Skip to the main content

WKC 2023: TeamNL Korfbal – Tsjechië

TeamNL Korfbal

De kwartfinales waren voorafgaand aan de wedstrijd al een feit, maar op dinsdag 24 oktober stond voor TeamNL Korfbal de laatste wedstrijd van de groepsfase op het programma tegen Tsjechië. Bij winst werd TeamNL Korfbal poulewinnaar, wat een op papier gunstigere tegenstander zou betekenen voor de kwartfinale. Na de eerste drie overtuigende zeges, werd ook Tsjechië ruim verslagen: het werd 37-9.

Bondscoach Jan Niebeek startte vandaag met Zita Schröder, Daan Preuninger, Brett Zuijdwegt en Harjan Visscher in de aanval en Terrenc Griemink, Femke Faber, Alwin Out en Sanne van der Werff in de verdediging. Esther Cordus was met lichte verkoudheidsklachten uit voorzorg achtergebleven in het hotel.

Het was captain Preuninger die de score al snel opende. Daarmee was het startsein gegeven voor een nieuwe Nederlandse doelpuntenregen, waarbij Preuninger zelf voorop ging in het scoren. In het eerste kwart was hij goed voor maar liefst vijf doelpunten. De Tsjechen daarentegen waren aanvallend weinig effectief en kwamen in het eerste kwart niet één keer tot scoren. Een tussenstand van 10-0 was het resultaat. In het tweede kwart kon Tsjechië kon wat terugdoen door de 10-1 te maken, maar daarna kregen de Tsjechen opnieuw weinig klaar. Echter, ook de scores van TeamNL Korfbal stagneerden. Bo Oppe was inmiddels in de ploeg gebracht voor Terrenc Griemink. TeamNL Korfbal had het aanvallend lastig in deze fase van de wedstrijd. De voorsprong kwam geen moment in gevaar, maar in het tweede kwart werd het slechts 3-3, wat een ruststand van 13-3 betekende.

Na rust moest een nieuw vak de doelpuntarme fase van TeamNL Korfbal doorbreken. Fleur Hoek, Olav van Wijngaarden, Jessica Lokhorst vervingen het volledige eerste aanvalsvak en slaagden hier dankzij goals van Van Wijngaarden en Hoek direct in. Ook het andere vak, waarin Terrenc Griemink was teruggebracht op de plaats van Alwin Out, begon de korf weer beter te vinden. Binnen vijf minuten had TeamNL Korfbal er negen goals inliggen. Richting het einde van het derde kwart verslapte TeamNL Korfbal weer een beetje, maar desalniettemin werd het laatste kwart ingegaan met een voorsprong van 24-4. In de slotfase werd het scoren weer goed opgepakt. Ook de Tsjechen vonden echter nog een aantal keer de korf. Uiteindelijk won TeamNL Korfbal de wedstrijd met 37-9. Captain Preuninger en vice-captain Hoek werden met ieder vijf doelpunten de topscoorders deze wedstrijd.

Ondanks de opnieuw ruime zege, omschrijft bondscoach Jan Niebeek de wedstrijd als ‘leerzaam’: “Tsjechië is geen slechte tegenstander en ging er ook vol voor vandaag. Dan is het hard werken om het spel dat we willen spelen tot uitvoering te brengen. In het tweede kwart investeerden we te weinig in de rolwisseling en het gevaar vanuit de binnenkant. Daardoor konden we onvoldoende in balbezit blijven. Ik ben blij dat het in de tweede helft weer door de ploeg werd opgepakt en met 37 doelpunten als eindresultaat ben ik zeer tevreden.”

Met deze overwinning is poulewinst een feit voor TeamNL Korfbal. Woensdag heeft de ploeg een rustdag. Op donderdag 26 oktober om 11.30 uur Nederlandse tijd staat de kwartfinale op het programma. Die wordt gespeeld tegen Engeland, dat vandaag van Duitsland verloor.

Foto: Marco Spelten

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Korfbal League
Kenonz Korfbal League 2023-2024: een voorbeschouwing
Aan de vooravond van het nieuwe Kenonz Korfbal Leagueseizoen gaan we alle ploegen langs. Van promovendus tot kampioen, hoe staan ze er voor? Waar zitten de veranderingen en hoe verliep het veldseizoen? Een voorbeschouwing. We beginnen bij de promovendus: HKC/Creon Kozijnen. De ploeg uit Boven-Hardinxveld stond een jaar eerder ook op de drempel van het […]
Lees meer
A-jeugd zaal Hoofdklasse '23/'24 - #1
A-jeugd Hoofdklasse
A-jeugd zaal Hoofdklasse '23/'24 - #1
Het zaalseizoen is weer van start, ook voor de A-jeugd. In de AHKA trok promovendus Unitas A1 de goede lijn van het veld door, en Dalto A1 won verrassend ruim van DOS '46 A1. In de AHKB zette Albatros A1 een heel dikke uitslag neer en ook Fortuna A1 won met groot verschil.
Lees meer
VIDEO: Kenonz Korfbal League 2023-2024!
Korfbal League Topkorfbal
VIDEO: Kenonz Korfbal League 2023-2024!
We tellen af naar de start van de Kenonz Korfbal League '23/'24! Op zaterdag 18 november om 17.30 uur openen promovendus HKC/Creon Kozijnen en regerend landskampioen PKC/Vertom het bal. Let's go!
Lees meer

Topartikelen

TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League