Skip to the main content

TOP A1 landskampioen na spectaculaire comeback

Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal

In het voorprogramma van de Korfbal Leaguefinale werd de strijd om het Nederlands kampioenschap van de junioren uitgevochten. De kandidaten waren het Sassemse TOP/SolarCompleet A1, kampioen van poule A, en DVO/Accountor A1 uit Bennekom, groepsleider van poule B. Nadat alle hoop verloren leek, herrees TOP uit de as en greep het de overwinning.

Het spektakel van de slotfase was aan het begin van de wedstrijd nog moeilijk te voorspellen. De doelpunten vielen maar moeilijk, en de doelpunten die wel vielen kwamen eigenlijk allemaal uit standaardsituaties. DVO kwam op deze manier even op een verschil van twee bij 0-2 en 1-3, maar bij 3-3 stonden de ploegen weer op gelijke hoogte.

Bij 8-7 vond de eerste wissel al plaats. Daan Dijkstra, gewoonlijk uitblinker bij DVO, kwam niet tot uiting, en werd vervangen door Daan Egberts. Meteen daarna sloeg Milou Schuiling een gaatje door de 9-7 binnen te gooien, maar Matthias ten Brinke en een ondertussen haarscherpe Bastian van Essen zorgden ervoor dat hun ploeg weer op gelijke hoogte kwam. Het was ook DVO dat het laatste woord had in de eerste helft, toen Ten Brinke de ruststand op 10-11 bracht.

De tweede helft begon vergelijkbaar met de eerste helft. Nu werden er echter minder verdedigende fouten gemaakt, wat betekende dat de scores minder snel vielen. De goals die wel vielen waren echter vooral in het voordeel van de Bennekommers, die op die manier bij 10-13 voor het eerst een verschil van 3 aanlegden. Langzaam zag het publiek in de Ziggo Dome DVO de betere partij worden.

Bij TOP leek alles net eventjes niet te lukken, terwijl de puzzelstukjes bij DVO op de goede plek vielen. Zodra Van Essen het verschil zelfs op zes bracht, gingen de koppies al hangen bij de ploeg uit Sassenheim. DVO speelde beter, en er leken nog maar twaalf minuten tussen de groen-witten en het landskampioenschap te zitten.

Maar toen sloeg de wedstrijd in één moment om. Na een aanval met een hoop gemiste schoten vond TOP-captain Thijs van der Zaag eindelijk weer de korf. Ineens liet het publiek uit Sassenheim zich weer horen, en durfden de spelers weer te geloven. Bente Voois zorgde meteen daarna voor de 14-18, en even later bracht de ingevallen B-aspirant Stan Olsthoorn zijn ploeg vanaf de stip nog een stapje dichterbij.

Van Essen hield het gat nog ietsje langer open door de negentiende Bennekomse treffer te maken, maar TOP zat in de helemaal in de flow. Bij 17-19 was de aansluiting binnen handbereik, en op dat moment sloeg de ijzersterke Julia Schuiling toe. Ze sprong al in de lucht van blijdschap toen ze de 18-19 binnenschoot, en enkele aanvallen later was zij het ook die de gelijkmaker op zich nam.

In de laatste 66 seconden moest de wedstrijd worden beslist, of er zou een verlenging volgen. DVO viel lang aan, maar zodra de schotklok aandrong moest een matige kans genomen worden. TOP had 41 seconden voor de winnende. Stan Postma legde aan en miste maar in de rebound stond Milou Schuiling. Zij was een fractie van een seconde eerder bij de bal dan Van Essen. Alle ogen gingen naar de scheidsrechter Van der Meulen. Hij wees naar de strafworpstip.

Alle druk kwam bij Siem van Osnabrugge te liggen. Hij legde aan vanaf de tweeënhalve meter, en faalde niet. TOP A1 had de wedstrijd volledig omgedraaid, en stond nu met nog negentien seconden op de klok op voorsprong. Die seconden waren niet meer genoeg voor een doelpunt. Blessdy Blom en Alon Keijzer veroverden de bal, en TOP kon beginnen met feestvieren.

Vanuit een bijna onmogelijke positie wist TOP, onder leiding van ‘MVP’ Julia Schuiling, een wederopstanding te maken. De senioren uit Sassenheim liepen voor het eerst de Ziggo Dome mis, maar de junioren sleepten op spectaculaire wijze de nationale titel binnen.

Foto: René van Dam, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk