Skip to the main content

Beach Korfball World Cup Round-Up – Dag 1

Beachkorfbal

De eerste dag van de IKF Beach Korfball World Cup zit er op voor de Nederlandse afvaardigingen! De senioren beleefden een fantastische dag en wisten alle zes hun wedstrijden winnend af te sluiten. Daarmee zijn ze de poulewinnaar en plaatsen ze zich voor de kwartfinale, die morgen, zaterdag 26 augustus, om 10.00 uur wordt gespeeld. Ook de junioren deden goede zaken en wisten drie van de vier wedstrijden te winnen. Morgen speelt de ploeg nog twee wedstrijden en lukt het hopelijk om een finaleplaats te bemachtigen.

Senioren

De senioren speelden hun eerste wedstrijd tegen regerend wereldkampioen én gastland Polen. Na een stroeve start en een 2-1 achterstand bij rust, wist Lieke Heijstek de stand direct na rust om te draaien met een tweepunter. Daarna bleef het spannend. Beide ploegen kregen kansen, maar het ontbrak aan scherpte in de afronding. Via Yosri van der Ende werd het 2-4 voor Nederland en dat bleek uiteindelijk genoeg voor de eerste winst van het toernooi.

In de tweede wedstrijd nam de equipe van Barry Schep het op tegen Schotland. Na de overwinning op Polen was er duidelijk een last van de ploeg afgevallen, want de Schotten bleken een prooi voor het ontspannen ogende Nederlands Beachkorfbalteam. Mede dankzij drie tweepunters stond de ploeg bij rust al op een 9-0 voorsprong. Ook na rust was Nederland duidelijk de betere ploeg, wat resulteerde in een klinkende 17-1 overwinning.

De derde wedstrijd op het programma was die tegen Engeland en ook dit werd een Nederlands doelpuntenfestijn. In de eerste helft waren het met name de Nederlandse dames die scorend gezien op dreef waren. Dankzij alweer drie tweepunters was de ruststand, net als in het duel tegen Schotland, 9-0. En ook nu bleef de ploeg gestaag doorscoren in de tweede helft. Bij een eindstand van 17-0 was Nederland de duidelijke winnaar.

Na Engeland mocht het Nederlands Beachkorfbalteam zich opmaken voor wedstrijd vier tegen Catalonië. Mede dankzij drie doelpunten van Ineke de Boer, waaronder twee tweepunters, stond er in de rust een 2-7 voorsprong op het scorebord. Die werd in de tweede helft niet meer weggegeven. Nederland heerste in de rebound en maakte het de Catalanen op alle fronten lastig. Er werden dan ook weinig kansen meer weggegeven en bij een eindstand van 2-12 werd ook deze wedstrijd relatief eenvoudig gewonnen.

Tegen Turkije startte Nederland opnieuw sterk. De ploeg kwam op 0-4 voor, maar kon dit nog niet direct doorzetten. Voor rust was Turkije teruggekomen tot 3-5. Na rust vergrootte de Nederlandse ploeg het gat opnieuw naar vier punten en dat gat bleek voor de Turken te groot om nog in te halen. Na de 4-7 besliste Bjarne de Jonge de wedstrijd met éénpunter en een tweepunter en zo werd de eindstand 4-10 voor Nederland.

In het zesde en laatste duel van de dag speelde Nederland tegen Amerika, het enige land dat ook nog ongeslagen was. Vanaf het begin was dan ook al duidelijk dat de teams aan elkaar gewaagd waren. Bij rust was het 2-2 en ook in de tweede helft bleef het gelijk tegen elkaar op gaan. Na de reguliere speeltijd was de stand 4-4 en moest de wedstrijd dus beslist worden via een golden goal. Ineke de Boer, topscoorder van het Nederlandse beachkorfbalteam, bracht uiteindelijk met een tweepunter de verlossing en bracht daarmee de eindstand op 6-4.

Met de laatste overwinning op Amerika stelde Nederland de groepswinst veilig en kan de ploeg met opgeheven hoofd naar de kwartfinale van morgen. Bondscoach Barry Schep is dan ook tevreden: “Met 32 graden en zon was het een pittige, maar ook zeer geslaagde dag. De start tegen wereldkampioen Polen was de start zoals we die graag wilden en de laatste wedstrijd winnen van van Amerika via een golden goal was de perfecte afsluiting, met natuurlijk de bijbehorende ontlading. Maar we hebben nog niets. Het winnen van de kwartfinale morgen is ons volgende doel. Het zit allemaal dicht bij elkaar in de top, dus het wordt weer een spannende dag!”

Junioren

De junioren mochten ’s ochtends aftrappen tegen Catalonië. De Catalanen begonnen sterk en kwamen, mede dankzij twee tweepunters, op een 0-6 voorsprong. Voor rust maakte Lysander Verweij daar 1-6 van, maar Nederland kon niet bepaald comfortabel gaan rusten. Na rust waren het opnieuw de Catalanen die het voortouw namen door de 1-7 te scoren. De Nederlandse junioren wisten de schade dankzij doelpunten van Dennis Noordermeer nog te beperken tot 4-7, maar het lukte niet meer om het tij te keren en 4-7 was tevens de eindstand.

In de tweede wedstrijd was gastland Polen de tegenstander en al snel was duidelijk dat Nederland nu wél op scherp stond. De ploeg kwam op een snelle 0-3 voorsprong en die werd beetje bij beetje verder uitgebouwd. De Poolse ploeg pikte haar doelpuntjes wel mee, maar kon niet voorkomen dat Nederland steeds verder uitliep. De overwinning kwam dan ook geen moment in gevaar en bij een eindstand van 4-12 klonk het eindsignaal.

In de derde wedstrijden nam ons U19-team het op tegen onze zuiderburen. In eerste instantie leek er geen vuiltje aan de lucht voor de Nederlandse junioren. De ploeg kwam op een 6-1 voorsprong, maar daarna zette België de achtervolging in. Een aantal keer kwam de ploeg dichtbij (9-7, 10-8, 11-9), maar het waren Tico van den Bos en Lysander Verweij die de wedstrijd uiteindelijk in het slot gooiden. Bij een eindstand van 14-9 boekte Nederland haar tweede overwinning van de dag.

In de laatste wedstrijd van de dag kregen de junioren, die alle tegenstanders minimaal twee keer treffen dit toernooi, de kans om zich te revancheren tegen de Catalanen. De start was een stuk beter en via twee goals van Indy van der Heijden was het nu Nederland dat op een 0-2 voorsprong kwam. Catalonië had de achterstand echter voor rust al weggepoetst: 2-2. Na rust lukte het de Catalanen zelfs om een 2-3 voorsprong te nemen, maar daarna trok Nederland de wedstrijd weer naar zich toe en uiteindelijk was de winst bij een eindstand van 3-6 dan ook voor het Nederlandse juniorenteam.

Livestreams

Wil jij de wedstrijden van de Nederlandse teams volgen? Dat kan via onderstaande livestreams.