Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #2: Offday nekt SCO, eerste punten DOS (W)

Hoofdklasse Topkorfbal

Een totale offday voor SCO en een nipte overwinning voor Unitas in de HKA, spanning in Pijnacker en Hardinxveld en de eerste punten voor DOS (W) in de HKB. Dat is de conclusie na de tweede speelronde in de Hoofdklasse, afgelopen weekend.

HKA
Nic. – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Beide ploegen wilden er zaterdagavond een mooie avond van maken, met aantrekkelijk spel. In de eerste helft ging het gelijk op, waar Nic. vooral gevaarlijk was over de dames en Dalto niet los kon komen (10-11 bij rust). In de tweede helft konden de bezoekers, met uitblinkers René Siedsma en Lotte van Montfort, het verschil maken en werd de overwinning veilig gesteld. Barry Schep: “Het was een erg goede wedstrijd, ook Nic. speelde goed vond ik. In de tweede helft kregen we meer vat op de dames en wonnen we deze lastige uitwedstrijd.” (Uitslag: 17-21)

Groen-Geel – Mid-Fryslân/ReduRisk
“Groen-Geel was echt een maatje te groot voor ons”, concludeerde John Jonker na de nederlaag in Wormer. Ondanks het slechte weer gingen beide ploegen de strijd vol aan, met mooie duels in de eerste helft. De thuisploeg was duidelijk de bovenliggende partij, met veel pressie in de verdediging. Het beslissende gat was voor rust dan ook al geslagen (13-5). Na rust kwam Mid-Fryslân beter in de wedstrijd, maar aanspraak op de winst maakten de Friezen niet. Jonker: “Zeker de eerste helft was het verschil groot, in de tweede helft hebben we het een stuk beter gedaan. Toen kwamen we er aanvallend beter uit. Dit was een leuke test voor ons om te zien waar we moeten verbeteren.” Daniel Harmzen (Groen-Geel): “In de eerste helft spelen we heel behoorlijk, prima aanvallen met een oké redement waarmee we snel het verschil maakten. De tweede helft was het moeizaam van onze kant en kreeg Mid-Fryslân meer ruimte, daardoor langere aanvallen en een hoger rendement.” (Uitslag: 19-12)

Wageningen – SCO/European Aerosols
“We hadden wat goed te maken ten opzichte van vorige week”, aldus Wageningen-coach Ron Steenbergen. Een week eerder had Wageningen nog verloren van Mid-Fryslân en de ploeg was er op gebrand om een goed resultaat te halen tegen SCO. Hillebrand Diever (SCO) noemde het duel met Wageningen vorige week nog ‘belangrijk met het oog op lijfsbehoud’. In het begin ging het nog gelijk op, maar gedurende de eerste helft kon Wageningen uitlopen (9-5 rust). In de tweede helft kon SCO geen vuist maken en de thuisploeg boekte een heel ruime overwinning. Steenbergen: “Wij schakelden Marloes Frieswijk goed uit en SCO kwam maar moeilijk tot scoren. In de tweede helft kwamen wij goed op stoom. Fijn voor onze ploeg, want een overwinning was van tevoren geen zekerheidje.” Diever baalde als een stekker van de nederlaag: “We hadden een totale offday. We speelden aanvallend onrustig en te gehaast. Verdedigend waren we niet in staat om Wageningen onze wil op te leggen. Je kunt wel zeggen dat we met elkaar een wanprestatie geleverd hebben.” (Uitslag: 24-8)

Unitas/Perspectief – AW.DTV
Spanning in Harderwijk, bij het duel tussen Unitas en AW.DTV. De bezoekers pakten een 0-2 voorsprong, maar daarna was het initiatief bij Unitas. De ploeg van Marc Houtman creëerde meer kansen dan de hoofdstedelingen, maar het ontbrak aan de afronding, waardoor Unitas het verschil niet kon maken. In de tweede helft kwam AW.DTV nog terug tot 13-13, maar de ploeg van Erwin Dik trok aan het kortste eind. “Een gelijkspel zou een terechte afspiegeling zijn geweest, maar Unitas scoorde op gelukkig wijze nog een keer. Dit is ook sport, al met al moeten wij naar onszelf kijken en doorgaan met ontwikkelen.” Houtman: “Aanvallend creëerden we voldoede kansen maar was het rendement te laag. De basis in de duels, het lef in het verdedigen en het meer vrijspelen in de aanval was alweer beter dan tegen Dalto. De winst een een mooi gevolg van de betere uitvoering. De komende weken willen we weer nieuwe stapjes maken, waaronder richting een beter rendement. (Uitslag: 14-13)

Stand HKA

W P
1. Groen-Geel 2 4
2. Dalto 2 4
3. Mid-Fryslân 2 2
4. Unitas 2 2
5. AW.DTV 2 2
6. Wageningen 2 2
7. Nic. 2 0
8. SCO 2 0

 

HKB
DeetosSnel – Tempo
Al vroeg in het duel kreeg DeetosSnel te maken met het uitvallen van Nout van der Wal, waardoor coach Leon Simons genoodzaakt was een aantal omzettingen te doen. Tempo had op zijn beurt een moeizame start, maar had bij rust toch een 5-7 voorsprong. Na rust begon het beter te lopen bij de Alphenaren en werd het vier verschil. Dat bleek de beslissing en Tempo kon uitlopen naar een degelijke overwinning. Simons: “Ik denk dat wij een goede defensieve start kenden met veel rebound. Ondanks de omzettingen was het verdedigend in de eerste helft heel goed. Aanvallend kon het beter en moet het beter. Jammer dat we het gat na rust niet meer konden repareren, er zit wellicht meer in maar dat hebben we nog niet kunnen laten zien.” Sanne Broeksma was blij met de winst: “Uiteindelijk boeken we een vrij makkelijke overwinning. Een positieve ontwikkeling is dat we over alle schijven gevaarlijk waren en dat iedereen gescoord heeft zaterdag.” (Uitslag: 11-19)

Avanti/Post Makelaardij – Fiks
“Ik denk dat een gelijkspel terecht was geweest, maar helaas werkt dat zo niet”, aldus Henk-Jan Post (Avanti) na de nipte nederlaag die zijn ploeg leed tegen Fiks. Fiks begon goed, pakte een 1-3 voorsprong, maar werd daarna door Avanti afgetroefd op de afvallende ballen. De laatste tien minuten van de eerste helft kwam Fiks niet meer tot scoren, waardoor Bas Harland zich genoodzaakt zag om al voor rust te gaan wisselen. Vlak voor tijd maakte Avanti drie goals op rij om zo met een 9-7 voorsprong te gaan rusten. Direct na rust tilde de ploeg uit Pijnacker het gat naar vier, met goede kansen om het verschil nog groter te maken. Echter, bij Fiks ging het na een doelpuntendroogte weer lopen, mede door omzettingen in de vakken. Via 12-12 pakte Fiks een 14-17 voorsprong. Een spannende eindfase brak aan: Avanti kwam nog terug tot 17-18 én kreeg een aanval voor de gelijkmaker, maar de bal van Jordi van Zuidam viel niet. Bas Harland: “Het was nog best een spannend einde maar al met al een meer dan verdiende overwinning. Mede dankzij goede invallers die nieuw elan brachten en de juiste dingen deden, want we draaiden hem uiteindelijk op de afronding om.” (Uitslag: 17-18)

HKC (Ha) – Sporting Delta
Op basis van de eerste helft was er voor HKC geen vuiltje aan de lucht zaterdag. De thuisploeg kwam op een 4-0 voorsprong en bleef het hele eerste bedrijf de bovenliggende partij (12-6 rust). Echter, na rust stokte de productie volledig bij de Hardinxvelders. Sporting Delta ging steeds beter draaien, maar bij 14-10 kenden ook de Dordtenaren een doelpuntloze periode. Uiteindelijk kwam de eindsprint te laat en hield HKC de punten nipt in eigen huis. Marrien Ekelmans: “De tweede helft maken we er nog maar twee en hierdoor werd het onnodig spannend. Deze doelpuntloze fase duurde veel te lang en moeten we in het vervolg zien te voorkomen.” Niels Mastijn: “Zonde, de ploeg had een punt verdiend. Maar als we zo blijven spelen als we zaterdag de tweede helft deden, dan gaan die punten zeker komen.” (Uitslag: 14-13)

DOS (W) – De Meervogels
Na de nipte nederlaag van vorige week tegen Tempo, boekte promovendus DOS (W) afgelopen zaterdag een ruime zege en pakte daarmee de eerste punten in de Hoofdklasse. Via een strafworp een een vrije bal kwam DOS in een ommezien om een 2-0 voorsprong en kon De Meervogels in de achtervolging. De eerste helft liep de ploeg uit Zoetermeer achter de feiten aan, al bleef het verschil te overzien (10-7 bij rust). Direct na rust haakte De Meervogels aan met twee doelpunten op rij, maar DOS liet zich niet van de wijs brengen. De ploeg uit Westbroek scoorde vier keer en maakte daar eigenlijk al het verschil. Met wissels probeerde De Meervogels nog iets te forceren, maar dat sorteerde te weinig effect. “Doodzonde”, vond De Meervogels-coach Erwin Dekker. “We vergeten te korfballen, gaan teveel mee in de fysieke strijd en daar zijn we duidelijk niet goed in. Uiteindelijk verliezen we geflatteerd, met een hoop doelpunten aan het einde van de wedstrijd.” DOS-coach Maarten van Brenk was uiteraard wel blij na de overwinning: “Ondanks de straffe wind toch 24 goals maken over alle schijven stemt mij tot tevredenheid. Naast het veldspel lieten we ook fysiek onze tanden zien, hier kunnen we verder op bouwen.” (Uitslag: 24-17)

Stand HKB:

W P
1. Tempo 2 4
2. HKC 2 4
3. Fiks 2 2
4. DOS 2 2
5. DeetosSnel 2 2
6. Avanti 2 2
7. Sporting Delta 2 0
8. De Meervogels 2 0

 

Foto: Winanda van Zwamen, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

A-jeugd Hoofdklasse '23/'24 - voorjaar #3
A-jeugd Hoofdklasse
A-jeugd Hoofdklasse '23/'24 - voorjaar #3
In de A-jeugd Hoofdklassen is het een klein beetje rommelig, wat het programma betreft. In het weekend van 4 mei heeft een aantal ploegen wel gespeeld, maar in drie van de vier degradatiepoules waren geen wedstrijden. Afgelopen weekend werd op bijna alle velden weer gewoon gekorfbald en zo zijn we halverwege de competitie aanbeland.
Lees meer
Ereklasse '23/'24 - voorjaar #3
Ereklasse
Ereklasse '23/'24 - voorjaar #3
Een speelweekend met heerlijke omstandigheden, afgelopen weekend. In alle poules is gespeeld en we zijn nu halverwege de reguliere speelrondes. Alleen in de EK-D01 staat nog een inhaalwedstrijd gepland: op donderdag 16 mei spelen Wit-Blauw en Spirit tegen elkaar in Kampen. Aankomend weekend is het Pinksteren en staan er geen wedstrijden gepland. De volgende speelronde is op 25 en 26 mei aanstaande.
Lees meer
Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Korfbal League Topkorfbal
Korfbal Leagueverkiezingen 2023/2024
Traditiegetrouw worden aan het einde van het seizoen de Korfbal Leagueverkiezingen gehouden. In zes categorieën worden de prijzen verdeeld, per categorie zijn er drie genomineerden. De nominaties zijn nu bekend! Beste speelster: Nienke Hintzbergen (PKC/Vertom) Daniëlle Boadi (DVO/Transus) Brett Zuijdwegt (PKC/Vertom) Beste speler: Richard Kunst (PKC/Vertom) Daan Preuninger (Fortuna) Jelmer Jonker (PKC/Vertom) Beste speelster U21: […]
Lees meer

Topartikelen

Beachkorfbal
Volg het WK Beachkorfbal
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal