Skip to the main content

WKC 2023: Elfde wereldtitel TeamNL Korfbal in historische finale

Internationaal TeamNL Korfbal

In een afgeladen Tapei Gymnasium stond Chinees Taipei tegenover TeamNL Korfbal in de finale van het WK. In het eerste kwart kon het gastland prima partij bieden, maar daarna was de equipe Jan Niebeek en Ruben Boode op alle fronten de betere. Het goud was dan ook voor Oranje, dat met 9-27 won.

De basis-acht van Niebeek en Boode werd gevormd door Fleur Hoek, Jessica Lokhorst, Olav van Wijngaarden en Ran Faber in de eerste aanval, en in het andere vak Zita Schröder, Brett Zuijdwegt, Daan Preuninger en Harjan Visscher. De eerste aanval eindigde in een doelpunt van Hoek, maar dat werd afgekeurd, waarna Taiwan dankzij een raak afstandsschot van Ya-Wen Lin op 1-0 kwam. Voor het eerst dit toernooi keek TeamNL Korfbal tegen een achterstand aan, maar Van Wijngaarden maakte met een onehander een einde aan deze noviteit. TeamNL Korfbal liep via doelpunten van Zuijdwegt, Visscher en Van Wijngaarden uit naar 1-4, maar zag vervolgens de thuisploeg terugkomen tot 3-4. In de laatste minuten van het eerste kwart verzorgden Schröder en Hoek opnieuw een gaatje van vier: 3-7.

Verdedigend had Nederland de zaakjes goed voor elkaar, en na het zenuwachtige begin van het eerste kwart was het begin van het tweede kwart aanvallend ook een stuk scherper. Drie doelpunten van Visscher en een goal van Hoek zorgden ervoor dat TeamNL Korfbal in korte tijd kon uitlopen naar 4-11. Taiwan probeerde het Nederland moeilijk te maken door veel druk te geven en fysiek te spelen maar aanvallend ontbrak het bij de thuisploeg met name aan rebounds. In de loop van het tweede kwart liep TeamNL Korfbal verder uit, hoogtepunt was de onehander van Faber die de bal achterover in de korf werkte en daarmee de ruststand op 5-16 bepaalde.

De eerste goal na rust kwam uit handen van Lokhorst, waarmee alle basisspelers op het scoreformulier stonden. Taiwan kwam er aanvallend maar mondjesmaat aan te pas, door de intense verdedigende druk die Nederland tentoonspreidde. Een rake vrije bal en een benutte strafworp (nadat een eerdere kans van tweeënhalve meter gemist werd) waren in het derde kwart de enige goals voor Chinees Taipei, terwijl TeamNL Korfbal rebound na rebound pakte en daarmee kans na kans creëerde. Vooral het duo Ran Faber en Olav van Wijngaarden liet af en toe fantastische dingen zien. Het derde kwart eindigde dan ook in stijl, met een buzzerbeater van Van Wijngaarden (7-23).

In het begin van het vierde kwart kwamen Femke Faber, Sanne van der Werff, Esther Cordus en Alwin Out in de ploeg voor van Lokhorst, Zuijdwegt, Schröder en Visscher. Out viel direct scherp in met een doelpunt. Ook Terrenc Griemink maakte zijn opwachting in de finale, hij verving Ran Faber. Met nog vier minuten te spelen namen Jan Niebeek en Ruben Boode een time-out in wat hun laatste WK-finale was. In de resterende tijd bleef TeamNL Korfbal verdedigend veel ballen pakken, aanvallend nam de ploeg de tijd om lange aanvallen te draaien. Uiteindelijk was het elfde WK-goud bij een stand van 9-27 een feit. Topscoorders werden Fleur Hoek en Olav van Wijngaarden met beide vijf doelpunten. Esther Cordus kwam voor de vijftigste keer in actie in het shirt van TeamNL Korfbal.

Jan Niebeek, die zijn loopbaan als bondscoach afsluit met de wereldtitel, is trots op zijn ploeg: “Na een wat moeizaam begin speelden we een fenomale eerste helft. We gaven weinig pogingen weg, creëerden zelf heel veel en behaalden een aanvalspercentage van meer dan 50 procent. Dan sta je bij rust met 5-16 voor en is de wedstrijd al gespeeld. In de tweede helft zie je dat het lastig is om scherp te blijven, maar we bleven wel gewoon de gehele wedstrijd de betere ploeg.”

Foto: Marco Spelten

Gerelateerde artikelen

Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 4
Dameskorfbal
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 4
Opnieuw verrassingen in de Dameskorfbal Topklasse, waar afgelopen weekend weer bleek hoe dicht het bij elkaar ligt. Oranje Wit is van de 0 af en ook Rooi en De Korfrakkers pakten punten. Daarmee staan er nu vijf ploegen op vier punten. Daarboven staat Rosolo, met acht punten op zak de enige nog ongeslagen ploeg. Ook […]
Lees meer
In de media #3
Dameskorfbal Korfbal League Korfbal League 2
In de media #3
In de (online) media is er na speelronde drie vooral aandacht voor de zege van DVO op landskampioen PKC en de winst die DOS '46 boekte in Delft. Daarnaast een interview met Lieneke Pries, die eerder bij LDODK korfbalde en nu met HKC tegen haar oude ploeg in actie kwam. Ook is er aandacht voor de Korfbal League 2 en de Dames Topklasse.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #3
Korfbal League
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24, #3
Tijd voor speelronde drie in de Kenonz Korfbal League, met daarin onder andere de verrassende zege van DVO op PKC en een heel ruime overwinning van KZ op KCC, onder aanvoering van Esther Cordus. De streekderby tussen Groen-Geel en Blauw-Wit werd een prooi voor de hoofdstedelingen.
Lees meer

Topartikelen

TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League