Skip to the main content

TeamNL Korfbal verslaat België in zinderende EK-finale

Internationaal TeamNL Korfbal

Door in een zinderende finale België te verslaan (17-21) is TeamNL Korfbal voor de achtste keer Europees kampioen geworden. In een kolkende Lotto Arena kwam het team van bondscoach Jan Niebeek een flitsende beginfase van de Belgen en een vroege rode kaart voor Olav van Wijngaarden (twee keer geel) te boven. Celeste Split werd met vier goals mede-topscorer en sloot haar TeamNL Korfbal-loopbaan op de mooist mogelijke manier af.

TeamNL Korfbal speelde zonder aanvoerder Mick Snel, die voor de halve finale tegen Duitsland naar huis afreisde. In de nacht voorafgaand aan de EK-finale zijn Snel en zijn vriendin Jet Hendriks (tevens international) de gelukkige ouders geworden van een dochtertje.

België pakte al gauw een 3-1 voorsprong, waarna Olav van Wijngaarden bij een opstootje onder de korf tegen een gele kaart opliep. Dankzij twee doelpunten van Daan Preuninger kwam TeamNL Korfbal weer langszij. Na een overtreding op Brent Struyf kreeg Van Wijngaarden twee minuten voor het einde van het eerste kwart zijn tweede gele kaart (en dus rood) van arbiter Steve Jones en kon hij vertrekken. Zijn plek werd ingenomen door Harjan Visscher die uitstekend inviel in een vak waarin Daan Preuninger de lijnen uitzette.

Publiekswissel
In het tweede kwart (ruststand 7-13) kon TeamNL Korfbal afstand nemen van de Diamonds, onder andere dankzij twee doelpunten van Visscher. De voorsprong bleef de hele rest van de wedstrijd tussen de vier en de zes doelpunten. Bondscoach Jan Niebeek gaf al zijn wissels speelminuten. In de laatste minuut van de wedstrijd kreeg Celeste Split haar publiekswissel. Na tien jaar komt er een einde aan haar interlandcarrière, die ze afsluit als mede-topscorer van de EK-finale met vier doelpunten. Ook Fleur Hoek en Harjan Visscher maakten vier goals.

Het was de achtste EK-finale en de zesde keer dat Nederland en België hierin tegenover elkaar stonden. In 2002 won Tsjechië EK-zilver, in 2018 werd Duitsland tweede.

De strijd om het brons werd gewonnen door Duitsland, Engeland werd met 13-11 verslagen.

EK-finale terugkijken? Check de hieronder de beelden. De samenvatting van de NOS bekijk je hier.

 

Verwachting Niebeek vooraf
Bondscoach Jan Niebeek verwacht een mooie finale, zo vertelde hij in onderstaande video. Een terugblik op de halve finale lees je hier.

 

België
Eerder in de week maakte Korfbal.nl een reportage over België, dat dit toernooi weer een goede indruk maakt. Sporza-journalist Erwin Van den Sande, bondscoach Detlef Elewaut en Julie Caluwé vertellen over de ingezette weg na het teleurstellend verlopen EK 2018.

Programma zaterdag

12.00u Catalonië Tsjechië 14-16
13.45u Portugal Hongarije 11-10
15.00u Demo G-korfbal
17.00u Duitsland Engeland 13-11
19.00u TeamNL Korfbal België 17-21

Foto: Marco Spelten, Actiefotografie

Gerelateerde artikelen

Braunstahl: ‘Het oranje boek is dicht’
TeamNL Korfbal Topkorfbal
Braunstahl: ‘Het oranje boek is dicht’

Vlak na de gewonnen WK-finale in 2015 had Leon Braunstahl zijn vrouw Bregtje aan de telefoon. Buiten de nakolkende Lotto Arena kwamen plotseling de tranen bij hem op. “Dat was zo’n mooi moment. Al onze doelen gehaald, geen blessures in de aanloop en gewonnen in het hol van de leeuw.

Lees meer
Scholtmeijer/Tromp naar PKC, Braunstahl naar TOP
TeamNL Korfbal
Scholtmeijer/Tromp naar PKC, Braunstahl naar TOP

Wim Scholtmeijer en Jennifer Tromp vormen volgend seizoen – na het EK in Belgie – het nieuwe trainersduo van PKC/SWKGroep. Leon Braunstahl wordt dan de nieuwe hoofdcoach van TOP/SolarCompleet. Dat werd donderdagavond bekend in Papendrecht en Sassenheim.

Lees meer
TeamNL Korfbal grijpt opnieuw Europese titel
Internationaal TeamNL Korfbal
TeamNL Korfbal grijpt opnieuw Europese titel

Dankzij een 21-8 zege op Duitsland heeft TeamNL Korfbal de Europese titel geprolongeerd. Bij rust was het 8-4 voor de thuisploeg, die een volgepakt Sportstad Heerenveen achter zich wist. Het brons was – net als in 1998 en 2014 voor Portugal, dat in een spannende kleine finale afrekende met België (20-19).

Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Media over EK-finale
Internationaal TeamNL Korfbal
EK: Reacties uit Antwerpen