Skip to the main content

Talents Only C en D, #12: Eerste kwartfinale-plaatsen vergeven

Hoofdklasse B-aspiranten Topkorfbal

Met nog enkele wedstrijden te gaan is de competitie voor sommige teams gespeeld. De strijd om handhaving is nog in volle gang, maar het lijkt bijna zeker welke teams door mogen naar de kwartfinales. Zowel PKC als DVO hebben afgelopen ronde hun plek in de kwartfinales vastgesteld met ruime overwinningen.

De wekelijkse verslaglegging van ‘Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door sim-only aanbieder Simpelfan van korfbal en sponsor van zeventien B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen. 

Hoofdklasse C:

Maassluis B1 – Albatros B1
In plaats van een zaterdagmiddag, speelden Maassluis en Albatros dit keer op een donderdagavond tegen elkaar. In theorie speelt Albatros nog mee voor de kwartfinales, maar daarvoor is het afhankelijk van wat ONDO doet. Maassluis heeft Oranje Wit onder zich en Fortis met slechts één punt verschil boven zich, dus het kan twee punten ook goed gebruiken. Echter, dit bleek niet de wedstrijd waarin dat zou gebeuren. Albatros was duidelijk de betere partij in deze wedstrijd. Albatros speelde een sterke eerste helft. Tot de 5-5 kon Maassluis nog aanhaken, maar daarna liep Albatros uit tot een 10-18 ruststand.

In de tweede helft werd de scherpte van gasten minder, maar Maassluis merkte snel dat het niet zou lukken om er nog een spannende wedstrijd van te maken. Het had moeite met scoren, waardoor Albatros zelfs nog wat kon uitlopen. “Met nog twee wedstrijden te gaan willen we de derde plaats vasthouden”, is het doel van Kees Euser (coach Albatros). (Uitslag: 16-28)

KOAG B1 – ONDO (G) B1
Het duel in Krimpen aan den IJssel was niet hoogstaand, maar wel een spannend. ONDO moest winnen om niet de hete adem van Albatros te blijven voelen. Het verschil tussen KOAG op de vijfde plek en de hekkensluiter is slechts vier punten, waardoor KOAG ook nog niet zeker is van handhaving. Waar beide teams snel van start gingen met een 1-1 stand na tien seconden, hield de rest van de eerste helft het scoren op. Na 23 minuten spelen stond een magere 5-3 voorsprong voor KOAG op het scorebord. In de laatste twee minuten scoorde ONDO nog twee snelle doelpunten waardoor beide ploegen met een 5-5 tussenstand de kleedkamers opzochten.

Na de rust scoorde ONDO weer twee keer snel, waardoor het gat naar twee  in het voordeel van ONDO was. Tot de 10-12 scoorde beide teams om en om waardoor een veel belovende eindfase werd verwacht. KOAG wist de achterstand om te bouwen naar een wederkerende voorsprong van één doelpunt, die door ONDO steeds weer gelijk getrokken werd. Echter, het was ONDO dat in de eindfase scherper was in de afronding en aan het langste eind trok en zich plaatste voor de kwartfinales. Trainer Vincent Kraaijeveld (KOAG B1)  “Na een slechte wedstrijd weten we wederom de wedstrijd in de slotfase niet naar onze kant te trekken. Een wedstrijd vol leerpunten die we mee kunnen nemen deze week in de voorbereiding naar de derby tegen de buren uit Capelle.” (Uitslag: 14-16)

Fortis B1 – PKC/SWKGroep B1
Hoewel sommige teams al zijn uitgespeeld, was deze wedstrijd voor beide ploegen een belangrijke. Fortis heeft punten nodig om zichzelf veilig te stellen en PKC zou bij winst zich definitief plaatsen voor de kwartfinales en de eerste plek vasthouden. PKC kwam goed uit de startblokken en nam direct een 0-4 voorsprong. Vervolgens stokte de doelpuntenproductie aan de Papendrechtse kant en kwam Fortis op gelijke hoogte: 4-4. Net als eerdere wedstrijden in het seizoen wist PKC zich echter te herpakken en bouwde het de voorsprong weer uit. Hoewel PKC kwalitatief iets beter was, bleef Fortis aanhaken. In de rust hoefde het slechts tegen een kleine achterstand aan te kijken: 10-12.

Het klasseverschil werd duidelijk aan het begin van de tweede helft. PKC was zowel aanvallend als verdedigend net iets scherper en nam na de rust een ruime voorsprong tot 10-18. Dit gat bleek voor Fortis te groot om nog te dichten. De rest van de tweede helft ging het gelijk op, wat uiteindelijk in een ruime overwinning voor PKC resulteerde. “Na de plaatsing voor de kwartfinale deze week, kunnen wij volgende week de eerste plek veilig zo stellen”, zegt Remco Verhoeven (coach PKC B1). Fortis zal de komende weken nog punten moeten pakken om zich te handhaven. (Uitslag: 20-28)

Stand in de Hoofdklasse C:

W P
1. PKC B1 12 22
2. ONDO B1 12 20
3. Albatros B1 12 16
4. KCC B1 11 11
5. KOAG B1 12 8
6. Fortis B1 12 7
7. Maassluis B1 12 6
8. Oranje Wit B1 11 4

