Groot was in 2010 de verrassing toen Jong Oranje in de finale het grote Nederlands team versloeg. De buitenlandse deelnemers zijn er tot op heden niet in geslaagd om het toernooi te winnen, maar het publiek heeft een land als China – de huidige nummer vier van de wereld – elke Korfbal Challenge aan topniveau zien winnen.
.
Andere leuke weetjes: in 2003 was de Korfbal Challenge enkele weken na het WK in eigen land, dat deels in dezelfde hal was gehouden. Verder telde de Korfbal Challenge nu toe negentien edities, maar slechts achttien finales. In 2005 werd de finaledag vanwege de barre winterse omstandigheden namelijk niet afgewerkt en dus konden PKC en Nic. niet uitmaken wie dat toernooi de sterkste was.

Breed palet

De Korfbal Challenge is al die jaren veel meer dan enkel een avondprogramma met de beste club- en landenteams van de wereld. Zo zijn er de Talenten Challenges, waarbij in de categorieën U17 en U19 het nationale team wordt gekozen. Tijdens die RTC-toernooien barst het van het jonge talent, gadegeslagen door enthousiast publiek.

Verder is er de TeamNL Korfbal Fandag, een clinic voor G-korfballers, een Jeugd Challenge en de huldiging van wereldkampioen TeamNL Korfbal. Zo biedt de Korfbal Challenge een breed en sprankelend palet aan korfbal.

Ontwikkeling

De Korfbal Challenge, sowieso tot en met 2021 in Rotterdam, dankt z’n bekendheid deels aan de experimenten, die elk jaar tijdens het avondprogramma getest worden. De kunststof korf en schotklok zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de Korfbal League, maar werden voor het eerst getest tijdens de Korfbal Challenge. Het opheffen van verdedigd schieten en het werken met tweepunters zijn voorbeelden van experimenten, die voor veel ophef zorgden, maar niet doorgevoerd zijn. (De experimenten tijdens de Korfbal Challenge 2019 volgen begin volgende week.)

De ontwikkeling zit ‘m niet alleen in het experimenteren met de spelregels. Ook op andere vlakken is de Korfbal Challenge het platform om ontwikkelingen door te voeren. Zo zijn er rondom de wedstrijden sessies voor onder andere trainers, coaches en livestreamteams.

 

Gerelateerde artikelen

VIDEO: Aftermovie Korfbal Challenge 2019
Evenementen Topkorfbal
VIDEO: Aftermovie Korfbal Challenge 2019

4 dagen, 4 hallen, 54 teams, 60 crewleden, 200 clinicdeelnemers, 15.000 bezoekers, 70.000 livestreamviews en ontelbaar veel plezier en strijd.

Lees meer
Talent TeamNL Korfbal is wereldkampioen!
Internationaal U21, U19, U17
Talent TeamNL Korfbal is wereldkampioen!

Talent TeamNL Korfbal heeft zojuist in Boedapest het eerste officiële WK U21 op zijn naam geschreven. Het U21-team van bondscoach Kees Vlietstra versloeg in de finale België U21 met 21-18 De ruststand was 11-8.

Lees meer
Routiniers leiden TeamNL Korfbal naar ruime zege en tiende wereldtitel
Internationaal TeamNL Korfbal
Routiniers leiden TeamNL Korfbal naar ruime zege en tiende wereldtitel

Nederland heeft op het WK in Zuid-Afrika z’n favorietenrol waargemaakt. In de finale versloeg TeamNL Korfbal België met 31-18. Het is de tiende wereldtitel voor Oranje, dat alleen in 1991 de WK-zege aan de aartsrivaal moest laten.

Lees meer

Topartikelen

Ereklasse Korfbal League Topkorfbal
Hansen (Blauw-Wit) over ernstige blessure: 'Het was pure pech'
Internationaal TeamNL Korfbal U21, U19, U17
Op Papendal: TeamNL Korfbal en U21 mogen blijven trainen