Skip to the main content

U19 EKC – Nederland U19 Europees kampioen

Internationaal U21, U19, U17

Het moest van ver komen, maar Nederland U19 versloeg in een bloedstollende finale België U19 en kroonde zich met een 14-8 overwinning tot Europees kampioen. Eerder op de dag werd in de halve finale gewonnen van Tsjechië U19.

Finale: Nederland U19 – België U19
Nederland kende een stroeve start van de finale van het EK. België kwam via een strafworp op 1-0. Aanvallend kwam Oranje er goed uit, bovendien pakten de Belgen veel verdedigende rebounds. Verdedigend kreeg de ploeg bovendien veel vrije ballen tegen, maar België verzuimde die te benutten. Seth Roeleven zette met een strafworp de 1-1 op het scorebord, waarna Dennis Noordermeer Nederland voor het eerst op voorsprong zette. Twee Belgische goals zorgden er voor dat Nederland opnieuw tegen een achterstand aan keek (2-3 na het eerste kwart). Ook in het tweede kwart bleef het moeizaam. Jorn Remans was belangrijk met veel rebounds waardoor Nederland kon blijven herhalen, maar dat leverde maar weinig resultaat op. België pakte een verschil van twee (2-4 en 3-5). Aanvallend ging Nederland het daarna even wat rustiger organiseren. Gideon Gort maakte eerst de aansluitingstreffer vanaf de strafworpstip en vervolgens de gelijkmaker van afstand. Maar, Nederland slaagde er niet in door te drukken. Sterker nog, België ging met één punt voorsprong de rust in (6-7).

In het derde kwart werden de goals nog schaarser: het duurde bijna zeven minuten voor Bo Kraaijeveld via een mooie doorbraak de gelijkmaker binnen gooide (7-7). Nog één keer kwam België op voorsprong via een afstandsschot, maar Noordermeer kon counteren en daarmee was het 8-8 na driekwart wedstrijd. Bij de start van het vierde kwart kwam Jeroen Boonstra aanvallend in de ploeg op de plek van Seth Roeleven. Via Bo Kraaijeveld kwam Nederland voor het eerst sinds de 2-1 weer op voorsprong en daarna was het Boonstra die – met nog drie seconden op de schotklok – op schitterende wijze de 10-8 op het bord zette. Daarmee leek Nederland los te komen en met nog vijf minuten te spelen tilde Noordermeer het verschil naar drie. In de slotfase kon Nederland nog verder uitlopen: met nog zo’n tweeënhalve minuut op de klok maakte Isa Dik de 12-8. Daarmee was het gespeeld. België kreeg nog een strafworp maar miste en vervolgens maakten Gort en Boonstra het af. In de laatste seconden van de finale kreeg België nogmaals een strafworp, maar ook die werd niet benut. Na het eindsignaal barstte de feestvreugde los: Europees kampioen! Roos Hom kreeg nog een extra attentie: zij werd de vrouwelijke topscorer van het toernooi met twintig goals. (Uitslag 14-8)

Halve finale: Nederland U19 – Tsjechië U19
Na de moeizame tweede dag begon Nederland U19 goed aan het duel met Tsjechië U19. Opnieuw gaf de formatie van Leon Simons verdedigend veel druk en na het schot werd er door de mannen gelijk ingezakt voor de rebound. Via een handigheidje van Seth Roeleven en een goal van Gideon Gort nam Oranje een 2-0 voorsprong, maar met een doelpunt van afstand deed Tsjechië iets terug. Het tweede aanvalsvak van Nederland was wat te onrustig en gehaast in de aanval, maar na aanwijzingen van Simons ging dat beter en kon Oranje uitlopen. Het eerste kwart eindigde dan ook in een 5-1 voorsprong. In het tweede kwart bouwde Nederland de voorsprong goed uit. Roeleven pakte veel in de rebound en Chelsea Mooi was met drie doelpunten belangrijk.

Na rust (12-2) forceerde Tsjechië meer vrije ballen en strafworpen waardoor Oranje een aantal tegengoals moest incasseren. Toch bleef het verschil groot. Job Kuiper, die inviel op de plek van Noordermeer, promoveerde zijn eerste balcontact tot een doelpunt en Mooi bekroonde een goede wedstrijd met een mooie onehander. Uiteindelijk vielen de goals in het laatste kwart makkelijker, over veel verschillende schijven. Het resultaat: een degelijke overwinning en daarmee een plek in de EK-finale. De tegenstander in die finale komt uit de andere halve finale, tussen Engeland U19 en België U19. (Uitslag: 23-7)