Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #2: Winst voor DeetosSnel, Sparta maakt Mid-Fryslân punt afhandig

Hoofdklasse Topkorfbal

Na de moeizame zege op ODIK vorige week, kon Avanti het DSC deze week erg moeilijk maken maar moest de ploeg uit Pijnacker uiteindelijk toch het hoofd buigen. In de HKB maakte Sparta in de slotseconden Mid-Fryslân een punt afhandig, HKC won met miniem verschil van Wageningen.

Hoofdklasse A:
ODIK – Fiks
“Ondanks twee verlieswedstrijden zijn we niet ontevreden”, aldus ODIK-coach Ruud van de Hoef na de nederlaag tegen Fiks. De Barnevelders konden goed mee, mede omdat Fiks vergat de wedstrijd in het slot te gooien. Op karakter knokte ODIK zich, na de 12-16 achterstand bij rust, terug tot op twee verschil maar daarna waren het de dames van Fiks die het verschil maakten. “We moeten de wedstrijd beslissen maar deden dat niet, waardoor ODIK in de wedstrijd bleef. Uiteindelijk winnen we wel zonder dat we écht in de problemen zijn geweest”, aldus Aad van Rijthoven. (Uitslag: 24-30)
Wedstrijd terugkijken

DeetosSnel – Pernix
“Helaas nog geen punten, maar wel weer een goede wedstrijd gespeeld”, concludeerde Rick Nell. Vorige week kende Pernix een bliksemstart tegen AW.DTV en ook deze week kon de ploeg uit Leiden prima mee in de eerste helft (12-11 rust). In de eerste vijftien minuten na rust was DeetosSnel erg zuiver en besliste de ploeg van Wouter Blok de wedstrijd. “Ik vond ons voor rust nog te slordig, maar na die goede fase kwam de winst niet meer in gevaar. Het is wel prettig om weer eens te winnen”, aldus Blok. Nell: “Zij schieten in de eerste tien minuten na rust met scherp. We lieten ze ook te makkelijk schieten, zonder druk, en dat zijn we niet meer te boven gekomen.” (Uitslag: 26-21)
Wedstrijd terugkijken

AW.DTV – TOP (A)
Edwin Coppoolse was duidelijk na afloop van het duel tussen AW.DTV en TOP (A). “Een verdiende nederlaag, tegen een AW.DTV dat er zichtbaar met volle overtuiging voor ging.” In de eerste helft ging het nog gelijk op, vlak voor rust konden de Amsterdammers een eerste gaatje slaan (15-13). “We zaten vanaf het begin niet goed in de wedstrijd. Verdedigend hadden we geen grip en aanvallend geen energie en weinig rendement”, aldus Coppoolse. Na rust kwam TOP nog wel op één verschil, maar daarna maakte AW.DTV een 5-0 run en was de wedstrijd gespeeld. Voor Jim Snel, aanvoerder van AW.DTV was het een bijzondere week, hij werd namelijk donderdag vader van een dochter. Erwin Dik: “We hebben laten zien dat we kwaliteit kunnen combineren met strijdlust en inzet. Het was een goede wedstrijd, maar het kan en moet nog wel beter.” (Uitslag: 26-22)
Wedstrijd terugkijken

DSC – Avanti/Post Makelaardij
In de eerste helft was Avanti de bovenliggende partij. Tjeerd Kooiman: “We maakten aanvallend de verkeerde keuzes en het eerste schot kwam te laat.” Avanti aan de andere kant schoot met scherp in het ene vak (zeven goals uit veertien pogingen). Bij rust stond de ploeg uit Pijnacker dan ook met drie doelpunten verschil voor (10-13). Na rust was DSC verdedigend beter, en aanvallend kunnen de Eindhovenaren vaker herhalen en dan Avanti, wat uiteindelijk de punten oplevert. Timo de Wit en Maaike Roubos maakten het verschil voor DSC. Tom Kalkman, Avanti: “In de slotfase komen we te kort, aan de ene kant is dat zuur maar aan de andere kant hebben we DSC bijna de hele wedstrijd onze wil op kunnen leggen. Dat biedt perspectief.” (Uitslag: 22-20)
Wedstrijd terugkijken

Stand in de HKA

W P
1. AW.DTV 2 4
2. DSC 2 4
3. TOP (A) 2 2
4. Fiks 2 2
5. Avanti 2 2
6. DeetosSnel 2 2
7. ODIK 2 0
8. Pernix 2 0

Hoofdklasse B:
HKC – Wageningen 25-24
Na de verrassende nederlaag bij Mid-Fryslân vorige week, toonde Wageningen zaterdag tegen HKC veel veerkracht. De ploeg van Ron Steenbergen keek de hele wedstrijd tegen een achterstand aan, maar kon zich zowel in de eerste als in de tweede helft van een achterstand terug in de wedstrijd knokken. In de tweede helft (12-11 rust) liep HKC uit naar 18-13 maar vervolgens kwam Wageningen terug tot 20-20 en ontspon zich een spannende slotfase waarin beide ploegen kansen hadden op de winst. Een door Eliza Roest verzilverde strafworp betekende een zwaarbevochten overwinning voor de ploeg van Marrien Ekelmans. “Dat we in deze spannende eindfase overeind zijn gebleven zegt dat we als ploeg stappen maken en volwassener worden in het spel”, aldus Ekelmans. Steenbergen was minder blij: “We voelen ons achteraf wel een beetje bestolen, waardoor we hier een vervelende nasmaak overhouden. Maar we hebben een prima wedstrijd gespeeld en twee dameswissels die in de slotfase vier doelpunten maken, tonen aan dat we een brede selectie hebben.” (Uitslag: 25-24)
Wedstrijd terugkijken (vanaf 1.13.00)

Nieuwerkerk – Unitas/Perspectief
Unitas speelde zaterdag de eerste wedstrijd in de Hoofdklasse, nadat het duel van vorige week vanwege coronaperikelen geen doorgang kon vinden. In de eerste helft kwam Nieuwerkerk met vier punten voor, maar dat maakten de Harderwijkers nog voor rust weer ongedaan (8-8 rust). Leon Simons (Nieuwerkerk): “In de eerste helft speelden we onzorgvuldig en kwam Unitas knap terug. In de rust hebben we het één en ander heel duidelijk neergezet.” Dat was in de tweede helft zichtbaar, verdedigend stond het beter en door de druk kwam Unitas na rust slechts vijf keer tot scoren. Aanvallend rondde de ploeg van Simons beter af waardoor er uiteindelijk met tien goals verschil gewonnen werd. “Wij wilden wat rechtzetten (op het veld verloor Nieuwerkerk met 17-15 van Unitas, red.), we waren gretiger in de duels en beter in de afronding.” Marc Houtman (Unitas): “Mede door de druk was ons rendement in de tweede helft lager, waren de aanvallen niet altijd goed georganiseerd en ook op de goed uitgespeelde kansen hadden we te weinig rendement. We moeten aanvallend beter voor de dag komen.” (Uitslag: 23-13)
Wedstrijd terugkijken

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – Sparta (Zw.)
“Echt heel zuur, dit kunnen we eigenlijk alleen onszelf verwijten”, baalde Jakko de Nekker van het puntverlies tegen naaste concurrent Sparta. Mid-Fryslân, waar coach Peter Tolsma na dit seizoen afscheid neemt, begon goed aan het duel en liep gedurende de eerste helft uit naar vijf goals verschil. Aan de hand van invaller Matthijs Bastiaan kon Sparta nog voor rust de schade beperken tot slechts drie goals verschil (12-9). Halverwege de tweede helft stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte, maar richting de eindfase konden de Friezen opnieuw uitlopen naar drie verschil en leek de wedstrijd gespeeld. Echter, niets bleek minder waar, Sparta bleef knokken en tien seconden voor tijd schoot Kaj Raterman Sparta naar een punt. Sparta-coach Remkes Pullen: “Belangrijk dat we in dit soort wedstrijd punten pakken, met het oog op handhaving. Verdedigend hebben we veel druk gegeven, aanvallend een goed rendement gehaald en samen gevochten voor een punt.” (Uitslag: 24-24)
Wedstrijd terugkijken

Tempo – GKV/Enomics
Dit duel werd gestaakt wegens een defecte schotklok.

Stand in de HKB

W P
1. Nieuwerkerk 2 4
2. HKC 2 4
3. Mid-Fryslân 2 3
4. Sparta 2 1
5. Wageningen 2 0
6. Unitas 1 0
7. GKV 1 0
8. Tempo 0 0

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League