Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #1: Avanti met moeite langs ODIK, Mid-Fryslân verrast tegen Wageningen

Hoofdklasse Topkorfbal

De eerste speelronde in de zaal Hoofdklasse leverde in de HKB een kleine verrassing op. Wageningen ging in Friesland onderuit tegen Mid-Fryslân. In de HKA had Avanti het moeilijk met ODIK, maar uiteindelijk werd er wel gewonnen.

Hoofdklasse A:

DSC – Fiks
“Werk aan de winkel”, aldus een kritische Tjeerd Kooiman na afloop van het duel met Fiks. De Eindhovenaren waren verdedigend niet scherp en dat leidde er toe dat Fiks prima mee kon blijven scoren in de eerste helft. In het slot van de eerste helft kon DSC uitlopen naar een kleine voorsprong (11-7 rust). Na rust was het Fiks dat direct van zich liet horen, maar vervolgens pakte de ploeg uit Oegstgeest te weinig rebounds en kon het Timo de Wit en Robert Roubos niet van het scoren houden. Aad van Rijthoven: “Doordat je niet kan herhalen moeten de schoten direct raak zijn en dan komt er veel druk op.” Uiteindelijk kwam de overwinning voor DSC niet meer in gevaar in de tweede helft. Kooiman over de ambities van DSC dit seizoen: “We willen altijd zo hoog mogelijk eindigen natuurlijk. Na vijf speelrondes zal duidelijk worden wat er mogelijk is.” (Uitslag: 27-20)
Livestream

ODIK – Avanti/Post Makelaardij
Weinig goals in de eerste fase van de wedstrijd. Beide ploegen kregen kansen genoeg, maar de afronding liet te wensen over. ODIK kon het Avanti knap lastig maken, de ploeg uit Pijnacker kon geen grip krijgen op de scorende mensen bij ODIK. Tot zo’n acht minuten voor tijd stond ODIK voor, maar het had moeite met de verdedigende druk die Avanti gaf. Avanti kwam terug tot 19-19 en hoewel ODIK nogmaals een voorsprong pakte, lukte het niet om de winst uit het vuur te slepen. Tom Kalkman, die zelf niet aanwezig was vanwege de geboorte van zijn dochter, zei naderhand: “We moeten lering trekken uit deze wedstrijd. Onze ambities zijn om te handhaven en van daaruit te kijken wat er verder nog mogelijk is.” (Uitslag: 21-22)
Livestream

Pernix – AW.DTV
“Wij begonnen met een hoog schotpercentage”, aldus Pernix-coach Rick Nell. Dat bleek ook, al snel stond de ploeg uit Leiden met 6-1 voor en even leek er een stunt in de maak. In het vervolg van de eerste helft kon AW.DTV puntje voor puntje dichterbij komen. “We warden onrustig en misten teveel”, aldus Nell. Vlak voor rust was het weer gelijk (12-12) en na rust konden de Amsterdammers puntje voor puntje uitlopen en de zege veilig stellen. Erwin Dik: “In het begin was het voornamelijk wennen aan elkaar en aan de samenstelling. Door diverse reden moesten wij schakelen in de opstelling. De vervangers hebben laten zien dat zij dit niveau ook aankunnen.” Over de ambities zei Dik: “Ambities genoeg, maar voor nu zijn wij bezig met de volgende wedstrijd. Na vijf speelronden weten wij hoe wij er voor staan.” Nell: “We hebben een jonge, leergierige groep waar veel rek in zit. We gaan iedere wedstrijd kijken wat er te halen is en zien wel wat ons dat brengt en natuurlijke willen we op plek vijf eindigen.” (Uitslag: 18-25)
Livestream

TOP (A) – DeetosSnel (23-15)
In Arnemuiden kende TOP een prima start van de competitie. Echter: “Van een goede wedstrijd was geen sprake”, vond Edwin Coppoolse na afloop. DeetosSnel verdedigde goed in de eerste helft, maar liet het aanvallend afweten. Wouter Blok: “Bij 3-1 en 4-1 missen we opgelegde kansen voor de aansluiting. En dat is eigenlijk breekpunt in de wedstrijd na een kwartier spelen.” TOP liep uit naar een 10-3 voorsprong bij rust. In de tweede helft kon DeetosSnel aanvallend meer verweer bieden maar het gat was al te groot om nog te kunnen dichten. Coppoolse: “De overwinning was degelijk en kwam eigenlijk nooit in gevaar.” Van ambities dit zaalseizoen wil Blok niet spreken: “Ik heb het liever over doelstellingen dan ambities. We willen bij eerste vijf eindigen.” (Uitslag: 23-15)
Livestream

Hoofdklasse B:
Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Wageningen
Bij Mid-Fryslân geen Marije Visser en Harm Smit (blessures) maar wel keerde Jakko de Nekker terug van een polsblessure. Het spel golfde op en neer, voor rust stond de thuisploeg vier doelpunten voor, maar met zes goals op rij zette Wageningen de achterstand om in een voorsprong (10-12 rust). Die voorsprong kon de ploeg van Ron Steenbergen niet behouden, Mid-Fryslân vocht zich terug tot 15-15 en daarna was het tot 21-21 stuivertje wisselen. In de slotfase trok Mid-Fryslân de winst naar zich toe dankzij goals van Anke Rinsma en Tessa Remery. Steenbergen baalde van het verlies: “Verdedigend hebben we het niet goed genoeg gedaan, dat was teleurstellend voor ons.” De Nekker speelde een goede wedstrijd en was erg blij met de punten: “Na tien weken niet spelen was dit wel erg lekker en een goed begin van de competitie.” Doel van de Friezen is handhaving, voor Wageningen liggen de ambities iets anders. “Wij spelen voor de eerste twee plaatsen in de poule”, aldus Steenbergen. (Uitslag: 23-21)
Livestream

GKV/Enomics – Nieuwerkerk
Tot vier minuten voor rust kon GKV prima bij Nieuwerkerk blijven, maar toen sloeg de ploeg van Leon Simons (zelf niet aanwezig vanwege ziekte) het eerste gaatje (11-15 rust). Na rust liep Nieuwerkerk snel uit. Bij GKV werd het spel te statisch, wat makkelijk te verdedigen was voor Nieuwerkerk. Van 11-15 werd het 13-23, waarna de wedstrijd gespeeld was. Koen Collée werd met zes doelpunten topscorer, maar opvallend waren de vele damesdoelpunten aan beide kanten. John Spek, coach van GKV, zei na afloop: “We weten dat als we tegen ploegen zoals Nieuwerkerk een kans willen maken we allemaal een hele wedstrijd goed moeten zijn. De eerste helft was prima en daar kunnen we mee verder. Dit zijn wel de wedstrijden waar we veel van kunnen leren.” (Uitslag: 18-31)
Livestream

HKC – Sparta (Zw)
Bij Sparta vertrok hoofdtrainer Wilco van den Bos begin november, waarna Remkes Pullen zijn taak als hoofdtrainer overnam. De Zwollenaren begonnen niet slecht aan de wedstrijd en konden tot 2-3 bij HKC blijven, maar daarna zette de ploeg van Marrien Ekelmans een 8-0 run op het bord. Bij rust was het 14-8 en leek het beslissende gat wel te zijn geslagen. In de tweede helft werd de voorsprong gestaag uitgebreid, met Veerle Havelaar die met zeven treffers topscorer werd. Nadhie den Dunnen had met vijf treffers ook een belangrijk aandeel in de – uiteindelijk ruime – zege van HKC. Ekelmans: “We houden er een goed gevoel aan over. Verdedigend krijgen we maar vijftien tegen, dat is goed. We zitten in een zware poule met veel clubs die aan elkaar gewaagd zijn, dat maakt de uitdaging groot. We zullen elke week goed moeten zijn om te kunnen winnen.” Pullen: “Deze nederlaag was ingecalculeerd. Het is een kampioenskandidaat met veel (Korfbal League)ervaring, dus hier hadden we niets te verliezen, alleen wat te winnen. We hebben collectief goed verdedigd en aanvallend hebben we de patronen gezien waar we op trainen. Het rendement moet omhoog, maar dat gaat komen. Een goede basis voor de komende wedstrijden.” (Uitslag: 28-15)
Livestream

Unitas/Perspectief – Tempo
Dit duel is verplaatst naar dinsdag 7 december.

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League