Skip to the main content

Tom Kalkman (Avanti): ‘Eerlijk zijn is stap één voor ons’

Hoofdklasse Topkorfbal

Avanti/Post Makelaardij is de ongeslagen koploper van de Hoofdklasse B. De eerste vijf wedstrijden werden omgetoverd in tien punten. Een knappe prestatie van de ploeg uit Pijnacker, die dit seizoen een nieuwe trainer heeft: oud-Fortunees Tom Kalkman. Hij hamert samen met zijn trainingspartner Henk-Jan Post vooral op het sociale aspect.

Ondanks vijf overwinningen in vijf wedstrijden is Kalkman nog niet tevreden. “Je moet gewoon niet te snel tevreden zijn, er zit nog veel rek in deze ploeg. De resultaten stemmen tevreden natuurlijk, maar er is meer dan alleen resultaat.”

“Je ziet in de Hoofdklasse sowieso veel ploegen die ineens kunnen verrassen. Maar wij zijn niet aan het seizoen begonnen om per se bovenaan te eindigen. We moesten er zo snel mogelijk vanaf dat we zo weinig wonnen, dat wel. Dat is gelukt en daar ben ik blij mee. Maar de ontwikkeling van het team staat toch op één.”

Zoals gezegd gaan Kalkman en Post voor een sociale aanpak. “Wij kijken heel erg naar een persoon zelf. Je moet inzoomen op elkaars karakter en achtergrond om elkaar te begrijpen. Je moet weten hoe iemand een situatie reageert en als je dat niet begrijpt, moet je dat samen oplossen. Alles eerlijk tegen elkaar uit durven uitspreken is wat ons betreft echt stap één. Het is belangrijk om te weten wat iemand drijft, wat iemand in het dagelijks leven doet, hoe zijn thuissituatie is. Als je veel van elkaar weet, groei je naar elkaar toe en kan je echt een team worden. Dat is ons doel en daar zijn we hard mee op weg.”

Geen groepstherapie
Maar hoe doen de trainers dat dan? “We zetten de groep niet bij elkaar om ‘elkaar de waarheid te vertellen’. Want dan zullen de mensen met een grote mond weer van alles roepen en de stille mensen houden dan hun mond. Nee, het moet meer tussen neus en lippen door. We plannen geen gesprekken in, maar vragen gewoon in het voorbijgaan hoe het met iemand is. En we hameren erop dat iedereen dat doet.”

“Tot nu toe vind ik dat we het geweldig oppakken wat dat betreft. We beginnen écht een hecht team te worden en dat zie je terug in de wedstrijden. We zijn een proces begonnen en vaak komen de punten dan na een tijdje pas. Maar nu ging dat vanaf wedstrijd één al hand in hand. Dat is bijzonder en daar zijn we heel blij mee. Al mogen we onze handen nog niet dichtknijpen. Dit zegt nog niks over de rest van het seizoen, wij gaan echt nog wel een keer verliezen.”

Nog niet verloren
En voor een trainer wordt het pas écht interessant als je een keer ‘op je bek gaat’. “Natuurlijk wil ik niet verliezen. Maar ik heb van mijn ploeg nog niet gezien hoe ze met een nederlaag omgaat. Dat is ook onderdeel van zo’n proces. Hoe reageer je dan als groep? Komen de irritaties van vorig seizoen dan al weer snel terug, of niet? Ik ben daar erg benieuwd naar.”

Wat dat betreft was het tegen Rohda ook al een testcase. Avanti speelde geen goede wedstrijd. “Nee, het was niet goed. We lopen in de eerste helft wel al voldoende weg, hoor. Maar in de tweede helft laten we niet veel zien. Maar ja, het was ook geen ideale korfbaldag. Regen, geen supporters en zelfs de livestream liep niet lekker. Dan heb je achteraf zoiets: prima, twee punten en door.”

Fiks is zaterdag wel een potentiële bananenschil. “Dat is zeker een ploeg waar we voor uit moeten kijken. Die kunnen van iedereen winnen in deze poule. Maar ik ben wel benieuwd hoe mijn ploeg het oppakt. Voor ons is het wel heel fijn dat je al tien punten binnen hebt. Ons doel was in eerste instantie, voor de zaal én het veld, om erin te blijven. Dat kan op het veld bijna al niet meer fout gaan, dus gaan wij naar Fiks met het met het idee om een sterke wedstrijd neer te zetten. Natuurlijk willen we winnen en gaan we daar helemaal voor, maar de echte druk is weg.”

“Voor de zaal mogen we de lat trouwens nu wel wat hoger leggen. Wij willen het de ploegen die voor play-offs gaan, lastig gaan maken. En of we dan op de vijfde, vierde of derde plaats eindigen, dat zien we wel. We willen een rol van betekenis spelen en de topploegen het heel lastig gaan maken. Na tien punten uit vijf wedstrijden mag je wel wat ambitie uitspreken volgens mij.”

Jordi van Zuidam terug
Jordi van Zuidam is na korfballoze periode terug bij Avanti. “Ja, Jordi gaf bij ons aan dat hij toch weer wilde gaan korfballen. Aan zijn drive is niks veranderd en de groep accepteert ook dat hij aansluit. Wij zijn er ook van overtuigd dat hij iets kan toevoegen. Als je dat bij elkaar optelt zouden we gek zijn om geen gebruik te maken van zijn kwaliteiten. Hij moet nu eerst fit worden en dan gaan we zien wat er gaat gebeuren. Maar het mag duidelijk zijn dat we hem niet voor niks bij de groep halen.”

Archieffoto: Peter Besemer, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

NOS over start competitie
Korfbal League Topkorfbal
NOS over start competitie

In een uitgebreid artikel op NOS.nl gaan Esther Cordus (speelster KZ/Thermo4U en TeamNL Korfbal) en Kees Rodenburg (directeur KNKV) in op de start van de Korfbal League.

Lees meer
Korfbal League Recap #11
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #11

DVO verraste TOP in eigen huis en boekte een duidelijke overwinning op de ploeg die de grip op de koppositie hierdoor iets verloren heeft. KZ won in een belangrijke en spannende wedstrijd uiteindelijk van LDODK en mag weer meestrijden om de plekken voor de play-offs.

Lees meer
Korfbal League Recap #14
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #14

In de veertiende speelronde van de Cashback World Korfbal League is TOP de tweede plaats kwijtgeraakt na de spannende kraker tegen koploper PKC. KZ nam deze positie over, al ging dat niet vanzelf: de ploeg uit Koog aan de Zaan had een moeizame wedstrijd tegen DOS’46. Verder won Blauw-Wit de degradatiekraker tegen Groen-Geel en pakte Fortuna in een enerverende wedstrijd erg belangrijke punten tegen directe concurrent LDODK.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #12.3: PKC en Fortuna treffen elkaar opnieuw in finale
Korfbal League Topkorfbal
Insta Talks: Koen van Roekel