Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #1: Aftasten

Hoofdklasse Topkorfbal

Een nieuw seizoen, nieuwe ploegen en veel nieuwe gezichten in de Hoofdklasse. Alleen bij Tempo tegen DOS (W) werd het echt spannend, maar grote verrassingen bleven uit.

HKA
Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Unitas/Perspectief
Het nieuwe seizoen begon voor Unitas met een moeizaam duel met Dalto. De ploeg uit Harderwijk moet Daan Reijgersberg en Jolien Landman missen wegens blessures en Ineke de Boer stopte aan het eind van vorig seizoen. Jules Verweij, Floor Munnik en Laura Winkoop zijn nieuwe bij de ploeg. Bij Dalto debuteerden twee dames: Fenna Cavelaars en Quinty Stahli. Ook Dalto begon matig, maar had bij rust toch een gaatje van vier doelpunten geslagen (10-6). Na rust kende Unitas een kleine opleving, maar verder dichterbij dan 11-9 kwam de kersverse Korfbal Leagueploeg niet. Coach Marc Houtman noemde het resultaat teleurstellend: “Het aanvallende samenspel, ons verdedigende spel en het rendement waren onvoldoende om Dalto te verslaan. Dat is jammer, maar we houden de focus op de ontwikkeling van het team de komende weken.” Dalto-coach Barry Schep was wel tevreden: “We zijn als staf blij met wat wij gezien hebben tegen Unitas. De eerste tien minuten waren aanvallend nog erg matig, maar daarna gingen we beter ons eigen spel spelen en haalden een redelijk niveau. Goed genoeg om ruim te winnen en dat is gewoon een knappe prestatie.” (Uitslag: 18-10)

AW.DTV – Nic.
Promovendus Nic. reisde zaterdag af naar Amsterdam. De jonge selectie van coach Kees Vlietstra is nog zoekende in samenstelling maar wel gretig. “We proberen er het beste van te maken tegen kanonnen die Korfbal League-ervaring hebben of op dit moment in de Korfbal League spelen”, aldus Vlietstra. AW.DTV kreeg versterking in de persoon van Kenny Lauf, die overkwam van Blauw-Wit, maar hij is geblesseerd en nog niet inzetbaar. AW.DTV begon goed, waar Nic. Vooral duelkracht tekort kwam (10-5 ruststand). In de tweede helft trachtte Vlietstra wat aanpassingen te doen, die redelijk uit de verf kwamen, maar de thuisploeg kon simpelweg veel vaker schieten. Ondanks dat het spel van AW.DTV de tweede helft rommelig was, kwam de zege niet in gevaar. Erwin Dik (coach AW.DTV): “Ook slechte wedstrijden moet je winnen, maar het kan en moet nog op alle fronten beter. Positief is wel dat er door acht verschillende spelers gescoord werd, nu gaan we hard werken om met elkaar stappen te zetten.” Vlietstra: “We begonnen niet goed en daardoor liepen we direct tegen een achterstand aan. We schoten totaal 15 uit 81 pogingen, een redelijk percentage maar het aantal pogingen was eigenlijk te weinig. Dan moet je óf beter schieten, óf beter gaan vangen. Maar, het was een mooi affiche om eindelijk weer tegen dit soort ploegen spelen te mogen spelen.” (Uitslag: 18-15)

SCO/European Aerosols – Groen-Geel
Veel wijzigingen in de selectie van SCO, met onder andere de terugkeer van Marloes en Pascal Frieswijk op het oude nest. Daartegenover stond Groen-Geel, dat afscheid nam van Susila de Klein maar verder niet veel wisselingen kende. Al in de beginfase sloegen de bezoekers een gaatje. SCO had moeite om Groen-Geel af te stoppen, terwijl de Wormernezen de aanvallen van SCO vaak vroeg onderbrak. Het resulteerde in een 5-13 tussenstand. In de tweede helft lukte het de Friezen beter om zich onder de druk van Groen-Geel uit te spelen, maar de achterstand werd niet meer goed gemaakt. SCO-coach Hillebrand Diever: “De interessantste vraag is hoe de verhoudingen in de poule liggen. We hadden een tegenstander van formaat, in mijn ogen één van de favorieten in deze poule. Wij kijken alvast vooruit naar volgende week, als het duel met Wageningen op het programma staat. Dit is een belangrijke, net als vorig jaar, met het oog op lijfsbehoud.” Daniël Harmzen (Groen-Geel) was tevreden: “We moesten aanvallend even zoeken naar de juiste opzet tegen het achterverdedigen van SCO, maar we hadden veel reboundoverwicht en veel pogingen. Wat slordigheden links en rechts, maar dat hoort erbij in deze fase qua afstemming. Thomas Schagen was goed op schot met negen doelpunten en verder heeft iedereen gescoord en werd er lekker gevarieerd aangevallen. Op naar Mid-Fryslân.” (Uitslag: 16-26)

Mid-Fryslân/ReduRisk – Wageningen
Die andere Friese Hoofdklasser, Mid-Fryslân, kreeg Wageningen op bezoek. Voor de nieuwe hoofdtrainer van Mid-Fryslân een weerzien met oude bekenden: John Jonker was drie jaar geleden nog trainer bij Wageningen, destijds samen met Erik van Brenk. Wie in Reduzum hoopte de van LDODK/Rinsma Modeplein teruggekeerde Wessel Bergsma en nieuwe aanwinst Gerben Boonstra in actie te zien, kwam van een koude kermis thuis. Bergsma is herstellende van een enkeloperatie en Boonstra had een hersenschudding. Ook Jakko de Nekker moest toekijken, hij heeft opnieuw last van de polsblessure die hij vorig seizoen opliep. Bij de rood-zwarten twee debutanten in de basis: Marije Bodde en Wietse van Jaarsveld. Ook Wageningen maakte de nodige veranderingen door. Drie dames en twee heren van vorig seizoen namen afscheid, maar daar tegenover staat de terugkeer van Iris Ilekhomon en Rinske van Haarlem en aanvulling vanuit het tweede. De start was voor de bezoekers, maar na de time-out van Jonker op 5-7 draaide Mid-Fryslân nog voor rust de wedstrijd om: 12-8 rust. Na rust nam de thuisploeg snel afstand, met nog twintig minuten op de klok stond het 17-10. Wageningen kon de schade nog iets beperken, maar maakte geen aanspraak meer op de zege. Jonker: “Qua spel is dit een heel goed begin en qua resultaat helemaal. Het verschil was dat wij als team over meer schijven goals konden maken.” Ron Steenbergen (Wageningen): “We hadden een goede voorbereiding en begonnen deze wedstrijd ook goed maar voor rust kantelde de wedstrijd. Na rust konden we het verschil net niet terugbrengen naar twee goals en daarna kwamen we acht goals achter. Dan is het een lastige zaak om dat nog recht te trekken. Hopelijk een valse start voor ons. (Uitslag: 20-16)

HKB
Fiks – HKC (Ha)
Bij Fiks staat Bas Harland dit seizoen aan het roer, geen onbekende van de ploeg uit Oegstgeest, die een wisselende voorbereiding kende. HKC startte met een flink verjongde selectie tegen Fiks, twee ploegen die elkaar in de zaal ook zullen treffen in de Korfbal League 2. Beide ploegen begonnen goed, Fiks had in eerste instantie het heft in handen, maar vanaf 4-2 brak er een fase aan waarin HKC aan weinig kansen genoeg had om te scoren. De Hardinxvelders liepen uit naar 6-10, met name via de dames die met scherp schoten. Na een time-out ging Fiks in de achtervolging en met succes. Bij rust was het verschil nog slechts één doelpunt. Direct na rust was het HKC dat de score opende en opnieuw een goede fase kende. Het maximale verschil werd zes doelpunten, waarna Fiks nog wel trachtte zich terug te knokken. Echter, de tijd was te kort voor de thuisploeg. Harland keek desalniettemin terug op een goede wedstrijd: “Ik ben wel tevreden met wat we bij tijd en wijle lieten zien, maar ik had stiekem toch wel graag een wat hoger rendement gezien.” Peter Kamsteeg, die de honneurs waarnam voor de zieke Marrien Ekelmans: “Het gat bleef uiteindelijk vier doelpunten, hetgeen recht deed aan het krachtsverschil op het veld. We zijn tevreden met de uitslag en de stappen die we maken als team.” (Uitslag: 18-22)

Tempo – DOS (W)
Promovendus DOS (W) deed het helemaal niet gek tegen Tempo, waar dit seizoen Sanne Broeksma voor de ploeg staat. Tempo speelt dit seizoen met vijf om vijf, waardoor er wat verschuivingen zijn en Anne Otten en Noah Kuiper een plek in het eerste hebben. De Alphenaren speelden een goede eerste helft. Lange aanvallen met veel rebounds en een goede schotselectie zorgden voor een 14-7 voorsprong voor voor de thuisploeg. In de laatste twintig minuten van de wedstrijd kwam DOS terug, bij Tempo verslapte de concentratie en daalde het afrondingpercentage en DOS ging beter spelen. Tot twee keer toe kwam de ploeg van Maarten van Brenk tot op één doelpunt, maar een gelijkspel bleef uit. “Misschien hadden we de eerste helft wel teveel ontzag. De eerste veertig minuten waren wij matig in de passing en met veel éénschotsaanvallen. Na wat aanpassingen begon het te draaien en dat biedt zeker perspectief. Voor ons is het de uitdaging om dit over een langere periode in de wedstrijd vol te houden”, aldus Van Brenk. Broeksma: We wisten dat we met DOS een gedreven ploeg tegenover ons kregen maar daar hebben we prima spel tegenover gezet. Na rust liepen we flink uit, maar uiteindelijk kunnen zij weer aanpikken en maken we het onnodig spannend.” (18-17)

De Meervogels – DeetosSnel
Bij zowel De Meervogels als DeetosSnel staat een nieuw gezicht voor de groep. Aan het roer bij De Meervogels de markante Haagse Erwin Dekker, bij DeetosSnel is Leon Simons aangetrokken. Voor Dekker is het voor het eerst dat hij op Hoofdklasseniveau acteert, Simons is absoluut geen onbekende binnen het korfbal. De thuisploeg kende een rommelige voorbereiding met ziekte, en staat nog aan het begin van de ontwikkeling richting het niveau waarop men wil korfballen. DeetosSnel was duidelijk wat verder, geraffineerder en schoot een beter percentage. De Dordtenaren trokken dan ook verdiend de wedstrijd naar zich toe. Dekker: “Ik was niet heel erg blij met de nederlaag, verdiend, maar ik kijk wel uit naar de return. Afgelopen zaterdag waren we nog niet sterk genoeg maar complimenten aan mijn ploeg want ze hebben vreselijk hard gewerkt en dat doet mij veel plezier.” Simons was tevreden over de winst, maar zag ook ruimte voor verbetering: “De groep is leergierig en doet zijn best. We zoeken nog balans, zowel aanvallend als verdedigend, maar voor een eerste wedstrijd hebben we het goed neergezet. Echter, we kunnen zeker nog groeien.” (Uitslag: 16-19)

Sporting Delta – Avanti/Post Makelaardij
Vorig seizoen was het twee keer spannend tussen beide ploegen dus werd er van te voren verwacht dat het een lastige wedstrijd zou worden. Zowel bij Sporting Delta als bij Avanti zijn de nodige wisselingen geweest ten opzichte van vorig seizoen. Avanti kende een sterke start en pakte direct een voorsprong, van 0-4 naar 2-7, maar daarna kwam Sporting Delta beter in de wedstrijd en bij rust was het verschil gereduceerd tot slechts één goal: 6-7. Al snel na rust viel de gelijkmaker, maar daar eindigde de opmars van de Dordtenaren. Avanti liep opnieuw uit, en bij 9-14 was de wedstrijd beslist. “We begonnen zaterdag goed qua spel, maar de goals vielen niet. Dan is het lastig om in de wedstrijd te komen”, aldus Sporting Delta-coach Niels Mastijn. Henk-Jan Post van Avanti: “Na de 7-7 toonden we echt veerkracht en liepen we snel weer uit. Knap, met toch veel andere mensen in het eerste. We waren vooral doeltreffender dan Sporting Delta en we hebben goed spel neergezet. Op één periode in de eerste helft na, hebben we gewoon goed gespeeld.” (Uitslag: 14-17)

Foto: Jenna Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Ereklasse '23/'24 - kruisfinales
Ereklasse
Ereklasse '23/'24 - kruisfinales
De vier nummers één uit de kampioenspoules vochten afgelopen weekend om een plek in de Ereklassefinale op 22 juni. Fortuna vs. PKC werd bij KCR in Ridderkerk gespeeld, DOS '46 en DVO stonden op het veld van Unitas/Perspectief in Harderwijk tegenover elkaar. 
Lees meer
Wijzigingen slotfase Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2
Competitie Korfbal League Korfbal League 2
Wijzigingen slotfase Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2
De slotfase van de Kenonz Korfbal League en Korfbal League 2 wordt met ingang van het seizoen 2024-2025 gewijzigd. De nummer 1 van de Korfbal League 2 promoveert vanaf komend seizoen rechtstreeks. Daarnaast zijn er play-offs voor een eventuele tweede promovendus. Na de laatste speelronde op zaterdag 22 maart, start op dinsdag 25 maart de […]
Lees meer
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
Dameskorfbal
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
Rosolo mag zich opnieuw Nederlands Kampioen op het veld noemen in het dameskorfbal. In een finale die nooit echt spannend was, won de Reuselse formatie met 6-11. Behalve de Topklassefinale, werden er nog drie andere finales gespeeld tijdens het NK in Schaijk. Naast Rosolo 1, gingen ook Spes/VIOS B1 en De Korfrakkers A1 en 2 […]
Lees meer

Topartikelen

Dameskorfbal
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal