Skip to the main content

Talents Only C en D #13: ONDO en DSC pakken laatste kwartfinaleplaatsen

Hoofdklasse B-aspiranten Topkorfbal

Het blijft in zowel poule C als D tot de laatste ronde spannend welke ploegen zich weten te handhaven. In poule D pakt DSC het tweede play-off ticket door de directe concurrent Tiel ’72 met duidelijke cijfers te verslaan.

De wekelijkse verslaglegging van ‘Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door sim-only aanbieder Simpelfan van korfbal en sponsor van zeventien B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Hoofdklasse C

Maassluis B1 – Oranje Wit (D) B1
Voorafgaand aan de wedstrijd was voor beide ploegen het seizoen nog niet afgelopen. Voor zowel Maassluis als Oranje Wit was een overwinning belangrijk om nog kans te maken op de zesde plek, wat handhaving zou betekenen. Daarbij waren ze wel afhankelijk van wat directe concurrent Fortis zou doen tegen ONDO. Afgelopen zaterdag was voor Oranje Wit B1 de laatste kans op lijfsbehoud in de Hoofdklasse, dit bracht extra druk en spanning met zich mee. In het begin van de wedstrijd gingen beide ploegen gelijk op. Het sterk spelende Maassluis pakte het eerste gat in de wedstrijd en heeft dit uitstekend uitgebouwd. Oranje Wit heeft een paar keer de mogelijkheid gekregen om weer aansluiting te vinden in de wedstrijd, maar het mocht niet baten. “We hebben als ploeg een hele goede ontwikkeling doorgemaakt, echter moeten we concluderen dat we een maatje te klein zijn voor de Hoofdklasse”, zegt Marijn Klinker (coach Oranje Wit B1). (Uitslag: 18-13)

Albatros B1 – PKC/SWKGroep B1
Albatros startte scherp en vol energie aan de wedstrijd. Mede dankzij hun hoge schotpercentage liepen zij hierdoor snel uit naar een 4-1 voorsprong. PKC rechtte de rug de rug en kwam terug tot 8-7, maar kon niet voorkomen dat Albatros toch weer uitliep naar 13-7 door een korte tussensprint. Na een time-out aan de kant van PKC, kon PKC het gat richting de rust iets kleiner maken. Met een 14-10 stand werd de kleedkamer opgezocht. Albatros was dusver in de wedstrijd wat scherper, en hadden meer kansen dan PKC. In de tweede helft kwam PKC erg scherp de kleedkamer uit. In de eerste vier minuten na rust scoorden ze vier keer en na tien minuten stond de stand van 17-17 op het bord. Dit was voor PKC het signaal door te pakken. Dankzij een hoog schotpercentage en het zorgvuldig uitzoeken van de kansen liep PKC uit van 17-17 naar 19-27. De genadeklap was uitgedeeld aan Albatros, die de tweede helft niet meer in de wedstrijd heeft gezeten. De beide ploegen scoorden nog een aantal goals, maar het kampioenschap voor PKC werd officieel bij een stand van 20-29. “In de tweede helft heeft PKC knap in functie voor elkaar gespeeld. Ze hebben laten zien deze  kwaliteit, die op deze leeftijd zeker niet vanzelfsprekend is, te bezitten en op het juiste moment te kunnen gebruiken. Dit heeft ervoor gezorgd dat we de wedstrijd konden omdraaien”, aldus Mark Morelissen (coach PKC B1). (Uitslag: 20-29)

KOAG B1 – KCC B1
Na twee keer een onbesliste IJsselderby (14-14 en 24-24) werd er wederom een spannend duel tussen de Krimpense en Capelse buren voorspeld. KCC was al zeker van handhaving, maar KOAG kon twee punten goed gebruiken voor lijfsbehoud. De laatstgenoemde begon dan ook scherper en sterker aan de wedstrijd en liep al snel uit tot een 7-2 voorsprong. Dit was reden voor KCC om een time-out te nemen, wat zijn vruchten afwierp. Na de time-out werd het gat verkleint naar 7-6. KOAG wist de voorsprong te behouden en ging met een 11-9 stand de rust in. De tweede helft had hetzelfde wedstrijdbeeld als de eerste helft. KOAG begon sterker na het fluitsignaal met sterk verdedigend werk, waarbij de heren heersten in de korfzone en KCC hierdoor veel tot aanvallen met één schot werden gedwongen. Echter verslapte de thuisploeg halverwege de tweede helft waardoor KCC dichterbij kon sluipen. Bij een 16-14 tussenstand in de eindfase, nam KCC verdedigend meer risico’s om iets te forceren. Dit leidde tot een strafworp voor KOAG en toen deze benut werd, was de IJsselderby beslist. Door deze overwinning heeft KOAG zich weten te handhaven in de Hoofdklasse. Coach Vincent Kraaijeveld (KOAG B1): “De ploeg heeft de eindfase dit keer goed uitgespeeld, hierdoor konden we de 3e ontmoeting met onze buren winnen. Nu handhaving in de Hoofdklasse gerealiseerd is kunnen we vrijer de laatste zaalwedstrijd spelen en ons richten op het veldseizoen.’’ (Uitslag: 18-14)

