Skip to the main content

Talents Only: finale

Hoofdklasse B-aspiranten Topkorfbal

Voor de B-aspiranten was het seizoen bijna voorbij. Nog maar twee teams hadden een wedstrijd op het programma staan: de finale tussen DOS’46 B1 en KZ/Thermo4U B1. De winnaar van die wedstrijd mocht zich de beste ploeg van Nederland noemen. In de hal van Groen Geel wist KZ/Thermo4U de winst en de nationale titel binnen te slepen.

De wekelijkse verslaglegging van ‘Talents Only’ wordt mogelijk gemaakt door sim-only aanbieder Simpelfan van korfbal en sponsor van zeventien B1 teams die in de Zaal Hoofdklasse uitkomen.

Voorafgaand was DOS’46 de duidelijke favoriet. De ploeg uit Nijeveen had sinds de eerste wedstrijd van het zaalseizoen eigenlijk maar weinig problemen gekend, en pas in de halve finale wist KCC/SO natural weer in de buurt te komen. Ook die ploeg beet echter in het stof, waardoor DOS’46 zich plaatste voor de finale.

De weg naar de finale verliep anders voor KZ/Thermo4U. De ploeg had een zwaarder seizoen achter de rug, en verloor twee keer van DVO/Accountor B1. KZ eindigde op de tweede plaats in de poule, en plaatste zich op die manier voor de kwartfinales. In de nacompetitie overtrof de ploeg de verwachtingen door achtereenvolgens de kampioenen van poule D (PKC/SWKGroep) en C (TOP/SolarCompleet) te verslaan. In de finale trof KZ de groepsleider van poule B.

Stan Dik won namens de ploeg uit Koog aan de Zaan de toss, en koos ervoor om in de tweede helft bij de eigen supporters aan te vallen. De wedstrijd kon losbarsten. Het was diezelfde Dik die de openingstreffer op zijn naam zette, hij zou met tien goals de belangrijkste doelpuntenmaker aan blauwzwarte zijde worden. Het duurde echter niet lang voor DOS’46 het antwoord paraat had, want niet veel later stond de 3-1 op het scorebord. KZ haakte echter rap weer aan, en kwam bij 4-6 weer op voorsprong. Die voorsprong lieten de Koogers de rest van de eerste helft niet meer los, en toen scheidsrechter van de Breukel het rustsignaal gaf toonde het scorebord een stand van 8-11.

In de tweede helft was het KZ dat als eerste de korf vond, maar de comeback van de Drenten zat er aan te komen. De 13-13 kwam van Jorne van der Zee, die in de tweede helft wel vaker de korf vond. Ook hij zou voor het einde van de middag de tien aantikken. Vanaf de 13-13 bleven de teams dicht bij elkaar. De teams lieten geen gaten vallen, tot bij 20-21 ineens alles even op de goede plek viel bij KZ. Terwijl DOS’46 de bal aan slordigheidjes verloor, wisten de Koogers vier keer op rij de korf te vinden. Met nog iets meer dan zeven minuten op de klok moest DOS’46 terugkomen.

En dat deed het. De ploeg wist binnen drie minuten de 21-24 achterstand om te buigen in een voorsprong van 25-24. Die voorsprong wist DOS’46 echter niet uit te breiden. KZ scoorde weer mee, en bij een stand van 26-26 en nog drie minuten en dertig seconden op de klok was alles nog mogelijk.

KZ vond als eerste de korf, meteen gevolgd door een Nijeveense kans om de stand weer gelijk te trekken. Vanaf de strafworpstip ging het echter mis. Darren Krook maakte daar dankbaar gebruik van en bracht het verschil op twee. De tijd tikte weg voor DOS’46, en op het cruciale moment gooide Jelle Ekkes de Nijeveense deur op slot. Er was nog een klein minuutje te spelen, maar het vak vierde de overwinning al.

DOS’46 draaide een bijna perfect seizoen, maar verloor de ene wedstrijd die het zo graag wilde winnen. KZ speelde een fenomenale nacompetitie, en versloeg als runner-up van poule A de kampioenen van de andere drie poules om zich uiteindelijk als terechte kampioen van Nederland te mogen kronen. (Uitslag: 26-29)

 

 

 

 

 

 

Foto: Edwin Sonneveld, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk