Skip to the main content

TOP flikt het; derde landstitel op rij dankzij excellerende Split

Korfbal League Topkorfbal

Onder het toeziend oog van zo’n 11.000 toeschouwers heeft TOP/SolarCompleet haar ongeslagen status in de Ziggo Dome behouden. Ook Fortuna/Delta Logistiek wist TOP niet te stoppen, de ploeg van Jan Niebeek won met 20-24 waardoor de Sassemers voor de derde keer op rij de landstitel winnen, een unieke prestatie in de Korfbal League geschiedenis.

In een matige eerste helft was het TOP wat de boventoon voerde. Echter waren beide teams in de openingsfase allesbehalve secuur. Na ruim vier minuten korfbal was het pas 0-2, door twee goals van Nick Pikaar.

En ook het andere vak van TOP ging, zij het met de nodige moeite, over Fortuna heen. Daardoor ontstond er een rommelig duel, waarin TOP meer secuur was in de afronding en een 0-5 voorsprong kon nemen na zeven minuten spelen.

Reboundkoning Reijgersberg

Fortuna had wederom Thomas Reijgersberg op de bank laten beginnen, hij vocht de gehele eerste helft fantastische duels uit met Mick Snel. Doordat hij een flink aantal van die duels ook wist te winnen, kon met name Daan Preuninger met grote regelmaat aanleggen. Daar kon zijn vak echter maar mondjesmaat van profiteren. Het vak met Preuninger en Reijgersberg schoot in de eerste helft 3 uit 34 (9%), terwijl het andere vak een prima schotpercentage van 25% kon overleggen.

TOP zal het gevoel hebben gehad dat zij wel eens betere wedstrijden hebben gespeeld, er zaten wel wat miscommunicaties tussen. Echter was de afronding van de formatie uit Sassenheim meer dan prima; 26% in de eerste helft. Na een kleine opleving van Fortuna, wat via 0-5 en 2-6 op 4-6 was gekomen, drukte TOP door naar 4-10. Twee goals van Fortuna werden weer beantwoord door twee goals van TOP, maar dankzij Marcel Segaar en Mirjam Maltha had Fortuna de schade bij rust beperkt tot 8-12.

En in de tweede helft kreeg iedereen uit Delft het geloof dat de finale nog niet gespeeld was. Twee treffers van Daan Preuninger (acht goals uiteindelijk) en twee van Nik van der Steen (vijf goals) brachten Fortuna binnen vijf minuten op 12-13. Die 12-13 leverde wel wat commotie op; TOP vroeg een time-out aan, kreeg die op het moment dat Preuninger de strafworp aan het nemen was en benutte, en daar was de TOP-bank niet blij mee. Echter keurden Luttik en Kok de treffer goed, waarna de aan TOP gegeven time-out pas werd genomen.

Excellerende Split

Op dat moment stond Celeste Split op. Waar zij in de eerste helft al van zich had doen spreken met drie goals, brachten drie van haar goals binnen vier minuten TOP op 13-17. Toen vervolgens Daniel Harmzen na een heerlijke actie van Mick Snel de 13-18 binnen schoot, leek het duel beslist. Met nog een kwartier op de klok was het niet de verwachting dat Fortuna deze dreun nog te boven kon komen.

Vanzelfsprekend probeerde Fortuna het tij nog wel te keren. Nik van der Steen schoot de 14-18 binnen, maar Fortuna kon de marge maar niet verkleinen. De definitieve beslissing was van Jet Hendriks; een doorloop en schot van haar zorgden voor een 15-21 stand met nog acht minuten op de klok.

Harmzen neemt afscheid in stijl

Vervolgens ging de wedstrijd enigszins als een nachtkaars uit. Beide teams wisten dat het klaar was, waardoor het wachten was op het moment supreme van Daniel Harmzen. Die kwam zo’n anderhalve minuut voor tijd. Onder de luidde aanmoedigingen van de TOP-supporters knalde hij de 15-23 binnen, gevolgd door een staande ovatie en een publiekswissel. TOP zal zijn aanwezigheid gaan missen, maar eerst kan het nog gaan genieten van een nog niet eerder vertoonde prestatie; het derde Korfbal Leaguekampioenschap op rij.

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Bestuurders Competitie
Kom jij meedenken over de toekomst van korfbal?
Leuk nieuws voor jongeren tussen de achttien en dertig jaar die graag meedenken over de toekomst van korfbal! Op 12 september organiseert het KNKV in Dordrecht een bijeenkomst voor jongeren. Na een gezamenlijke maaltijd gaan de aanwezige jongeren met het KNKV in gesprek over de toekomst van korfbal.
Lees meer
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk