Skip to the main content

Talents Only A en B #12: Bijna alle beslissingen zijn gevallen

Hoofdklasse B-aspiranten Topkorfbal

Na deze speelronde zijn alle kwartfinalisten bekend: Heerenveen B1, DOS’46 B1, KZ/Thermo4U B1 en Fortuna/Delta Logistiek B1 zullen mogen gaan uitvechten wie zich Kampioen van Nederland mag gaan noemen. Daarnaast degradeerden Unitas/Perspectief B1 en De Meeuwen B1 uit Hoofdklasse A, terwijl de degradatiestrijd in Hoofdklasse B nog niet gestreden is.

De wekelijkse verslaglegging van ‘Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door sim-only aanbieder Simpelfan van korfbal en sponsor van zeventien B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse A:

Unitas/Perspectief B1 – DOS Kampen/Veltman B1
Om zichzelf te verzekeren van handhaving, moest DOS Kampen winnen van concurrent Unitas, die om zijn laatste kans op handhaving speelde. De uitploeg begon niet al te scherp aan de wedstrijd: er werd niet goed geschoten en daarnaast werd er te weinig energie in de duels gestoken. Echter, de thuisploeg wist hier niet van te profiteren en doordat de gasten tien minuten voor rust nog even aanzetten gingen de ploegen met een 7-11 stand rusten.

In de tweede helft zette DOS het vizier op scherp en daardoor kon Unitas geen vuist meer maken. De thuisploeg kreeg nog een domper te verwerken: aanvoerster Sandy Klomp liep een kuitblessure op en zal pas op het veld weer in actie kunnen komen. Aan de kant van de uitploeg was het opvallend dat alle spelers, inclusief twee invallers, wisten te scoren in deze wedstrijd. “Met name door onze reboundkracht konden we veel herhalen en kwam er vertrouwen binnen de ploeg. In de tweede helft was de afronding super en zo scoorden we zestien goals. Ik ben trots op de ploeg, onze doelstelling is behaald”, aldus een dik tevreden Matthijs Bastiaan (coach DOS). Jesse Aartsen (coach Unitas) baalt maar is ook realistisch: “De werklust was bij DOS meer aanwezig, waardoor zij langere aanvallen had en meer tot schot kwam. Uiteindelijk gaan ze dan wel vallen.” (Uitslag: 14-27)

Dindoa B1 – Heerenveen B1
De thuisploeg bleef in de eerste helft goed in het spoor van de koploper. Beide ploegen wisten de korf vaak te vinden in de eerste helft en dat resulteerde in een 9-15 ruststand. In de tweede helft kreeg Heerenveen meer grip op de verdediging en zo konden de gasten de wedstrijd al vroeg beslissen. Hierdoor kreeg de uitploeg de ruimte om te wisselen en zodoende maakten twee dames uit de C-aspiranten hun debuut in de B-Hoofdklasse.

“Dindoa is in mijn ogen zeker geen slechte ploeg. Dit bleek in bepaalde gedeelten van de wedstrijd, waarin zij lekker mee scoorden. Al met al was het een prima overwinning”, oordeelt Jogchum Jan Klaren (coach Heerenveen). Door het puntverlies van concurrent Unitas kan Dindoa niet meer ingehaald worden door de degradanten, waardoor de ploeg uit Ermelo ondanks dit verlies is Dindoa toch verzekerd van nog een seizoen in de B-Hoofdklasse. (Uitslag: 18-29)

LDODK/Rinsma Modeplein B1 – AVO B1
Deze ontmoeting omschreef Chris Hofstee (coach AVO) als ‘een wedstrijd voor spek en bonen’. Beide ploegen waren al gehandhaafd, maar hadden geen uitzicht meer op de kwartfinales. Desondanks werd het een enerverende wedstrijd in Gorredijk. De thuisploeg nam het voortouw in de eerste helft door binnen tien minuten op een 5-2 voorsprong te komen. Echter, langzaam maar zeker lukte het de gasten om deze achterstand om te zetten in een 8-10 voorsprong bij rust.

In de tweede helft breidde de uitploeg de voorsprong snel uit naar 8-12 en hierna kwam de overwinning niet meer in gevaar. LDODK wist een aantal keer terug te komen tot twee doelpunten, maar omdat AVO goed mee scoorde werd het verschil niet kleiner dan dat. Hofstee: “Een heel mooie en knappe overwinning, aangezien we ook af en toe veel foute keuzes maakten in aanvallend opzicht.” (Uitslag: 20-23)

De Meeuwen B1 – DOS’46 B1
DOS’46 had nog een overwinning nodig om zich officieel te plaatsen voor de kwartfinales. Hoewel de uitploeg om die reden snel uitliep naar een 1-4 voorsprong, had een vak het verdedigend niet onder controle waardoor de Meeuwen goed bij kon blijven in de eerste helft en dat resulteerde in een 8-12 ruststand.

DOS’46 wist dat het zowel aanvallend als verdedigend beter kon en dat lieten de gasten zien in de tweede helft. Ze liepen uit naar een 10-19 stand en daarmee was de wedstrijd gespeeld. “We hebben de kwartfinales bereikt en dat was ook het doel van dit seizoen. De mindere momenten uit deze wedstrijden moeten we goed analyseren zodat dat ons niet weer overkomt. We zijn trots op dit team dat we nu al de kwartfinales hebben bereikt en we gaan ze daarvoor klaarstomen”, aldus Kelvin Borrink (coach DOS’46). (Uitslag: 12-25)

Stand in de Hoofdklasse A:

P
1. Heerenveen B1 12 23
2. DOS’46 B1 12 21
3. AVO B1 12 16
4. LDODK B1 12 12
5. Dindoa B1 12 10
6. DOS Kampen B1 12 10
7. Unitas B1 12 3
8. De Meeuwen B1 12 -1*

* De Meeuwen heeft twee punten in mindering

Programma:
Heerenveen B1 – DOS Kampen B1
Dindoa B1 – AVO B1
DOS’46 B1 – Unitas B1
De Meeuwen B1 – LDODK B1

Hoofdklasse B:

Die Haghe B1 – TOP/SolarCompleet B1
Hoewel TOP genoeg redenen had om te willen winnen – zo hadden ze nog twee punten nodig voor handhaving – werd dit niet uitgestraald in het veld. Hierdoor kon Die Haghe al vroeg in de wedstrijd een ruime 5-1 voorsprong nemen. Het lukte TOP de hele eerste helft niet om dichterbij te komen en daardoor werd er met een 11-7 stand gerust.

In de tweede helft ging de thuisploeg verder waar het gebleven was: onder andere door twee mooi uitgespeelde goals van Tijn Korving werd de voorsprong verder uitgebreid. TOP scoorde nog maar vier keer in de tweede helft en dat was te weinig om iets terug te kunnen doen. TOP verliest, maar door het gelijkspel tussen Haarlem en Groen-Geel is handhaving toch een feit voor de Sassemers. “Die Haghe heeft veel fysiek en dat hadden wij moeten compenseren door strijd te leveren en slim te zijn, maar dit is helaas niet gebeurd. Gelukkig zijn we veilig en nu moeten we weer doorgaan met ontwikkelen voor volgend jaar”, oordeelt TOP-coach Thimo Winter. Ook Jolanda Snaphaan (coach Die Haghe) is niet geheel tevreden: “We startten te mat en te slordig. Scheelt wellicht toch als er amper getraind is, maar ik ben blij met de uiteindelijke ruime en verdiende overwinning.” (Uitslag: 22-12)

Avanti/Post Makelaardij B1 – KZ/Thermo4U B1
In de vorige ontmoeting tussen deze ploegen werd Avanti met 31-8 verslagen en dat wilde de thuisploeg niet nog een keer meemaken. In de eerste helft leek dit te gaan lukken: tot de 3-4 gingen de ploegen gelijk op, maar daarna wist KZ het eerste gaatje te slaan. Doordat het Avanti tien minuten lang niet lukte om te scoren konden de gasten uitlopen en met een mooie buzzerbeater van Thomas Uitvlugt werd de ruststand bepaald op 4-11.

De uitploeg had het verdedigend goed onder de controle en daardoor had Avanti ook in de tweede helft veel moeite om de korf te vinden. Echter, de gasten waren ook slordig in de afronding en hierdoor waren de doelpunten schaars in het laatste gedeelte van de wedstrijd. KZ wint, maar het was niet zo’n mooie overwinning als de vorige op Avanti. Han van der Bunt (KZ): “Het was geen mooie wedstrijd om te zien. Weinig doelpunten en behoorlijk veel fouten aan beide kanten. Neemt niet weg dat wij gewoon een stuk beter waren en redelijk eenvoudig de overwinning beter haalden.” (Uitslag: 8-17)

Haarlem B1 – GG/IJskoud de Beste B1
Haarlem, dat ook nog strijdt tegen degradatie, begon erg scherp aan de wedstrijd en nam snel een 3-1 voorsprong. Echter, Groen-Geel gaf zich niet zomaar gewonnen en kwam al snel weer op gelijke hoogte. Het resterende deel van de eerste helft was het stuivertje wisselen, wat resulteerde in een 12-12 ruststand. In de tweede helft bleef het spelbeeld hetzelfde. Beide ploegen waren niet stabiel genoeg om een gat te kunnen slaan. Vlak voor tijd leken de gasten met de punten naar huis te gaan, maar daar stak Olav Plomp een stokje voor door 30 seconden voor tijd de gelijkmaker binnen te schieten.

Terrenc Griemink (coach Groen-Geel) is niet geheel tevreden met het resultaat: “Het was een moeizaam potje, terwijl deze op papier gewonnen moest worden. Zeker na vorige keer hadden we moeten weten dat Haarlem wel een ploeg met kwaliteit is. Dit potje was weer lastig en met heel veel moeite hebben we er een gelijkspel uit kunnen halen.” Guido Duijs (coach Haarlem) is wel tevreden met het resultaat, maar weet dat er nog ruimte is voor verbetering: “Vandaag hebben we laten zien dat we gedurende de goede periodes het Groen-Geel heel lastig konden maken. We moeten nu allen nog zorgen dat de goede periodes langer zijn en dat de slechte periodes eruit gehaald worden.” (Uitslag: 23-23)

Stand in de Hoofdklasse B:

1. Fortuna B1 12 22
2. KZ B1 12 22
3. Die Haghe B1 12 16
4. Groen-Geel B1 12 15
5. TOP B1 12 8
6. Tempo B1 12 6
7. Haarlem B1 12 3*
8. Avanti B1 12 2

* Haarlem B1 heeft twee punten in mindering

Programma:
Groen-Geel B1 – Fortuna B1
KZ B1 – Tempo B1
Avanti B1 – TOP B1
Haarlem B1 – Die Haghe B1

 

 

 

 

 

 

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk