Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #4: Gelijkspel in Wageningen, punten voor Swift

Hoofdklasse Topkorfbal

Geen grote verrassingen in de vierde ronde van de Hoofdklasse. Wel een onverwacht gelijkspel in Wageningen, twee rode kaarten in bij Mid-Fryslân vs. De Meervogels en de eerste punten voor Swift in Middelburg.

Hoofdklasse A

Heerenveen – Tempo
Een moeizame wedstrijd in Heerenveen, in ieder geval van de kant van Tempo. Heerenveen kon lang mee met de Alphenaren, bij rust was het 7-10 en ook na rust ging het lange tijd gelijk op. Na de 11-15 van Tempo was de wedstrijd gespeeld, Jelle Steenbeek onderscheidde zich en maakte met negen goals het verschil in het voordeel van de ploeg van Mark Glissenaar. “We misten veel kansen en konden het overwicht niet zo snel in de score laten zien”, aldus Glissenaar. Ralph de Vries (Heerenveen): “We herstellen ons redelijk, na vorige week. Met de goede ploegen kunnen we aardig mee, nu moeten we ook het verschil gaan maken tegen de mindere ploegen en dat is tot nu toe nog niet gelukt.” (Uitslag: 13-18)

Oost-Arnhem – SCO/Motip Dupli
Na de fikse nederlaag tegen Wageningen vorige week, ging SCO opnieuw hard onderuit. Zaterdag was Oost-Arnhem duidelijk een maatje te groot voor de Friezen, ondanks dat de Arnhemmers te kampen hadden met een flink gevulde ziekenboeg als gevolg van blessures. De thuisploeg begon wat moeizaam. Bij rust was er nog geen man overboord voor SCO (9-5), maar in de tweede helft vielen de ballen aan Arnhemse kant makkelijker. Henco Pullen (Oost-Arnhem): “Verdedigend hadden we een goede controle en toen we uiteindelijk gingen scoren, liepen we vrij vlot uit.” Hillebrand Diever (SCO): “Cruciaal in dit duel was dat we een aantal strafworpen achter elkaar misten, daar profiteerde Oost-Arnhem optimaal van.” Voor de ploeg uit Oldeholtpade komen er nu belangrijke wedstrijden aan tegen Heerenveen en Rohda, waar punten gepakt moeten worden. (Uitslag: 22-12)

KV Wageningen – Rohda
“Vooraf hadden we niet gedacht dat we in dit duel een punt zouden kunnen verliezen”, aldus Ron Steenbergen. Maar, met een punt kwam Wageningen zaterdag tegen Rohda nog goed weg. De Amsterdammers namen brutaal de leiding in de eerste helft en gaven die niet meer weg voor rust (8-11). In de tweede helft bleef het verschil tot zeven minuten voor tijd in stand. Daarna stokte de doelpuntenproductie en kon Wageningen het gat in de laatste minuut alsnog dichten en een gelijkspel uit het vuur slepen. Maarten van Vliet: “Er had meer ingezeten, maar als we een jaar geleden hadden gezegd dat wij een punt zouden halen bij Wageningen had niemand dat verwacht.” (Uitslag: 15-15)

Mid-Fryslân/Jansma Burdaard – De Meervogels
“We hadden het ons vooraf iets anders voorgesteld”, was de reactie van Edwin Visser (De Meervogels) op de wedstrijd in . De bezoekers pakten een 1-3 voorsprong, maar keken bij rust tegen een 11-4 achterstand aan. Na rust bleef Mid-Fryslân goed afronden en een kwartier voor tijd was er voor Mid-Fryslân geen vuiltje aan de lucht. Een opstootje tussen Mid-Fryslân-coach Peter Tolsma en een speler van De Meervogels resulteerde in een rode kaart voor beide heren. Na een time-out werd de wedstrijd hervat maar het werd niet meer spannend. Over het voorval wilde Visser verder niet veel meer kwijt: “Op naar volgende week, ik zie gewoon weer kansen tegen Wageningen.” (Uitslag: 23-9)

Stand in de HKA

W P
1. Tempo 4 8
2. Oost-Arnhem 5 8
3. Wageningen 5 7
4. Mid-Fryslân 4 4
5. De Meervogels 4 4
6. Rohda 4 3
7. Heerenveen 4 0
8. SCO 4 0

 

Hoofdklasse B

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – Fiks
“Dit was veruit onze beste wedstrijd tot nu toe”, concludeerde Barry Schep na de ruime zege op Fiks. “Wij waren niet goed, te ongeduldig om ons eigen spel te spelen en we hadden ook een beetje pech. Maar misschien kwam dat wel omdat Dalto heel goed was”, zei Aad van Rijthoven. In het begin kon Fiks nog bijblijven maar toen Dalto een tandje bijschakelde was het snel gespeeld. Via 14-8 bij rust eindigde de wedstrijd in een ruime zege voor de thuisploeg. “De mindset is momenteel echt heel erg goed en ik zie heel veel plezier en positieve emoties in het veld. Een mooie generale voor volgende week, tegen DSC”, aldus Schep. Van Rijthoven: “Je hoopt goed voor de dag te komen tegen Dalto maar verliest kansloos. De aankomende twee weken zijn belangrijk, tegen Avanti en Sporting Delta.” (Uitslag: 26-12)

Avanti/Post Makelaardij – DSC
De bezoekers stonden de hele wedstrijd op voorsprong en kwamen geen moment echt in de problemen. Bij rust was het verschil maar één doelpunt (9-10), mede omdat het rendement op de kansen binnen drie meter bij DSC te laag was. Na rust nam DSC snel afstand en waren de punten binnen. “Mooi om te zien dat onze dames een groot aandeel hadden in de score”, complimenteerde Tjeerd Kooiman zijn ploeg. Bij Avanti was de afronding onder de maat, vond trainer/coach Tom Kalkman. “Maar, verdedigend hielden we ons driekwart van de wedstrijd aan onze afspraken. Daar kunnen we mee verder.” (Uitslag: 16-21)

GG/IJskoud de Beste – Sporting Delta
“We waren weer niet in staat om al vroeg het verschil te maken”, aldus een kritische Daniel Harmzen na afloop van het duel met Sporting Delta. “We hebben prima fases, maar ook vrij diepe dalen waar we moeilijk uitkomen.” Voor Sporting Delta voelde het alsof er meer ingezeten had. “We kwamen een paar keer terug tot één punt maar kregen het niet voor elkaar om de gelijkmaker te maken”, aldus Niels Mastijn. Bij rust was het gaatje slechts twee doelpunten (8-6) en ook in de tweede helft bleef Groen-Geel op voorsprong, maar makkelijk ging het niet. “Aanvallend was één vak erg zwak, met een matig rendement. Ik ben wel tevreden met de verdedigende pressie”, aldus Harmzen. Sporting Delta bleef met lege handen staan, maar Mastijn was wel positief: “Ondanks dat we elke week in een andere samenstelling spelen, maakt de ploeg wel stappen.” (Uitslag: 13-11)

Swift – SKF
Onder lastige weersomstandigheden maakten Swift en SKF het spannend, met name door dat Swift de winst in de slotfase bijna uit handen liet glippen. SKF begon goed en kwam snel voor maar naar mate de eerste helft vorderde kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd. “Bij rust was het 10-9 maar ik vond eigenlijk dat we daar al verder voor hadden moeten staan”, analyseerde Dennis Plantinga. Na rust liep Swift verder uit, maar verzuimde op 16-13 om de wedstrijd middels een strafworp in het slot te gooien. SKF kon nog tot op één punt verschil terugkomen, maar dichterbij een zege kwam de ploeg uit Veenendaal niet. “De wedstrijd duurde net te kort om er een gelijkspel uit te slepen”, aldus Wouter van Steenbergen. (Uitslag: 17-16)

Stand in de HKB

W P
1. Dalto 5 8
2. DSC 4 7
3. Groen-Geel 5 7
4. Avanti 4 4
5. Fiks 4 4
6. Swift 4 2
7. Sporting Delta 4 2
8. SKF 4 0

 

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.
De Ereklasse Round-Up, speelronde 5 lees je hier.

Foto: Marco Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer
A-junioren Hoofdklasse
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
A-junioren Hoofdklasse
De slotfase van de competitie bij de A-junioren is razend spannend. In de voorlaatste speelronde heeft DVO A1 zich verzekerd van de play-offs, maar wie er tweede gaat worden in de AHKA is nog niet beslist. In de AHKB is PKC A1 al zeker van de play-offs, maar runner-up Fortuna A1 verloor waardoor TOP A1 nu op een gelijk aantal punten staat.
Lees meer
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
Dameskorfbal Evenementen
Ticketverkoop Dameskorfbal Zaalfinale gestart
De spanning in de Topklasse van het dameskorfbal stijgt en ook bij de A-jeugd blijft het spannend wie, na de kruisfinales, de finaleplekken weten te bemachtigen. Op zaterdag 8 april nemen de winnaars van de kruisfinales het tegen elkaar op tijdens de Dameskorfbal Zaalfinale in de Maaspoort in Den Bosch. Tickets zijn vanaf nu verkrijgbaar!  […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League