ONDO (G) B1 – Fortis B1
Door het verlies van Albatros zou de uitslag van deze wedstrijd voor ONDO niet meer uitmaken: het was sowieso door naar de kwartfinales. Voor Fortis waren de belangen wel hoog: het moest winnen om Maassluis onder zich te houden en zo de kans op handhaving te vergroten. Fortis begon de wedstrijd dan ook met vuur en vechtlust. Hoewel de verschillen in de stand groot waren, was dit niet terug te zien in het veld. Fortis speelde zonder schroom en ONDO had het aanvallend moeilijker dan in vorige wedstrijden. Het rendement lag bij beide ploegen laag. Echter had Fortis het verdedigend sterk staan, waardoor het toch uit kon lopen op de nummer twee van de poule. Deze voorsprong gaf het niet meer weg en Fortis pakte zo twee waardevolle punten. “Fortis B1 is zich de laatste weken stormachtig aan het ontwikkelen. Ondanks de overwinning zijn de kaarten nog niet geschud. Als Maassluis wint van PKC (en Fortis verliest) kan het nog fout gaan voor ons”, zegt Leonard Debaut (coach Fortis B1). (Uitslag: 12-16)

Stand in de Hoofdklasse C:

P
1. PKC B1 13 24
2. ONDO B1 13 20
3. Albatros B1 13 16
4. KCC B1 13 13
5. KOAG B1 13 10
6. Fortis B1 13 9
7. Maassluis B1 13 8
8. Oranje Wit B1 13 4

 

Programma:
Oranje Wit B1 – KOAG B1
KCC B1 – ONDO B1
PKC B1 – Maassluis B1
Fortis B1 – Albatros B1

Hoofdklasse D

Dalto/Klaverblad Verzekeringen B1 – Woudenberg B1
Beide ploegen hadden twee punten hard nodig om zich veilig te kunnen stellen in de Hoofdklasse. De wedstrijd ging voor een groot deel gelijk op. Dalto zat telkens aan de goede kant van de score, maar kon zich niet losrukken van Woudenberg. Als de ene aanval niet goed draaide, hield de andere verdediging de boel vast, waardoor de stand gelijk bleef. Dit beeld ging de hele wedstrijd door, tot zeven minuten voor tijd. Bij een stand van 20-20 zakte het bij Dalto opeens in en ging Woudenberg sterker spelen. Door een aantal snelle doelpunten aan de kant van de uitploeg liep Woudenberg uit en het lukte Dalto niet meer om mee te scoren. Zo boekte Woudenberg door een goede eindfase uiteindelijk een ruime overwinning en mag het twee belangrijke punten mee naar huis nemen. Zowel Dalto als Woudenberg blijven afhankelijk van het resultaat van SKF van volgende week. (Uitslag: 20-27)

Vriendenschaar (H) B1 – DVO/Accountor B1
DVO was voorafgaand aan de wedstrijd al zeker van winst in de poule en daarmee ook van de kwartfinales. Door het verlies van Dalto was Vriendenschaar al zeker van handhaving, maar de spanning in de wedstrijd werd hierom niet minder. Vriendenschaar leek niet van plan om van de wedstrijd een formaliteit te maken en DVO moest flink aan de bak om de ongeslagen status te behouden. Vriendenschaar had als verdedigende tactiek om extreem achter te verdedigen en dit bracht DVO in vertwijfeling. Door aanvallende slordigheden kwam DVO niet los van Vriendenschaar en de ploegen gingen rusten met een 9-10 stand. In de tweede helft had DVO een oplossing gevonden voor de verdediging van Vriendenschaar en kwam het tot een gaatje van drie doelpunten. Door het harde werken van Vriendenschaar bleef het bij DVO in de buurt, maar op gelijke hoogte kwam het niet meer. “Al met al een nuttige wedstrijd voor onze ploeg tegen een tactisch en hardwerkend Vriendenschaar”, zegt Manon Maasland (coach DVO B1). (Uitslag: 17-18)

DSC B1 – Tiel ’72 B1
De wedstrijd tussen de ploegen uit Eindhoven en Tiel was een strijd om het laatste kwartfinale ticket, waarbij DSC alles in eigen hand had. DSC begon met veel vuur aan de wedstrijd. Er werd verdedigend met pressie verdedigd en aanvallend waren we dodelijk. Een bijzondere vermelding hierbij voor Dion Mollet, die aan de kant van DSC tien doelpunten maakte. Tiel was genoodzaakt al snel een time-out te pakken en dit leek even effect te hebben. Tiel verkleinde het gat van 5-1 naar 8-5, maar hierna gaf DSC weer gas bij. Tiel had moeite om het sterke spel van DSC bij te benen. De ruststand was 17-7 en hiermee leek de wedstrijd al gespeeld. Ook in de tweede helft bleef DSC doorgaan met scoren en Tiel kwam er zowel verdedigend als aanvallend niet meer aan te pas. DSC pakte zo met overmacht het tweede play-off ticket en mag zich opmaken voor de kwartfinales. “Waar we weken op getraind hebben, kwam er uitgerekend deze wedstrijd uit. Dat is mooi en geeft een heel erg goed gevoel als je naar de kwartfinale toe gaat werken. De scherpte zat er al heel de week goed op bij ons. We waren goed voorbereid op verschillende scenario’s en wisten wat we tegen welke tegenstander moesten doen om ze het zo lastig mogelijk te maken,” zegt Niels van Kemenade (coach DSC B1). Alex van Valburg (coach Tiel ’72 B1): “Wij zijn zeker trots dat we derde in de poule eindigen. We hebben mooie, spannende en hele goede wedstrijden gespeeld. Dit nemen we mee naar het buitenseizoen en naar volgend jaar wederom in de Hoofdklasse.” (Uitslag: 28-15)

Stand in de Hoofdklasse D:

P
1. DVO B1 11 22
2. DSC B1 11 18
3. Tiel ’72 B1 11 13
4. Vriendenschaar B1 11 7
5. Dalto B1 12 6
6. SKF B1 11 6
7. Woudenberg B1 10 2

 

Programma:
Woudenberg B1 – DSC B1
DVO B1 – SKF B1
Tiel ’72 B1 – Vriendenschaar B1

 

 

 

 

 

 

Foto: Edwin Sonneveld, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk