Skip to the main content

Talents Only A en B #13: Avanti legt Tempo het vuur aan de schenen

Hoofdklasse B-aspiranten Topkorfbal

In de één-na-laatste speelronde in de B-Hoofdklasse werd Heerenveen B1 de kampioen van Hoofdklasse A na een ruime overwinning op Dindoa B1. In Hoofdklasse B speelde Haarlem B1 een goede wedstrijd tegen Die Haghe B1, maar degradeerde desondanks uit de Hoofdklasse. Avanti/Post Makelaardij B1 pakte hele belangrijke punten tegen TOP/SolarCompleet B1, waardoor de tweede degradant uit Hoofdklasse B pas volgende week bekend zal worden.

De wekelijkse verslaglegging van ‘Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door sim-only aanbieder Simpelfan van korfbal en sponsor van zeventien B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse A

De Meeuwen B1 – LDODK/Rinsma Modeplein B1
Voor beide ploegen was er – afgezien van de eer – niks meer te halen in deze wedstrijd. De Meeuwen was al gedegradeerd en LDODK had zich al veilig in de middenmoot genesteld. De thuisploeg bleef tot de 3-4 in het spoor van de uitploeg, maar daarna liepen de gasten via een 6-0 run uit naar een 3-10 voorsprong. Het belangrijkste gat was toen geslagen: De Meeuwen kwam in de gehele wedstrijd niet dichterbij dan zes doelpunten. Sterker nog, LDODK maakte het verschil alleen maar groter. De ploeg uit Gorredijk scoorde over meerdere schijven en daar kon De Meeuwen weinig tegenin brengen. Zo pakte LDODK een terechte, ruime overwinning. “Van onze kant was het een goede pot. Verdedigend kregen we veel (onnodige) stafworpen tegen, maar de wedstrijd is nooit spannend geweest. Door het lengte- en fysieke overwicht konden we makkelijker herhalen”, oordeelt Lex Punter (coach LDODK). (Uitslag: 13-27)

DOS’46 B1 – Unitas/Perspectief B1
Aan het begin van de wedstrijd maakte degradant Unitas het DOS’46 nog knap lastig. Tot de 3-3 gingen de ploegen gelijk op, maar daarna raakte de uitploeg zijn grip op de wedstrijd kwijt. Door de hoge verdedigende druk van de thuisploeg konden de gasten nog maar een keer scoren in de eerste helft, terwijl DOS’46 nog veertien keer de korf vond. Dit resulteerde in een 15-4 ruststand. In de tweede helft was het spelbeeld compleet anders. De thuisploeg was erg slordig in de afronding en wist daarom nog maar vier keer te scoren. Unitas scoorde juist wel gemakkelijk, maar omdat het verschil bij rust al zo groot was kwam de overwinning van DOS’46 niet meer in gevaar. Vanwege de stand konden beide ploegen veel wisselen, waardoor de thuisploeg eindigde met vier spelers uit de C1. “Het is leuk om te zien dat deze spelers deze minuten kunnen maken en dat ze zonder problemen mee kunnen draaien in het team”, aldus Kelvin Borrink (coach DOS’46). (Uitslag: 19-13)

Dindoa B1 – AVO B1
Beide ploegen kenden een moeizame start van deze wedstrijd. Tot de 2-3 stand bleven de verschillen klein, maar daarna kwam AVO op gang. Nog voor rust namen liepen de gasten uit naar een 10-17 stand. De coaches van Dindoa vroegen toen een time-out aan om de schade te beperken en dat pakte goed uit: na drie doelpunten op rij bepaalde de thuisploeg de ruststand op 13-17. Echter, het lukte de ploeg uit Ermelo niet om deze lijn door te zetten in de tweede helft. Dindoa scoorde nog maar vier keer in de tweede helft, terwijl AVO wel vrolijk doorging met scoren. Vooral Manon Damhuis vond makkelijk de korf: zij maakte maar liefst tien doelpunten. Uiteindelijk werd er afgefloten bij een ruime 17-30 stand. “Het verschil in gemaakte doelpunten was deze wedstrijd in beide helften te groot. Met name vier doelpunten in de tweede helft is veel te weinig”, oordeelt Kasper Velgersdijk (coach Dindoa). (Uitslag: 17-30)

Heerenveen B1 – DOS Kampen/Veltman B1
Heerenveen was al lang zeker van een plaats in de kwartfinales, maar kon in deze wedstrijd ook het kampioenschap veiligstellen. Om die reden maakte de thuisploeg al vanaf het begin duidelijk dat er niks te halen was voor DOS. Toch kon de koploper in de eerste helft nog niet echt loskomen door het tactische achterverdedigen van de uitploeg. Dit resulteerde in een 13-8 ruststand. Heerenveen startte vervolgens een stuk scherper aan de tweede helft: in een ijzersterk kwartier liep de thuisploeg via de 18-8 uit naar een 30-11 tussenstand. Bij DOS viel invaller Thijs Brinkman op omdat hij maar vijf minuten nodig had om drie doelpunten te maken, maar Boris Geertsema van Heerenveen was de echte uitblinker van de wedstrijd: hij was uiteindelijk goed voor maar liefst twaalf doelpunten. Jogchum Jan Klaren (coach Heerenveen) is dik tevreden met het resultaat: “Een goede wedstrijd en dus een geweldige prestatie om het kampioenschap mee binnen te halen.” (Uitslag: 35-15)

Stand in de Hoofdklasse A:

1. Heerenveen B1 13 25
2. DOS’46 B1 13 23
3. AVO B1 13 18
4. LDODK B1 13 14
5. Dindoa B1 13 10
6. DOS Kampen B1 13 10
7. Unitas B1 13 3
8. De Meeuwen B1 13 -1*

*De Meeuwen B1 heeft twee punten in mindering

Programma:
AVO B1 – De Meeuwen B1
LDODK B1 – DOS’46 B1
DOS Kampen B1 – Dindoa B1
Unitas B1 – Heerenveen B1

 

Hoofdklasse B

Haarlem B1 – Die Haghe B1
Gebaseerd op de stand en de vorige ontmoeting tussen deze twee ploegen zou Die Haghe een makkelijke middag moeten hebben in Haarlem. Niets was minder waar. Haarlem vocht voor zijn laatste kans op lijfsbehoud in de Hoofdklasse en dat betaalde zich uit: de ploegen gingen gelijk op in de eerste helft. Daarnaast verdedigden beide ploegen erg goed, waardoor de doelpunten schaars waren. Dit resulteerde in een 9-9 ruststand. Die Haghe opende de score in de tweede helft, maar dit betekende niet dat het de gasten lukte om een gat te slaan. Hierdoor bleef het spelbeeld hetzelfde in het tweede bedrijf en was het tot het einde niet duidelijk wie de punten zou gaan pakken. Met nog een aantal minuten op de klok stond er een 16-17 stand op het bord en hoewel beide ploegen nog meerdere kansen hadden, bleef deze stand staan tot het eindsignaal. “Het is nu al de zoveelste keer dat we helaas aan het einde van de wedstrijd met lege handen staan, terwijl we, als je het spelbeeld bekijkt, meer verdiend hadden”, aldus een balende Guido Duijs (coach Haarlem). Met dit verlies is Haarlem gedegradeerd uit de Hoofdklasse, maar toch blijft de coach van de thuisploeg positief: “Ik wil mijn ploeg een compliment geven over de inzet en het spel dat ze hebben laten zien. Tevens was dit ook de laatste thuiswedstrijd van het seizoen en kunnen we met trots terugkijken op de wedstrijden die wij voor onze eigen supporters hebben laten zien.” Jolanda Snaphaan, de coach van Die Haghe, is een stuk minder tevreden met wat haar ploeg heeft laten zien: “We hebben geen moment waar kunnen maken dat we de betere ploeg zijn en ontsnappen met een moeizame overwinning.” (Uitslag: 16-17)

Avanti/Post Makelaardij B1 – TOP/SolarCompleet B1
Bij aanvang van deze wedstrijd was TOP al zeker van nog een seizoen in de Hoofdklasse, terwijl Avanti moest winnen om nog een kans te maken op handhaving. De uitploeg scoorde snel de 0-1, maar daarna lag het initiatief bij de thuisploeg. Echter, vlak voor rust kreeg TOP weer grip op de wedstrijd en daardoor lukte het de gasten om een 9-7 achterstand om te zetten in een 10-13 voorsprong bij rust. Deze voorsprong kon de uitploeg niet vasthouden, want Avanti schoot erg zuiver in het eerste gedeelte van de tweede helft. De thuisploeg liep uit naar een 21-16 voorsprong, maar TOP gaf zich niet zomaar gewonnen. Langzaam maar zeker knokten de gasten zich terug in de wedstrijd, maar deze eindsprint kwam te laat. Hoewel de uitploeg nog terugkwam tot 22-21, lukte het de Sassemers niet om nog een punt uit het vuur te slepen. “Bij vlagen bracht de ploeg strijd en beleving en als de strijd er was werd er meteen goed gekorfbald, maar we speelden veel in de 2-2 en dat is niet onze kracht. Het lukte ons het grootste gedeelte niet om in de 3-1 tot goede kansen te komen”, aldus Thimo Winter (coach TOP). Avanti pakt zwaarbevochten, maar erg belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. Volgende week mag de ploeg uit Pijnacker met Tempo gaan uitvechten wie volgend seizoen te zien zal zijn in de Hoofdklasse. Coach Mario van der Hout heeft er vertrouwen in: “Het team werkt er hard voor en ze groeien nog steeds. Als ze erin geloven, moet handhaving mogelijk zijn.” (Uitslag: 22-21)

KZ/Thermo4U B1 – Tempo B1
Het werd geen hoogstaande wedstrijd in Koog aan de Zaan. Net als in de vorige ontmoeting had KZ weinig moeite met Tempo, maar ditmaal werden er minder doelpunten gemaakt. In de eerste helft hadden de gasten het verdedigend goed voor elkaar, waardoor de thuisploeg relatief weinig scoorde in de eerste helft. Echter, KZ gaf verdedigend ook veel druk en daar kwam Tempo lastig onderuit. Dit resulteerde in een 11-6 ruststand. In de tweede helft liep het bij de uitploeg verdedigend niet meer zo goed als in de eerste helft en daardoor kon de thuisploeg wat makkelijker de korf vinden. Hierdoor liep KZ zonder verdere problemen uit naar een ruime 27-15 overwinning. Een plaats in de kwartfinales had de ploeg uit Koog aan de Zaan al behaald, maar volgende week kunnen ze tegen Fortuna ook nog het kampioenschap binnenslepen. “Uiteindelijk was plaatsing voor de kwartfinales voor ons het belangrijkste, maar dat neemt niet weg dat we ook waarde hechten aan een kampioenschap. We richten ons sinds de wedstrijd tegen Die Haghe dan ook vooral op de wedstrijd van volgende week”, aldus Han van der Bunt (KZ). (Uitslag: 27-15)

GG/IJskoud de Beste B1 – Fortuna/Delta Logistiek B1
Ook bij Fortuna zit de kampioenswedstrijd tegen KZ in het hoofd en de Delftenaren wilden tegen Groen-Geel dus een goede generale repetitie neerzetten. De thuisploeg deed hierin graag mee en zorgde ervoor dat Fortuna geen gemakkelijke middag had. De gasten stonden de gehele wedstrijd aan de goede kant van de score, maar het lukte hen lang niet om echt los te komen van de ploeg uit Wormer. Beide ploegen speelden een erg hoog niveau, maar vooral het duel tussen Anna de Ridder (Groen-Geel) en haar tegenstander viel op. Zij schoten beiden erg scherp. In de eindfase van de wedstrijd maakte de ervaring van Fortuna het verschil. De gasten konden het hoge niveau net ietsjes langer vast te houden en liepen zo uit naar een misschien ietwat geflatteerde 18-22 overwinning. Luca Dekker, de coach van Fortuna, kon wel genieten van dit resultaat: “Ik ben al weken trots op het niveau dat deze groep haalt, maar na afgelopen zaterdag nog een stukje meer. Ik kon alleen maar stralen afgelopen weekend. Nu op naar volgende week om die eerste plek binnen te halen!” (Uitslag: 18-22)

Stand in de Hoofdklasse B:

P
1. Fortuna B1 13 24
2. KZ B1 13 24
3. Die Haghe B1 13 18
4. Groen-Geel B1 13 15
5. TOP B1 13 8
6. Tempo B1 13 6
7. Avanti B1 13 4
8. Haarlem B1 13 3*

* Haarlem B1 heeft twee punten in mindering.

Programma:
Fortuna B1 – KZ B1
Die Haghe B1 – Groen-Geel B1
Tempo B1 – Avanti B1
TOP B1 – Haarlem B1

 

 

 

 

 

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk