Skip to the main content

Dameskorfbal Topklasse Round-Up

Dameskorfbal

Spannende wedstrijden, een aantal debutanten en één gestaakt duel wegens noodweer: de eerste speeldag na de meivakantie in de Dameskorfbal Topklasse was een enerverende. Spes/VIOS en Be Quick deden goede zaken door te winnen van respectievelijk Melderslo en Swift. Laagvlieger Altior verraste bij Astrantia/ONA. De Korfrakkers tegen Rosolo kon door hevig onweer niet worden uitgespeeld.

Be Quick – Swift
Ongeslagen koploper Be Quick speelde thuis in Nuland tegen het Veldense Swift. Een prima beginfase resulteerde in een snelle voorsprong voor de thuisploeg, die in korte tijd werd uitgebouwd naar 7-1. Het was alsof Swift daarna pas wakker werd. Rijkelijk laat, want een gat van zes doelpunten tegen de landskampioen in de zaal, dat is niet zomaar gedicht. Hoewel Swift nu ook de korf begon te vinden, bleef Be Quick rustig meescoren. Het lukte de ploeg uit Velden dan ook niet om dichterbij te komen en bij een eindstand van 16-10 bleven de punten overtuigend in Nuland, dat volgende week tegen ODC de eerste plaats in de Topklasse A al veilig kan stellen. (Uitslag: 16-10)

ODC – DDW
DDW kende dit weekend een bliksemstart in de wedstrijd tegen ODC, dat met slechts één punt onderaan staat in de Topklasse A. Na een kwartier spelen stond er al een 0-6 voorsprong op het scorebord in Ommel. Daarna nam DDW wat gas terug, al bleef de ploeg ODC verdedigend flink onder druk zetten. De thuisploeg had het dan ook lastig en kwam amper aan scoren toe. Dit resulteerde in een 2-7 ruststand. Na rust was het opnieuw DDW dat het voortouw nam door direct de 2-8 te maken. De gehele tweede helft bleef het kwaliteitsverschil tussen de twee ploegen duidelijk. Hoewel ODC er in de slotfase nog een eindsprintje uitperste en daarmee de marge iets verkleinde, kwam de overwinning voor DDW geen moment in gevaar. Bij een stand van 7-12 klonk het eindsignaal. Een belangrijke overwinning voor DDW, dat hiermee een gat van vier punten heeft geslagen met de nummer drie. (Uitslag: 7-12)

Astrantia/ONA – Altior
Astrantia/ONA speelde tegen Altior uit Heeswijk-Dinther, dat voorafgaand aan de wedstrijd voorlaatste stond. Op doelsaldo, want in puntenaantal stond de ploeg gelijk met hekkensluiter ODC. Astrantia/ONA was dus de favoriet in deze wedstrijd, maar het team kon deze rol op eigen veld niet waarmaken. In de eerste helft werd er weinig gescoord, waardoor er bij rust een schamele 3-3 op het scorebord stond. Na rust bleef het gelijk opgaan tot 7-7. Daarna sloeg Altior een gat en liep de ploeg uit naar 7-13. Daarmee was de wedstrijd zo goed als gespeeld, al bleef Astrantia/ONA proberen om terug in de wedstrijd te komen. De 15-jarige Anouk Voss maakte in de slotfase nog haar debuut voor de thuisploeg en hoewel Astrantia/ONA nog terug kwam tot 10-13, kon het tij niet meer worden gekeerd. Het laatste woord was voor Altior, dat de eindstand bepaalde op 10-14. Belangrijke punten voor de ploeg uit Heeswijk-Dinther in de strijd tegen degradatie, al is er nog niets beslist. (Uitslag: 10-14)

De Korfrakkers – Rosolo
De Korfrakkers speelde dit weekend op eigen veld tegen Rosolo, de koploper in de Topklasse B. Het was Rosolo dat zich in de eerste helft de betere ploeg toonde en met een 7-11 voorsprong mocht gaan rusten. De wedstrijd was echter nog niet gespeeld, want na rust begon De Korfrakkers aan een inhaalslag. A-speelster Nille van de Ven debuteerde voor De Korfrakkers en wist zelfs een doelpuntje mee te pikken, maar vlak daarna werd de wedstrijd gestaakt vanwege hevig onweer. De stand op dat moment was 10-12, met nog ruim 20 minuten te spelen. Op maandag 29 mei, Tweede Pinksterdag, wordt het resterende deel van de wedstrijd in Erp gespeeld. (Niet uitgespeeld, tussenstand: 10-12).

Spes/VIOS – Melderslo
Spes/VIOS mocht dit weekend aantreden tegen Melderslo. Beide ploegen promoveerden in de zaal naar de Topklasse: Spes/VIOS als kampioen en Melderslo als nummer twee na play-offs. Het was Spes/VIOS dat in de eerste helft van de wedstrijd dominant was. De ploeg was aanvallend zuiver en maakte het Melderslo moeilijk door veel druk te geven. Bij rust was de thuisploeg al uitgelopen naar een stand van 10-3. Daarmee leek de wedstrijd gespeeld, al kwam er in de tweede helft een heel ander Melderslo uit de kleedlokalen. Het team kwam er nu wél aan te pas aanvallend en ook verdedigend was het spel beter dan in de eerste helft. Hoewel Melderslo zeker niet onderdeed voor Spes/VIOS, gaf de thuisploeg de in de eerste helft opgebouwde voorsprong niet meer weg. Een 16-11 overwinning betekent dat Spes/VIOS de tweede plaats verder verstevigt en daarmee haar kansen op een plek in de play-offs vergroot. (Uitslag: 16-11)

Rooi – De Peelkorf
Het duel tussen Rooi en De Peelkorf op zondag 7 mei was cruciaal in de strijd tegen degradatie. De Peelkorf stond voorafgaand aan de wedstrijd puntloos onderaan, waar Rooi op het veld slechts twee punten behaalde door afgelopen najaar nipt van De Peelkorf te winnen (7-9). Ook nu was het weer een gelijk opgaande strijd. In de eerste helft was het De Peelkorf dat op voorsprong kwam, maar Rooi behield de aansluiting, waardoor het de gehele eerste helft spannend was. Het was De Peelkorf dat met een 5-6 voorsprong mocht gaan rusten. Na rust bleef het spelbeeld hetzelfde: het verschil tussen de ploegen was klein en er werd veelal om en om gescoord. In de slotfase lukte het Rooi om een 9-10 achterstand om te buigen naar een 11-10 voorsprong. Daarna hield de thuisploeg het dicht, waardoor de twee punten in Sint-Oedenrode bleven. Rooi heeft zich hiermee naar een prima uitgangspositie geknokt, al is de ploeg nog niet honderd procent veilig. De Peelkorf heeft een wonder nodig wil het degradatie nog ontlopen, maar feit blijft dat in het korfbal alles mogelijk is. (Uitslag: 11-10)