Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #2: Titelkandidaten foutloos, weinig goals in Zoetermeer en Pijnacker

Hoofdklasse Topkorfbal

De tweede speelronde in de Hoofdklasse kende weinig verrassingen. Tempo won opnieuw ruim van SCO in de Hoofdklasse A, in de Hoofdklasse B pakte Dalto opnieuw punten en ook Groen-Geel boekte een zege.

Hoofdklasse A

Tempo – SCO/Motip Dupli
“Tempo is op dit moment een maatje te groot voor ons”, was de conclusie van Hillebrand Diever. Tot 5-5 ging het gelijk op, daarna sloeg Tempo via onder anderen Jelle Steenbeek een gat (16-10 rust). In de tweede helft had SCO verdedigend meer grip op de wedstrijd maar aanvallend kwamen de Friezen te kort. “Vijftien doelpunten is wat aan de magere kant voor ons”, vond Diever. Mark Glissenaar: “De eerste helft was uitstekend, in de tweede helft hadden we moeite dat niveau vast te houden. Maar ik ben blij met de wedstrijd die de spelers weer in de benen hebben.” (Uitslag: 24-15)

KV Heerenveen – Oost-Arnhem
“Voor ons een goede pot, na vorige week”, refereerde Ralph de Vries nog even aan het verloren duel met Mid-Fryslân een week eerder. Heerenveen begon sterk maar gedurende de eerste helft slopen er wat slordigheden en fouten in het spel, waardoor Oost-Arnhem een 8-13 voorsprong had bij rust. Na rust was het opnieuw Heerenveen dat uit de startblokken schoot en het gat kon dichten tot op één punt (13-14). Echter, in de laatste tien minuten liep Oost-Arnhem weer uit en trok het de zege over de streep. Henco Pullen: “Uiteindelijk denk ik dat we terecht gewonnen hebben. 23 doelpunten is prima, maar ik denk dat we beter kunnen. Uiteindelijk ben ik tevreden met de doelpunten, de weerbaarheid en de punten.” Komende woensdag speelt Oost-Arnhem de return tegen Wageningen, dit duel is vanwege de voorbereiding op de Korfbal League in samenspraak met beide ploegen vervroegd. (Uitslag: 18-23)

De Meervogels – Rohda
Een moeizaam duel in Zoetermeer, waar het zeker tien minuten duurde voor het eerste doelpunt viel. Daarna werd er niet veel beter afgerond, bij rust was het slechts 6-3. In de tweede helft was De Meervogels de betere qua spel, maar de doelpunten bleven schaars aan beide kanten. Edwin Visser: “De wil was er zeker wel, echter het lukte niet altijd. We hebben weer genoeg zaken waar we mee aan de slag kunnen op de training van de week.” Maarten van Vliet: “Het was geen hoogstaande wedstrijd, waarin wij met name aanvallend het lieten liggen.” (Uitslag: 13-7)

KV Wageningen – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Bij Mid-Fryslân speelde Marvin Smorenburg op de plek van Jakko de Nekker, die vorige week geblesseerd raakte. In de eerste helft werd er niet veel gescoord, getuige de 6-5 voorsprong. Na rust kan geen van beide ploegen een gat slaan, twaalf minuten voor tijd is het nog 12-12. Daarna is het uiteindelijk de thuisploeg die afstand neemt en de punten in eigen huis houdt. Steven Landman (Wageningen) eist de hoofdrol op met zeven doelpunten. Komende woensdag speelt Wageningen de return tegen Oost-Arnhem, dit duel is vanwege de voorbereiding op de Korfbal League in samenspraak met beide ploegen vervroegd. Ron Steenbergen: “Het was een belangrijk duel voor ons. Weer vertrouwen opdoen en van de nul afkomen. We zijn bezig om verdedigend meer druk te gaan geven en dat hebben we goed gedaan zondag. Wij gaan hier zelf ook sterker van worden op den duur.” (Uitslag: 17-13)

Stand in de Hoofdklasse A:

W P
1. Tempo 2 4
2. Oost-Arnhem 2 4
3. De Meervogels 2 4
4. Wageningen 2 2
5. Mid-Fryslân 2 2
6. SCO 2 0
7. Heerenveen 2 0
8. Rohda 2 0

 

Hoofdklasse B

Avanti/Post Makelaardij – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Beide coaches waren het er over eens: de eerste helft was verdedigend goed, maar aanvallend erg matig waardoor er slechts een 3-5 ruststand op het scorebord stond. Na rust maakte Dalto het gat alleen maar groter, en maakte Avanti geen moment meer aanspraak op de overwinning. Tom Kalkman: “Dalto was duidelijk een maat te groot vandaag. Ik ben wel blij om te zien dat de ploeg is blijven korfballen ondanks dat het vaak niet lukte. We moeten werken aan het komen in de juiste kansen en uiteraard werkt het mee als we wat beter af gaan ronden!” Barry Schep: “De standaard lastige uitwedstrijd werd deze editie eenvoudig gewonnen. Dat was de grootste winst. We zijn gewoon verder dan 2 jaar geleden toen we hier in de laatste seconde wonnen. Komende dinsdag staat voor Dalto de return tegen Groen-Geel op het programma. Dit duel is vanwege de voorbereiding op de Korfbal League in samenspraak met beide ploegen vervroegd. (Uitslag: 8-14)

Fiks – DSC
“Ik moet zeggen dat ik echt genoten heb van mijn ploeg en dat we hebben laten zien dat we ook mentaal heel sterk zijn”, complimenteerde Aad van Rijthoven ‘zijn’ Fiks na afloop van het duel. Het was een leuke wedstrijd in Oegstgeest, waarbij beide ploegen de duels niet schuwden. De thuisploeg pakte een 1-0 voorsprong, maar moest de rest van de wedstrijd in de achtervolging op DSC. Van Rijthoven: “Toch hebben we kansen gehad met nog een kwartier te spelen. De schutters van DSC kwamen moeilijker tot scoren en wij kregen aanvallend meer ruimte. Dan is het jammer dat de ballen op dat moment er niet ingaan.” Ook DSC-coach Tjeerd Kooiman keek tevreden terug: “Mooi om te zien dat het publiek er bij Fiks vol achter ging staan. Ik heb genoten van hoeveel rebounds er gepakt werden door Florian Bastiaens en Guido Brekelmans.” (Uitslag: 20-22)

Sporting Delta – SKF
“Op voorhand was dit een wedstrijd die we moesten winnen. Dat is gelukt. Complimenten aan de ploeg, met name de eerste twintig minuten heb ik veel goede dingen gezien”, aldus Niels Mastijn. Bij SKF zat het niet mee: Sytse de Jong liep eerder in de week een enkelblessure op in een oefenwedstrijd tegen het Duitse nationale team en tijdens het duel met Sporting Delta zag Wouter van Steenbergen ook Thijs van Ginkel en Daniël van Munster geblesseerd uitvallen. Na een sterke start pakte de thuisploeg een ruime voorsprong, maar vlak na rust had SKF zich weer op gelijke hoogte geknokt. Het lukte echter niet de punten mee te nemen. “Werk aan de winkel voor ons”, aldus Van Steenbergen. (Uitslag: 18-16)

GG/IJskoud de Beste – Swift
Swift schoot een hoog rendement in de beginfase, Groen-Geel kende een wat moeizamere start. De eerste twintig minuten gingen beide ploegen nog gelijk op, maar vlak voor rust lukte het de Wormernezen om een eerste gaatje te slaan (10-7 ruststand). Na rust kwam Swift nog tot op één punt, maar meer zat er niet in. Dennis Plantinga was ondanks de nederlaag wel tevreden: “Uiteindelijk heeft Groen-Geel gewoon meer kwaliteit en meer over op het einde. Een terechte uitslag, maar wel een goed gevoel bij ons en ondanks het verlies wel perspectief.” Daniel Harmzen was blij met de eerste punten, maar ook kritisch: “Ik ben tevreden met het resultaat en heb goede dingen gezien. Wel schieten we nog te weinig, 92 pogingen is gewoon onvoldoende.” Komende dinsdag speelt Groen-Geel de return tegen Dalto. (Uitslag: 23-17)

Stand in de Hoofdklasse B:

W P
1. DSC 2 4
2. Dalto 2 4
3. Groen-Geel 2 2
4. Fiks 2 2
5. Avanti 2 2
6. Sporting Delta 2 2
7. SKF 2 0
8. Swift (M) 2 0


Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.
De Ereklasse Round-Up, speelronde 3 lees je hier.

Foto: Jenna Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

De strijd om Ahoy - deel 3
Korfbal League Topkorfbal
De strijd om Ahoy - deel 3
In aanloop naar de apotheose van het Kenonz Korfbal Leagueseizoen in Rotterdam Ahoy, delen we elke week een voorbeschouwing over ‘De strijd om Ahoy’, waarin we ons licht schijnen op de huidige stand en de aankomende wedstrijden. Welke twee ploegen spelen op 15 april in een uitverkocht Ahoy?
Lees meer
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League