Skip to the main content

TOP prolongeert landstitel na boeiend duel met Blauw-Wit

Korfbal League Topkorfbal

TOP/Quoratio is opnieuw Nederlands kampioen zaalkorfbal. De Sassenheimse formatie won de finale van de Korfbal League na een boeiend duel, in een sfeervolle Ziggo Dome, met 22-18 van Blauw-Wit.

Het werd het gevecht waar velen op hoopten, tussen de twee ploegen die in de slotfase van de competitie en de play-offs de beste vorm hadden getoond. TOP opende met een treffer van Barbara Brouwer, de dame die een jaar eerder op dezelfde vloer in de slotminuut de beslissing voor TOP bracht in de eindstrijd tegen PKC/SWKGroep.

Maar Momo Stavenuiter had direct een antwoord klaar en dat bleek het scenario dat eigenlijk de eerste helft overheerste. Om en om vielen de ballen binnen. Het was niet altijd even geolied, maar wel constant boeiend.

Onder aanvoering van Stavenuiter en Marc Broere sloeg Blauw-Wit een gaatje naar 5-7, maar TOP beschikte over een Mick Snel die op de belangrijke momenten de korf wist te vinden. Hij zorgde vlak voor rust voor de 10-9, maar Broere leek beide ploegen met een gelijke stand de kleedkamers in te laten gaan door van afstand raak te schieten.

De Amsterdamse cultheld scoorde voor de pauze vier keer en deed dat met een schotpercentage van maar liefst 67 procent. Ongekend voor een finale, al volgden Snel (50 procent) en Stavenuiter (40 procent) op niet eens zo heel veel afstand.

Otto Fabius maakte twintig seconden na de pauze 11-11 en het bleef op die manier maar spannend, tot aan 14-14. Verschil met de eerste helft was wel dat Blauw-Wit geen enkele keer op voorsprong kwam en op 15-14 betekende een rake doorloopbal van Celeste Split de 16-14.

Dat verschil kwamen de Amsterdammers nooit meer te boven omdat elke aansluitingstreffer direct werd gepareerd door TOP. En wie anders dan Mick Snel schoot TOP met de 19-16 voor het eerst in de wedstrijd naar een marge van drie goals, om daar even later zijn achtste treffer van de avond toe te voegen en het lot van Blauw-Wit te bezegelen: 20-16.

In de slotminuten leverde dat de gelegenheid voor Blauw-Wit om de afscheidnemende Mandy Koelman – die ondanks haar oogkwetsuur toch kon spelen – en clubheld Marc Broere een publiekswissel te geven. Daarna barste, met eigenlijk nog twee seconden te spelen, het Sassenheimse feestje al los.

TOP is voor de vierde keer landskampioen in de zaal, Blauw-Wit mag ondanks het verlies terugkijken op een schitterende slotfase van het seizoen. Maar net als in 2001 zat het goud er net niet in.

Foto: Willy Zakeriesen, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Korfbal League Recap #3: Belangrijke punten voor DOS'46, Blauw-Wit wint opnieuw in slotseconden
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League Recap #3: Belangrijke punten voor DOS'46, Blauw-Wit wint opnieuw in slotseconden

Speelronde drie viel in het Sinterklaasweekend, maar er werd maar weinig cadeautjes uitgedeeld. DOS’46 pakte in Arnhem de eerste – belangrijke – punten van het seizoen tegen Oost-Arnhem, LDODK herstelde zich knap na vorige week en Blauw-Wit maakte het opnieuw erg spannend, met winst in de slotseconden.

Lees meer
Korfbal (League) in de media
Topkorfbal
Korfbal (League) in de media

Hoewel er op dit moment geen competitie gespeeld wordt, is er in de landelijke pers aandacht voor het korfbal. We hebben de verschenen artikelen voor je op een rijtje gezet.

Lees meer
Brouwer (TOP): 'Ik zoek juist graag contact met publiek'
Ereklasse Topkorfbal
Brouwer (TOP): 'Ik zoek juist graag contact met publiek'

TOP/LITTA beleefde een prima eerste helft van het veld. Het won al haar wedstrijden en staat daardoor met tien punten bovenaan in de Ereklasse. Dinsdag speelde de ploeg van de nieuwe trainer Leon Braunstahl voor het eerst zonder publiek.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Records: Op weg naar ronde getallen
Internationaal TeamNL Korfbal
VIDEO: Afscheid Snel, Split en Pikaar