Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #5: Doelpuntenfestijn in Oldeholtpade, puntendelingen in de HKB

Hoofdklasse Topkorfbal

In de HKA is koploper Groen-Geel ook na ronde vijf nog altijd ongeslagen, SCO en Unitas maakten er zaterdagavond een doelpuntenfestijn van. In de HKB ging De Meervogels ten onder tegen Sporting Delta, DOS (W) hield koploper HKC op een gelijkspel en ook bij DeetosSnel vs. Fiks kwam het tot een puntendeling.

HKA
Wageningen – AW.DTV
“Dit was een wedstrijd met twee gezichten voor ons”, aldus Erwin Dik naderhand. AW.DTV kende een matige eerste helft, terwijl Wageningen goed startte en een 5-3 voorsprong pakte. De bezoekers maakten nog wel gelijk, maar konden vervolgens niet voorkomen dat Wageningen opnieuw uitliep en bij rust een verschil van vier had (10-6). In de tweede helft stond er een ander AW.DTV, dat zich terug in de wedstrijd knokte. Wageningen voelde de druk en ging te gespannen aanvallen en de Amsterdammers naderden tot op één doelpunt, maar de gelijkmaker viel niet. “Balen! De eerste helft was gewoon heel slecht en in de tweede helft tonen wij veerkracht, maar het was niet genoeg om de wedstrijd te winnen. Maar, ook dit is ontwikkeling”, aldus Dik. Ron Steenbergen: “Ondanks een wat mindere tweede helft zijn dit erg fijne punten voor ons.” (Uitslag: 16-15)

Mid-Fryslân/ReduRisk – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Beide ploegen waren in de beginfase aan elkaar gewaagd. Mid-Fryslân kwam dankzij Marije Visser, die een week eerder nog Europees kampioen werd met Talent TeamNL Korfbal) op 5-4, maar daarna stokte het aanvallend bij de Friezen. Dalto nam het initiatief in handen en liep via 5-8 uit naar een 7-10 ruststand. Na rust liep Dalto nog verder uit, Lotte van Montfort en Kris Boere waren bij Dalto uitblinkers met ieder vijf doelpunten. Ondanks een aantal wissels aan de zijde van Mid-Fryslân werd het nooit meer echt een wedstrijd. “Daarvoor hadden we beter moeten schieten. Daarnaast moeten we leren om verdedigend langer volgens plan te spelen”, analyseerde John Jonker de nederlaag. Barry Schep was erg tevreden met wat hij van zijn ploeg zag: “De laatste weken zijn we echt goed bezig en je ziet het niveau met de week beter worden. Fijn om te zien dat het er ook in de wedstrijden uit komt.” (Uitslag: 16-23)

Groen-Geel – Nic.
“Wij kregen na afloop wel de complimenten, maar niet de punten”, was de conclusie van Kees Vlietstra na de nederlaag van Nic. in Wormer. Groen-Geel was in alles beter, behalve in de afronding, waardoor Nic. brutaal op voorsprong stond bij rust en het lang een wedstrijd bleef. In de tweede helft stelde Groen-Geel orde op zaken, maar kon niet echt loskomen (via 19-15 naar 21-19). Uiteindelijk waren het de individuele verdedigende foutjes die Nic. de das om deden. “Een terechte nederlaag, maar wel aanknopingspunten voor de volgende ronde”, aldus Vlietstra. Daniel Harmzen, die vanuit het publiek toekeek omdat hij geschorst was: “Een matige wedstrijd van ons, 120 pogingen dus een laag rendement. Komende zaterdagen tegen Wageningen en Unitas moet het beter.” (Uitslag: 22-19)

SCO/European Aerosols – Unitas/Perspectief
Het was de moeite waard om zaterdagavond in Oldeholtpade naar het duel tussen SCO en Unitas te gaan. De bezoekers schoten uit de startblokken en SCO was niet bij machte om Unitas af te stoppen. De Harderwijkers haalden een hoog scoringspercentage en wat SCO ook deed om de aanvallen de ontregelen, niets werkte. Het gevolg was een veelzeggende 8-17 ruststand. In de tweede helft gaven de Friezen alles en speelden zij met veel risico maar tegen Unitas was geen kruid gewassen. Hillebrand Diever: “Het enige nadeel van deze wedstrijd is dat we er geen punten aan over hebben gehouden. Verder was het reclame voor het korfbal.” Marc Houtman: “Overall een schotpercentage van 34 procent zegt genoeg over deze wedstrijd. Verdedigend hadden we geen volledige grip maar dat was nu geen probleem. Waar we vorige week een fase van tien minuten hadden, hadden we nu de hele eerste helft een goed niveau wat de basis was voor de overwinning.” (Uitslag: 22-34)

(13-14)
Net als vorige week tegen HKC schoot De Meervogels uit de startblokken: na zes minuten spelen stond het 4-0 en zag de staf van Sporting Delta zich genoodzaakt een time-out te nemen. Dat sorteerde het nodige effect, want de Dordtenaren haken nog voor rust weer aan (5-4 rust). De Meervogels verschafte zichzelf direct na rust wat ruimte, maar binnen een ommezien had Sporting Delta het gat gedicht en stonden beide ploegen weer op gelijke hoogte (6-6). Vanaf dat moment bleef het stuivertje wisselen en kon het kwartje beide kanten op vallen. Tot de laatste minuut hielden De Meervogels en Sporting Delta elkaar in evenwicht, maar luttele seconden voor tijd viel de winnende aan de kant van ‘Delta’. Een zure nederlaag voor De Meervogels en blijdschap bij Sporting Delta: “We begonnen zeer slap en hielden ons niet aan de afspraken”, aldus Niels Mastijn (Sporting Delta). “Dan weet je dat je daar op groot veld een lastige middag krijgt, zeker omdat we zelf ook nog niet heel makkelijk goals maken. Uiteindelijk kregen we het verdedigend goed onder controle en pakken we gelukkig nog de volle punten vlak voor tijd.” (Uitslag: 13-14)

Tempo – Avanti/Post Makelaardij
Avanti zit even in de hoek waar de klappen vallen. Met slechts twee punten uit vier wedstrijden wil het voor de ploeg uit Pijnacker nog niet echt lukken dit seizoen. “Met zoveel wisselingen in de selectie weet je dat je een moeilijk jaar krijgt, maar we hebben ook nog een aantal blessures en dat helpt ook niet mee”, aldus Avanti-coach Henk-Jan Post. Zaterdag reisde Avanti af naar Alphen aan den Rijn, waar Tempo de tegenstander was. De thuisploeg begon scherp, na drie minuten en vier schoten van de Alphenaren stond het al 4-0 en bij 6-1 was nam Post een time-out om zijn ploeg op scherp te zetten. Daarna kwam Avanti een stuk beter in de wedstrijd en drie minuten voor rust was het verschil nog maar één punt. Een aantal slordigheden werden hard afgestraft door Tempo, waarna er bij rust een 14-11 stand op het bord stond. In de tweede helft kon de thuisploeg het Tempo niet meer echt moeilijk maken en het gat werd nooit meer kleiner dan vier punten. Tempo-coach Sanne Broeksma was tevreden: “We hebben prima spel laten zien. Tot nu toe zijn we geen enkele wedstrijd nog compleet geweest. Nu weer nieuwe combinaties en wederom was iedereen gevaarlijk.” (Uitslag: 22-18)

DOS (W) – HKC
Na het verlies van vorige week tegen De Meervogels, had HKC zaterdag iets goed te maken tegen promovendus DOS (W). De wedstrijd startte stroef: het eerste doelpunt liet in Westbroek zes minuten op zich wachten, maar de thuisploeg nam het heft in handen en pakte een 3-1 voorsprong. Echter, die voorsprong hield niet lang stand, via 4-4 was het HKC dat het momentum had en uitliep naar vier verschil (4-8). Na tien minuten zonder doelpunten ging het weer beter lopen bij DOS en bij HKC stokte de score met als gevolg een 9-8 ruststand. Direct na de thee liep DOS verder uit en even leek HKC opnieuw op een nederlaag af te stevenen. Zover kwam het niet, bij 12-11 was er de laatste voorsprong voor DOS en met nog negen minuten te spelen was er een 13-16 voorsprong voor HKC. DOS knokte zich na een time-out terug in de wedstrijd en op 16-17 schiet DOS van afstand de gelijkmaker binnen. In de slotseconden van het duel kreeg DOS nog de kans op de volle winst maar de vrije bal werd niet benut, waardoor het bij een puntendeling bleef. Maarten van Brenk was hier tevreden mee: “Ik ben blij met een punt maar met name blij emt de instelling van mijn ploeg. We hebben een uur lang discipline getoond tegen een topploeg en dat geeft ons vertrouwen.” Marrien Ekelmans: “We zijn een paar keer een aantal punten voor gekomen, waarbij DOS te snel terugkwam. Aan het einde stonden we twee doelpunten voor maar dat werd wat ongelukkig teniet gedaan. Ik kan mijn ploeg verder niet zoveel verwijten in deze fase van de competitie.” (Uitslag: 17-17)

DeetosSnel – Fiks
Ook in Dordrecht bleef het bij een puntendeling, wat volgens beide coaches een terechte uitslag was. Het was een wedstrijd waarin beide ploegen elkaar zeer weinig ruimte gaven. Al in de eerste helft gingen de ploegen gelijk op, tot aan de 8-8 ruststand. De tweede helft liet ongeveer een zelfde spelbeeld zien, tot zo’n drie minuten voor het einde DeetosSnel twee doelpunten voor stond (18-16). “Op dat moment mijmerde onze teambegeleider dat het een hard gelag zou zijn te verliezen in een wedstrijd die zo gelijk op ging”, vertelde Fiks-coach Bas Harland naderhand. Even later stond het weer gelijk en met nog een paar seconden op de klok kreeg Fiks de kans om vanaf de strafworpstip de winnende te maken, maar die werd niet verzilverd. “In tweeënhalve minuut wisselde het Dordtse en Oegstgeester perspectief dus bijna elk oogwenk, maar toen de stofwolken opgetrokken waren stond er een, denk ik, terechte 18-18 op het bord”, aldus Harland. “Gewoon een terechte uitslag in een wedstrijd met veel emoties maar ook zeker een mooi respect naar elkaar. Een pittig potje, maar wel leuk om te zien”, aldus Leon Simons. (Uitslag: 18-18)