Skip to the main content

WK U21 #1 – Turkije – Talent TeamNL Korfbal

Internationaal U21, U19, U17

Na een geslaagde trainingsstage, ging op zaterdag 6 juli het WK voor Talent TeamNL Korfbal dan eindelijk officieel van start. Om 10.15 uur lokale tijd speelde de ploeg van Kees en Mike Vlietstra de openingswedstrijd van het toernooi tegen gastland Turkije. Het werd geen moeilijke eerste wedstrijd voor Oranje. De ploeg was bijzonder effectief en stond verdedigend als een huis.

Talent TeamNL Korfbal startte ontzettend sterk aan de wedstrijd en stond dan ook binnen de kortste keren met 0-4 voor. Aanvallend werd er goed naar kansen gezocht en ook reboundend stond Oranje sterk. De ploeg zette daarnaast veel druk op de Turken, waardoor het gastland weinig ruimte kreeg om tot kansen te komen. Als Turkije dan toch een schot probeerde te lossen, zat daar regelmatig een Nederlands handje aan. Bij een stand van 0-6 kon Turkije toch iets terugdoen: via een mooie dieptepass maakte Kaan Sari de 1-6, maar daar bleef het bij aan de Turkse kant in het eerste kwart. Nederland daarentegen bleef er op los scoren en na tien minuten spelen stond het al 1-13, waarbij Jorien Jordaan en Fenna Cavelaars beide al drie goals op hun naam hadden staan. Het tweede kwart begon met wat slordigheidjes aan Nederlandse zijde. Ook verdedigend liet de ploeg de teugels wat vieren, waardoor het Turkije was dat het tweede kwart opende. Oranje herpakte zich echter snel en ging daarna weer door met waar het in het eerste kwart gebleven was. Mooi om te zien was ook dat de jonge internationals allemaal scorend waren. Met de 3-21 van Maud Smulders stond de volledige basis-acht al in de eerste helft op het scoreformulier. Gerust werd er bij een stand van 3-22.

Na rust leek het in eerste instantie alsof de scherpte bij Talent TeamNL Korfbal was achtergebleven in de kleedkamer. Kansen kreeg de ploeg nog wel, maar scorend wilde het niet meer. Dat zorgde voor wat frustratie bij Oranje, dat ook steeds slordiger werd in de passing. Het resultaat was een 2-1 verlies in het derde kwart en een tussenstand van 5-23. Dat kon en moest beter in het laatste kwart. Boyd Abbenhuis en Sam Meijer waren inmiddels in de ploeg gekomen voor Robin Bakker en Jill Heijink. Beide bekroonden hun invalbeurt al snel met een goal en hielpen Nederland zo terug in het zadel na het zwakke derde kwart. Even later werden ook Merijn Mensink en Jurjen Veenstra nog gebracht. Aanvallend liep het weer beter bij Oranje, wat resulteerde in nog acht doelpunten in het laatste kwart en een eindstand van 7-31. Fenna Cavelaars werd met maar liefst acht goals topscoorder. (Uitslag: 7-31)

Archieffoto: Anne van Vegchel