Skip to the main content

Tromp: ‘Blij dat ik het mee heb mogen maken’

TeamNL Korfbal Topkorfbal

Per 1 september is Jennifer Tromp assistent-bondscoach af. Het EK in november in België had voor haar een mooie afsluiter van ruim tweeënhalf bij de nationale ploeg moeten zijn, maar nadat dit vanwege coronaredenen gecanceld is, richt de Haagse zich eerder dan gepland met Scholtmeijer op het coachen van PKC/Vertom. “Het is jammer dat we niet afscheid kunnen nemen, zoals we dat gewenst hadden, maar er zijn ergere dingen.”

Tromp werd in maart 2018 door bondscoach Scholtmeijer toegevoegd aan de trainersstaf van TeamNL Korfbal. Ze was op dat moment coach van Die Haghe en had eerder bij Blauw-Wit (A), OVVO/DeKroon en de reserves van Fortuna/Delta Logistiek voor de groep gestaan. Tussen 2008 en 2014 had ze ook Nederland U19 – als assistent – en Nederland U16 onder haar hoede gehad.

Tromp: “Wim en ik hebben drie jaar samen gespeeld bij Fortuna/Delta Logistiek. Toen ik coach was van Noord-West U16, was hij dat van Nederland U16, waarna ik hem ben opgevolgd. Hij wist dat ik ook graag eens op het allerhoogste niveau met het nationale team wilde werken. Toen hij me begin 2018 belde met de vraag of ik assistent wilde worden, was ik gevleid. Hij stond binnen een uur bij m’n werk op de stoep om het erover te hebben en ik wist al snel dat ik dit gewoon wilde doen. Op m’n werk (Tromp is afdelingsleider brugklassen op scholengemeenschap Melanchthon in Bergschenhoek) kon ik gelukkig regelen dat ik één dag in de week vrijgemaakt werd en dat ik de stages en toernooien mee kon maken.”

Topsportomgeving

Enkele weken na haar aanstelling maakte ze de eerste trainingen mee van TeamNL Korfbal, op dat moment op weg naar het EK in eigen land. “Die topsportomgeving op Papendal is mooi om deel van uit te maken. Met de jeugdselecties trainden we altijd in Zeist, maar op Papendal ademt echt álles topsport. Veel spelers kende ik nog uit mijn tijd als bondscoach van U16 en U19, dus dat was ook een leuk weerzien.”

Net als collega-assistent Braunstahl kreeg Tromp een verbindende rol toebedeeld en waar Braunstahl zich meer richtte op de trainings- en belastbaarheidskant, focuste Tromp zich meer op de coaching. Op Papendal verdeelden ze de maandag en dinsdag. “Analyseren, statistieken bijhouden en buiten de trainingen om veel gesprekjes met de spelers aangaan. Ik voelde me gelijk als een vis in het water.”

Drive

Wat Tromp opviel tijdens haar eerste Papendal-dagen was de onderlinge strijd, de drive om alles te willen winnen. “Dit zijn spelers, die bij hun club allemaal in de basis staan en gewend zijn dat ze de beste zijn. Zij pushen elkaar net een stapje verder en als je die spelers bij elkaar zet wordt het interessant. Toch gelden overal uiteindelijk dezelfde principes: iedereen wil zich gewaardeerd en geliefd voelen. Hoe ga je met elkaar om, daar gaat het om. Wat doe jij eraan om iemand een beter gevoel te geven en zo je omgeving sterker te maken?”

De wedstrijdstage in Azië) in 2018, ter voorbereiding op het EK, staat Tromp in het geheugen gegrift. “In China speelden we voor bomvolle tribunes tegen het gastland. Met name het moment dat Laurens (Leeuwenhoek) een weergaloze actie maakte, Jordi (Pasma) vervolgens scoorde en het publiek op de banken stond staat me nog heel goed bij. We speelden tijdens die stage veel wedstrijden en in het laatste duel in en tegen Taiwan gingen we bijna onderuit, maar op ons tandvlees trokken we die wedstrijd nog over de streep.”

Grenzen verleggen

Ook de stage X in dat jaar – zo genoemd, omdat de spelers niet weten wat er op het programma staat -, was voor Tromp een hoogtepunt. “In Gorges du Verdon gingen we met elkaar met een touw van de berg af, één van de engste dingen die ik ooit heb gedaan. Tijdens zulke momenten komt de groep echt dichter tot elkaar. Zo zijn er veel momenten, gesprekken geweest, ook met de staf onderling, waar ik achteraf gezien enorm van genoten heb. Ik heb bij TeamNL Korfbal meer dan ooit geleerd om uit m’n comfortzone te treden en m’n grenzen te verleggen.”

Na het gewonnen toernooi in Friesland stond in de zomer van 2019 het WK in Zuid-Afrika voor de deur. “Ik ben een liefhebber en wilde dat we in Durban óók in de finale goed en flitsend korfbal zouden laten zien. Dat is gelukt, met name in de eerste helft speelden we fantastisch, met een glansrol voor Celeste (Split) en Marjolijn (Kroon). Dat was, qua spel en groep, een mooi toernooi en ik vond het ook bijzonder om in Zuid-Afrika te zijn. Achteraf gezien was dat een passend einde geweest van onze periode bij TeamNL Korfbal, maar dat wisten we toen nog niet.”

Sociale waarde

Het coronavirus rukte op en dus werden in maart ook de trainingen van het nationale vlaggenschip stilgelegd. Begin april volgde het bericht dat het EK in België verplaatst wordt naar volgend jaar, buiten de contractduur van de trainersstaf. “Toen de versoepelingen kwamen kon zijn we nog zes keer bij elkaar geweest. Door het verplicht ontbreken van spelvormen waren dit natuurlijk vreemde trainingen, maar ze hadden zeker sociale waarde. Na de laatste training voor de vakantie gaf Wim bij de groep aan, dat het wel eens de laatste met ons als staf geweest kon zijn. Dat is dus ook gebleken. Woensdag staat er een leuke afsluiting gepland en dan is het klaar.”

Ze besluit: “Het is jammer dat we niet afscheid kunnen nemen, zoals we dat gewenst hadden, maar er zijn – zeker in deze coronatijd – ergere dingen. Daarbij gaat het bij mij ‘maar’ om een periode van ruim tweeënhalf jaar, voor Wim en Leon is dit einde nog veel raarder. Positief is wel dat we nu direct kunnen starten bij onze clubs en dat TeamNL Korfbal nu aan de slag kan met de bondscoach, die ook tijdens het EK zelf langs de lijn zal staan. Het is zoals het is en ik ben erg blij dat ik het allemaal mee heb mogen maken.”

Foto: Marco Spelten, Actiefotografie.nl

Gerelateerde artikelen

Succesvolle tweede week Tour de Camping
Evenementen
Succesvolle tweede week Tour de Camping
Ruim driehonderd vrolijke kinderen, enthousiaste korfbaltrainers, blije ouders, RCN-campings met mooie velden om te sporten én lekker warm weer. Dat waren de ingrediënten voor de zomereditie van Tour de Camping 2022. “Ook deze editie was weer een groot succes. Elke dag deden er weer veel kinderen mee aan de clinics. Het is mooi dat wij […]
Lees meer
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Evenementen
Veel enthousiasme tijdens eerste week Tour de Camping
Deze week deden ruim honderd kinderen mee aan korfbalclinics op RCN Vakantieparken. “Het was weer een hele mooie week. Het mooiste aan het Tour de Camping-concept is dat iedereen vrijblijvend kan aansluiten bij de clinic en op een speelse manier kennis kan maken met korfbal. We zagen veel enthousiasme bij de deelnemers én bij hun […]
Lees meer
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
TeamNL Korfbal won zondagavond het goud op The World Games 2022. In een vol Birmingham Jefferson Civic Complex werd België in de finale met 23-12 verslagen. Het brons ging naar Chinees Taipei, dat een spannende strijd met Duitsland uitvocht om plek drie en uiteindelijk met 22-23 won.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
Goud voor TeamNL Korfbal op The World Games
Internationaal
Video: portret Randell van der Steen en Gerald van Dijk