 

Programma:
KCC B1 – Oranje Wit B1 (4 maart)
Maassluis B1 – Oranje Wit B1
Albatros B1 – PKC B1
KOAG B1 – KCC B1
ONDO B1 – Fortis B1

Hoofdklasse D:

Tiel ’72 B1 – DVO/Accountor B1
De belangrijkste wedstrijd in poule D werd gespeeld tussen de ploegen uit Tiel en Bennekom. Bij winst zou DVO kampioen in de poule zijn – en zo het eerste kwartfinale-ticket binnenslepen. Als Tiel zou winnen, zou het ook nog kans maken op een plaats in de kwartfinales. In de eerste helft waren de teams aan elkaar gewaagd en gingen de scores om en om. DVO was in deze fase soms slordig, maar bleef aan de goede kant van de score. Aan de andere kant speelde Tiel goed, waardoor het vertrouwen kreeg en het gevoel had dat er kansen lagen. Toch zorgde de kwaliteit van DVO ervoor dat de ploeg uit Bennekom met een punt voorsprong kon gaan rusten (9-10).

De tweede helft had een heel ander gezicht: Tiel had het erg lastig en begon steeds slordiger te spelen. DVO kreeg meer grip op de mannen van Tiel, terwijl het zelf onverstoorbaar verder ging met scoren. Zo liep de 9-10 voorsprong in tien minuten uit naar 10-18. Uiteindelijk won DVO makkelijk en kon het het kampioenschap vieren. “We gaan ons klaarmaken voor de kwartfinale in onze eigen hal, een wedstrijd waar nu met z’n allen al onwijs veel zin in hebben”, aldus Manon Maasland (coach DVO B1). (Uitslag: 14-22)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen B1 – DSC B1
Waar DVO door kampioen te worden de eerste kwartfinaleplaats binnensleepte, maakte DSC nog goede kans op het tweede ticket. Door blessures en vakanties begon DSC gehavend aan de wedstrijd. Ook Dalto kon twee punten goed gebruiken om handhaving veilig te stellen, maar het begon eveneens moeizaam aan de wedstrijd. DSC had moeite met scoren, maar zorgde met goede verdedigende druk ervoor dat Dalto ook moeite had met aanvallen. Vlak voor rust had DSC een scherpe periode en mikte het de kansen die het kreeg erin. Een ruststand van 6-9 was het gevolg en dat zei genoeg over het spelbeeld in de eerste helft.

In de tweede helft zette DSC de scherpe lijn door en liet het Dalto niet in de wedstrijd komen. Zo kon de ploeg uit Eindhoven de voorsprong uitbouwen tot zes goals verschil. Met nog tien minuten te gaan gooide Dalto het over de alles-of-niets boeg. Dalto schoot veel en snel en dit pakte goed uit. Het verschil werd kleiner, wat voor DSC het teken was om een time-out te nemen. In gevaar kwam DSC vervolgens niet meer, mede door goed verdedigend werk van Julian Houtzager in de tweede helft. “De winst op Dalto heeft ons goed gedaan. We hebben naar mogelijkheden een prima pot op de mat gelegd en Marloes Pennings en ik gaan met vertrouwen de laatste twee wedstrijden van de competitie in”, zegt Niels van Kemenade (coach DSC B1). (Uitslag: 17-21)

SKF B1 – Vriendenschaar B1
Vriendenschaar B1 was – mede doordat Woudenberg twee punten in mindering kreeg – al zo goed als veilig voorafgaand aan de wedstrijd. SKF kon twee extra punten goed gebruiken, wat resulteerde in een enthousiaste wedstrijd van beide kanten. SKF opende naar 3-0, voordat Vriendenschaar ingespeeld raakte. Toen Vriendenschaar warm was gedraaid, kantelde de wedstrijd en liep de ploeg uit naar 6-10. De onervarenheid in het Hardinxveldse achttal (veel vaste spelers waren weg in verband met wintersport) gaf SKF de kans om terug te komen tot een ruststand van 9-10.

Beide ploegen leverden veel energie en strijd en trokken dit door in de tweede helft. Na de rust bleef Vriendenschaar lang aan de goede kant van de score met telkens twee punten voorsprong. Echter, na de 16-18 (vijf minuten voor het einde) bleek het kaarsje van Vriendenschaar opgebrand te zijn. Vier minuten voor tijd maakte SKF de winnende goal en kreeg het de punten die het nodig had. “Dit was een ontzettend belangrijke overwinning in de strijd tegen degradatie”, zegt Jelte de Jong (coach SKF B1). “Het is nu afwachten wat Woudenberg zal gaan doen de komende weken. (Uitslag: 19-18)

Stand in de Hoofdklasse D:

1. DVO B1 10 20
2. DSC B1 10 16
3. Tiel ’72 B1 10 13
4. Vriendenschaar B1 9 7
5. Dalto B1 11 6
6. SKF B1 11 6
7. Woudenberg B1 11 0

 

Programma:
Dalto B1 – Woudenberg B1
Vriendenschaar B1 – DVO B1
DSC B1 – Tiel ’72 B1

 

 

 

 

 

Foto: Hans Bömer, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk