Skip to the main content

Voorbeschouwing Ereklasse 2020-2021

Ereklasse Topkorfbal

Zaterdag 5 september begint een kakelvers korfbalseizoen. Na een lange onderbreking gaan de beste ploegen van Nederland weer aan het échte werk beginnen. Dat doen zij, net als in de Korfbal League, onder leiding van twee gelijkwaardige scheidsrechters. Maar wie maken kans op de eindzege op het veld en hoeveel is er bij alle ploegen veranderd? Een vooruitblik.

Ereklasse A

DeetosSnel zal het in de Ereklasse lastig krijgen. De ploeg van ´nieuwe trainer´ Wouter Blok had het vorig veldseizoen, voordat het stil werd gelegd, lastig. Het bungelde onderaan. Desalniettemin is de ploeg van Blok een stabiele Hoofdklasser die het op een goede dag iedereen lastig kan maken. De Dordtenaren versterkten zich met Manon Brand, die van Fortuna overkomt én met Joost Hofman, die eigenlijk zou stoppen met korfbal, maar toch nog een seizoen in Dordrecht gaat spelen. Twee goede versterkingen die DeetosSnel verder zouden kunnen brengen.

LDODK/Rinsma Modeplein kan bijna helemaal opnieuw beginnen. De Friezen moeten het dit seizoen onder andere zonder Jurjen Bosma, Friso Boode, Marjolijn Kroon en Lieneke Pries doen. Diana van der Vorst zou ook stoppen met korfbal, maar speelt nog wel één seizoen in de zaal. In de Ereklasse is zij dus niet te bewonderen. LDODK versterkte zich nog wel met Annick Koning (SCO) en Gerben Boonstra (Nic.). Toch blijft het zeer de vraag hoe goed LDODK nog is zonder hun topspelers, al blijven er genoeg klassespelers over. Marloes Frieswijk, André Zwart en Erwin Zwart zullen de ploeg moeten gaan dragen. Daarnaast sluit de eerder gestopte Femke Faber ook ‘gewoon’ weer aan in Friesland. Maar ook de talentvolle spelers Marlou Kuiper, Julian Frieswijk en Eline Haan kunnen zich ontwikkelen tot topspelers. Daarnaast heeft LDODK de beschikking over Christian Dekkers en Marvin Piepers. Eén ding is duidelijk: het seizoen zal in teken staan van bouwen aan de toekomst.

Over leegloop gesproken: DOS’46. De club uit Nijeveen bevond zich lang in een zeer onrustige situatie. Nu de stofwolken zijn opgetrokken, blijven er weinig spelers over in Drenthe. Er vertrokken maar liefst zes spelers. En niet de minste: Fenna de Jong (Oost-Arnhem), Jelmer Jonker (PKC/Vertom), Nienke Hintzbergen (PKC/Vertom), Geertje Hoekstra (stopt), Harjan Visscher en Marieke Klaver (beide Fortuna/Delta Logistiek). Daarvoor in de plaats trok ‘Dossie’ Melanie Guldenaar (AVO), Kim van Dalen (SCO), Melvin Frieswijk (SCO), Eline van Veldhuijsen (KV Wageningen) en Tessa Lap (OWK) aan. Erg jonge versterkingen voor de ploeg uit Nijeveen. Voor de toekomst uitstekende aanwinsten, maar zijn zij nu al goed genoeg voor het hoogste niveau?

De supporters van AW.DTV kunnen zich verheugen op een nieuw korfbalseizoen. Niet alleen omdat de ploeg op het hoogste niveau uitkomt, maar ook omdat topschutter Ilona Ockeloen – van den Berg weer gaat spelen: sensatie gegarandeerd. De al stabiele selectie, met onder andere Jim Snel en Cedric Pardieck in de gelederen, kan zijn ambitie om hoog te eindigen in de Hoofdklasse met Van den Berg extra kracht bijzetten. Daarnaast speelt schutter Bret Nolthuis dit seizoen ook weer voor AW.DTV, misschien dat hij als vanouds het verschil kan maken.

Fortuna/Delta Logistiek verloor één van haar iconen. Mirjam Maltha nam na jarenlange trouwe dienst afscheid van de ploeg van Ard Korporaal. En dat was niet de enige dame die vertrok uit Delft. Sanne Alsem gaat bij KCC/CK Kozijnen spelen en Manon Brand vertrekt naar DeetosSsnel. Daarnaast slankt de selectie ook wat af in de breedte. Sven Bezemer en Kaj Esser stoppen met korfbal. Daartegenover staan twee versterkingen uit Nijeveen. Harjan Visscher en Marieke Klaver versterken de ploeg uit Delft. Lieneke Pries komt over van LDODK/Rinsma Modeplein en een aantal junioren worden overgeheveld naar de A-selectie. Fortuna is dit seizoen logischerwijs titelkanditaat op het veld én in de zaal.

Bij Blauw-Wit keerden er juist oud-gedienden terug. Momo Stavenuiter en Sophie Hansen gaan weer in Amsterdam korfballen. Thijs Rodenburg, Enzo van Beugen, Thijm de Wolde en Margot Wiggerink sluiten ook aan bij de selectie van Blauw-Wit. Otto Fabius, Jacco Boonstra en Mandy Koelman namen afscheid van de club. Na een moeizaam seizoen zullen de Amsterdammers proberen de volgende stap te zetten en weer wat treden in de hiërarchie van het Nederlands korfbal te klimmen. Misschien zijn zij in de Ereklasse A misschien zelfs een uitdager van Fortuna?

Ereklasse B

Te beginnen bij KCC/CK Kozijnen. Daar veranderde er niet heel veel ten opzichte van vorig seizoen. Toch verraste de ploeg uit Capelle aan den IJssel met het aantrekken van een dame die met Fortuna landskampioen werd: Sanne Alsem. Zij is ervan overtuigd dat zij zich bij KCC meer in de kijker kan spelen. Op damesgebied trokken de Capellenaren ook de talentvolle Femke Visser van Vitesse Barendrecht aan. Natuurlijk wordt het voor KCC lastig om zich in de Ereklasse te handhaven. Maar met spelers zoals Stefan Dekkers, Julian Middelkoop en Bo Oppe lopen er genoeg ‘doelpunten’ rond.

DVO/Accountor heeft uitgesproken dit seizoen voor de top-vier te gaan. Op het veld mag het zich meteen bewijzen in een sterke poule. Naast TeamNL Korfbal-international Gertjan Meerkerk speelt er volgend jaar nog een international in Bennekom: Jari Hardies. De Belgische international zou best wel eens dé beslissende schakel kunnen zijn richting de top. Naast Hardies komt Jeffrey van Huenen ook over van Wageningen. Daartegenover staat onder andere het vertrek van Dennis Brunt, hij stopt met korfbal. Bastian van Essen trok naar SKF en Saskia van der Zee maakt de overstap naar Wageningen.

KZ/Thermo4U verloor Joost Hofman, die zou stoppen met korfbal. Hij besloot daarna toch nog een seizoen bij DeetosSnel te gaan spelen. Verder verandert er niet veel in Koog aan de Zaan.  En dat is een goede zaak voor de Noord-Hollanders. KZ was vorig seizoen met een opmars bezig richting de top van Nederland en wil dat dit seizoen doorzetten. Het zou best wel eens hét seizoen van KZ kunnen worden. Want met onder anderen Alwin Out, Jordi Pasma, Anna Kriek, Esther Cordus en Marjolijn Schenk in je selectie, heb je niet te klagen. In de Ereklasse B een titelkandidaat.

PKC/Vertom staat dit jaar onder leiding van oud-bondscoach Wim Scholtmeijer. Een frisse start dus voor de ploeg uit Papendrecht, die zich ook goed versterkte met het oog op dit seizoen. Jelmer Jonker én Nienke Hintzbergen kwamen over van DOS’46 en zullen PKC iets extra’s geven in de strijd om de landstitels op het veld en in de zaal. Suzanne Struik keert niet meer terug in de selectie van PKC en Maaike Steenbergen stopt met korfbal. Arjen van Houwelingen sluit dit seizoen wel weer aan bij de selectie van PKC, waar zoals elk jaar weer een uitstekende ploeg staat. Aan haar stand is PKC ook dit seizoen verplicht om prijzen te pakken.

TOP Arnemuiden is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een stabiele Hoofdklasser, met af en toe een uitschieter op het veld of in de zaal. Dat zal dit seizoen niet anders zijn. Het niveau van de Ereklasse is misschien wat te hoog gegrepen, maar de stugge ploeg met uitstekende dames, weet altijd wel een aantal keer een topploeg te verrassen. Qua selectie is er niet veel veranderd in Zeeland, wat betekent dat zij verder kunnen bouwen op de basis die er al stond. Wel zijn er aanvullingen vanuit de junioren en routiniers terug gekomen na blessures. Wellicht geeft TOP dat een voorsprong op andere ploegen waar veel veranderd is?

Bij TOP (S) veranderde er in de selectie niet veel. Siem van Osnabruggen vertrok naar Velocitas en een aantal junioren zullen de kans krijgen in de selectie, maar dat is het dan ook. Net als bij PKC, staat bij TOP ook een voormalig TeamNL Korfbal staflid aan het roer. Oud-assistent-bondscoach Leon Braunstahl wordt hoofdtrainer van de ploeg uit Sassenheim. Een einde van een mega succesvol tijdperk met Jan Niebeek. Een mooie uitdaging voor Braunstahl, die met niks anders tevreden zal zijn dan de landstitel op zowel het veld als in de zaal.

Foto: Wim de Bruijne, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Koelman: 'Het is mooi geweest'
Korfbal League Topkorfbal
Koelman: 'Het is mooi geweest'

Mandy Koelman stopt na dit seizoen met korfballen op het hoogste niveau. De speelster van Blauw-Wit (A) maakte onlangs haar afscheid bekend en kreeg in de competitiewedstrijd tegen LDODK/Rinsma Modeplein een publiekswissel. Koelman, op dat moment bovenaan de lijst van vrouwelijke topscorers, gaat met Korfbal.nl terug in de tijd.

Lees meer
Geen European Korfball Tour voor PKC en TOP
Internationaal Topkorfbal
Geen European Korfball Tour voor PKC en TOP

De Internationale Korfbal Federatie (IKF) heeft woensdag bekendgemaakt dat ook de European Korfball Tour dit korfbalseizoen geen doorgang vindt. De finaleronde van deze experimentele clubcompetitie zou van 11 tot en met 13 februari in Nederland gespeeld worden.

Lees meer
Korfbal Challenge tot en met 2021 in Rotterdam
Evenementen Topkorfbal
Korfbal Challenge tot en met 2021 in Rotterdam

De Korfbal Challenge vindt ook de komende vier edities plaats in Rotterdam. Voorafgaand aan het finaleprogramma van de achttiende editie tekenden Rob Meijer (voorzitter KNKV), Hans den Oudendammer (directeur Rotterdam Topsport) en Martin Koers (directeur Topsportcentrum Rotterdam) een nieuwe samenwerkingsovereenkomst, die het KNKV, Rotterdam Topsport en Topsportcentrum Rotterdam tot en met 2021 aan elkaar verbindt.

Lees meer

Topartikelen

Korfbal League Topkorfbal
Recap #1: KZ start voortvarend, Dalto pakt eerste punten
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal League in de media