Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #4: De Meervogels verrast HKC, AW.DTV pakt belangrijke punten

Hoofdklasse Topkorfbal

Zaterdag verraste De Meervogels door koploper HKC te verslaan. Bij het duel tussen Unitas en Wageningen waren de doelpunten erg schaars en AW.DTV pakte op bezoek bij SCO in Friesland heel belangrijke punten met het oog op de ranglijst.

HKA
Unitas/Perspectief – Wageningen

De thuisploeg begon sterk aan het duel en stond in een ommezien met 4-0 voor, waarna de staf van Wageningen zich genoodzaakt zag een vroege time-out te nemen. Dat sorteerde effect en de wedstrijd kantelde. Van een 5-1 achterstand vocht Wageningen zich terug, via 6-4 bij rust naar 6-8 na rust. De lange doelpuntloze periode van Unitas werd gebroken na een aantal aanvallende wissels. Ook Wageningen kreeg genoeg kansen maar er werd niet gescoord, waarna Jort Wiegersma de matchwinner werd voor Unitas door een vrije bal te verzilveren. Marc Houtman: “We begonnen furieus met veel beweging, variatie en geweldige afronding. Na rust hadden we de zaken verdedigend goed voor elkaar maar was ons aanvalsspel te statisch en te voorspelbaar. Aanvallend is het zaak om de goede start over een langere fase van de wedstrijd vol te houden.” Ron Steenbergen: “Wij hadden ons ook goed voorbereid en dan krijg je zo’n wedstrijd waarin de aanvallers toch minder uit de verf komen dan de verdedigers. Een zure nederlaag als je uiteindelijk van vijf goals achterstand naar twee goals voorsprong gaat maar niet doordrukt.” (Uitslag: 9-8)

AW.DTV – SCO/European Aerosols
“Een wedstrijd van de gemiste kansen”, zo omschreef Hillebrand Diever (SCO) het duel met AW.DTV. In de eerste helft benutte de thuisploeg de kansen beter dan SCO, waardoor er bij rust een verdiende 10-7 voorsprong op het bord stond. Na rust kwamen de Friezen terug tot 12-12, maar zij verzuimden de 100% kansen te benutten. In totaal werden er vier strafworpen gemist en AW.DTV wist hiervan te profiteren en met drie punten verschil te winnen. Diever: “Ik vind dat we zaterdag van onszelf hebben verloren. We waren vooral in de tweede helft de bovenliggende partij, maar dat moet dit wel in doelpunten worden uitgedrukt. Willen we aansluiting krijgen met de ploegen boven ons, dan moeten we volgende week winnen.” Erwin Dik was blij met de winst: “Dit was een belangrijke pot en de spanning maakte veel goed. Wij zijn lekker aan het ontwikkelen.” (Uitslag: 16-13)

HKB
Avanti/Post Makelaardij – DeetosSnel
Mees Oppe was voor DeetosSnel de ‘man of the match’ in het duel met Avanti. Hoewel de thuisploeg sterk begon en een snelle 3-0 voorsprong pakte en het gat van drie ook bij rust nog intact was (9-6), draaide DeetosSnel de wedstijd in de tweede helft helemaal om. Zoals gezegd was Oppe erg belangrijk voor de Dordtenaren. Na rust maakte hij vijf doelpunten, vanaf 12-10 was hij het die zijn ploeg naast Avanti zette. Tot 15-15 ging het gelijk op, maar opnieuw twee doelpunten van Oppe brachten de voorsprong (15-17). Hoewel Avanti nog iets terug kon doen kwam de ploeg uit Pijnacker tijd te kort om nog een punt uit het vuur te slepen. Henk-Jan Post: “Erg zuur. Wij scoren te weinig, want zestien goals is in de Hoofdklasse vaak te weinig. Nu staan Tempo en HKC op het programma, dat worden zware wedstrijden voor ons.” (Uitslag: 16-17)

Fiks – Tempo
“Met slechts drie goals in een helft wordt het lastig winnen”, concludeerde Bas Harland na afloop van het duel met Tempo. Hoewel de ploeg uit Oegstgeest de tweede helft in ieder geval cijfermatig won, lukt het niet om Tempo zaterdag de punten afhandig te maken. De bezoekers hadden veel rebounds en dwongen Fiks tot moeilijke kansen, waardoor het een lastige middag werd voor de thuisploeg. Bovendien schoot de ploeg slecht, waardoor er een 3-9 ruststand op het bord stond. Het noopte Harland tot wisselen na rust, meer lengte in de rebound zorgde ervoor dat er vaker herhaald kon worden. Na de 3-10 kwam Fiks dan ook beter in de wedstrijd maar op 5-10 werd er een strafworp gemist en in de daarop volgende aanval scoorde Tempo wel. De Alphenaren kwamen in het restant van de wedstrijd niet meer echt in de problemen door mee te blijven scoren. “Het was gewoon niet goed genoeg afgelopen zaterdag”, aldus Harland. (Uitslag: 12-17)

HKC (Ha) – De Meervogels
“Een algehele offday”, was de conclusie van Marrien Ekelmans na de nederlaag die HKC leed tegen De Meervogels. Erwin Dekker aan de andere kant was erg blij met wat hij van zijn ploeg zag, zeker nadat De Meervogels eerder in het doordeweekse duel met DeetosSnel niets in te brengen had. Na zeven minuten korfballen stond er een 0-4 stand op het bord en zag Ekelmans zich genoodzaakt een time-out te nemen om de flow van De Meervogels te doorbreken. Dat sorteerde niet direct effect want de bezoekers liepen uit naar een 0-7 voorsprong tegen koploper HKC. Pas na een kwartier vond HKC voor het eerst de korf, maar de slechte start kwamen de Hardinxvelders niet meer te boven. Van 4-12 werd de schade nog enigszins beperkt, maar winst zat er geen moment in. Erwin Dekker (De Meervogels) was dolblij met de winst: “Ik denk dat als de Meervogels nu door kan gaan met de ontwikkeling waar we mee bezig zijn, dan gaat het heel erg de goede kant op. Ik ben enorm trots op mijn ploeg, het is echt een team zonder ego’s en iedereen is er voor elkaar. Dat is echt heel bijzonder.” (Uitslag: 14-18)

Sporting Delta – DOS (W)
Een puntendeling in Dordrecht, maar voor Sporting Delta voelde het als puntverlies. “Gezien het verloop van de wedstrijd denk ik terecht gelijkspel maar als je 14-12 voor staat mag je de wedstrijd niet meer uit handen geven”, vond Niels Mastij. De wind maakte het lastig en bovendien werden er aan de zijde van DOS verdedigend teveel persoonlijke fouten gemaakt in de eerste helft. De thuisploeg had het initiatief in de eerste helft, maar via 3-1 en 5-3 was het DOS dat langzamerhand dichterbij kwam en op 6-6 het momentum overnam. Bij 8-9 was er de eerste voorsprong en ook bij rust stonden de bezoekers, weliswaar met een minimaal verschil, aan de goede kant van de score (10-11). In de tweede helft waren de doelpunten erg schaars. Sporting Delta pakte een 14-12 voorsprong, maar gaf in de slotfase de winst toch uit handen. Maarten van Brenk was tevreden met het punt: “Dit was van onze kant de minste wedstrijd qua veldspel. We hadden te weinig variatie in het spel en speelden teveel aan één kant van de korf.” (Uitslag: 14-14)