Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #5: Tempo en Oost-Arnhem in evenwicht, DSC te sterk voor Dalto

Hoofdklasse Topkorfbal

‘Schuttersweer’ was het afgelopen zaterdag. In Alphen aan den Rijn kwam titelkandidaat Oost-Arnhem tegen concurrent Tempo niet verder dan een gelijkspel. In de Hoofdklasse B ging Dalto onderuit bij DSC.

Hoofdklasse A

Tempo – Oost-Arnhem
“Gezien de wedstrijd was deze uitslag wel terecht”, aldus Henco Pullen. Gedurende de hele wedstrijd gingen beide ploegen gelijk op, het gat werd nooit groter dan twee doelpunten In de eerste helft was het initiatief aan de kant van Oost-Arnhem, de tweede helft was Tempo de sterkere. “We hebben een kwartier lang de tijd gehad om onze voorsprong uit te breiden en het te beslissen, maar moeten de laatste vijf minuten werken om de wedstrijd niet te verliezen”, aldus Mark Glissenaar. Pullen: “We hadden liever gewonnen natuurlijk, maar ik kan hier wel mee leven.” (Uitslag: 16-16)

De Meervogels – KV Wageningen
“We kregen prima kansen, alleen ons afrondingspercentage is te laag”, concludeerde Edwin Visser na de ruime nederlaag tegen Wageningen. De bezoekers begonnen scherp en schoten in de eerste twaalf minuten een hoog percentage waardoor het gat al direct geslagen werd. Na een time-out kwam De Meervogels wat beter in de wedstrijd, maar bij rust was het verschil aanzienlijk: 5-14. Na rust kon Wageningen nog verder uitlopen en kwam de overwinning geen moment meer in gevaar. Visser: “De uitslag is, ondanks dat er een krachtsverschil was, wel geflatteerd, en dat is jammer.” (Uitslag: 8-22)

Rohda – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
Mid-Fryslân moest het in Amsterdam stellen zonder hoofdcoach Peter Tolsma (geschorst), Jakko de Nekker (nog geblesseerd), Marvin Smorenburg (vorige week zijn achillespees afgescheurd) en Jennie Terpstra. Desalniettemin waren de Friezen scherper en feller dan de thuisploeg. In de eerste helft had Rohda nog kansen om bij te blijven (4-9 rust) maar in de tweede helft sloeg Mid-Fryslân een onoverbrugbaar gat. Maarten van Vliet: “Wij hadden te weinig rebound en een slechte afronding. Dan gaat het hard.” (Uitslag: 9-19)

SCO/Motip Dupli – KV Heerenveen
We komen net wat te kort”, was de conclusie van een balende Ralph de Vries na afloop van het duel. Heerenveen startte sterk en kwam op voorsprong maar vlak voor de rust was het de thuisploeg die de achterstand weg had gepoetst en uiteindelijk gingen beide ploegen met een 10-10 ruststand rusten. In de tweede helft was het stuivertje wisselen, eerst kwam Heerenveen op voorsprong waarna SCO in de achtervolging ging en het initiatief overnam. Het leek erop dat de thuisploeg zou uitlopen, maar Heerenveen kon goed counteren en vijf minuten voor het einde was het ‘gewoon’ weer gelijk: 15-15. In de spannende eindfase was het uiteindelijk Ray Bouwman die de winnende voor SCO maakte. “We hebben moeite als de tegenstander anders gaat spelen en brengen nog niet het geduld op om het goed te organiseren”, aldus De Vries. (Uitslag: 16-15)

Stand in de HKA

W P
1. Tempo 5 9
2. Oost-Arnhem 6 9
3. Wageningen 6 9
4. Mid-Fryslân 5 6
5. De Meervogels 5 4
6. Rohda 5 3
7. SCO 5 2
8. Heerenveen 5 0

 

Hoofdklasse B

SKF – GG/IJskoud de Beste
Wouter van Steenbergen: “Op voorhand weet je dat dit een lastige wedstrijd gaat worden.  Vooraf was de doelstelling om hard te werken voor elkaar en dat hebben we goed gedaan.” Bij Groen-Geel keerde Carlo de Vries na blessureleed terug in de basis en ook Fenna Jagtman mocht weer minuten maken. SKF leverde veel strijd en schoot een hoog rendement, wat er voor zorgde dat de ploeg uit Veenendaal prima bij kon blijven. Bij rust was het gat drie, maar na rust kon Groen-Geel langzaam maar zeker uitbouwen. De eindfase van de wedstrijd was slordig aan de kant van de Wormernezen, wat er voor zorgde dat het gat ‘slechts’ zeven doelpunten was. De Vries had met zeven goals een groot aandeel in de winst. “We waren een minuut of vijf de weg kwijt, maar aan de hand van de sterk spelende Lisanne de Bruin kwamen we dit relatief snel te boven. Het duurde nog steeds te lang maar was al beter dan de afgelopen weken”, aldus Daniel Harmzen. (Uitslag: 18-25)

DSC – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Voor Pia Donkers was het een weerzien met haar oude ploeg Dalto, afgelopen zaterdag. DSC startte scherp en pakte een 9-0 voorsprong. “DSC speelde echt fantastisch in het begin. Daar waar wij normaal scherp in zijn, afronden, lukte ruim een kwartier niet”, analyseerde Barry Schep. Gedurende het restant van de wedstrijd kwam Dalto – dat het moest stellen zonder de geblesseerde Mathijs den Ouden – er beter in, maar het lukte niet meer om het gat met DSC te dichten. Donkers was erg trefzeker tegen haar oude ploeg met vier doelpunten. “Ik ben heel blij met de twee punten, maar vooral met het spel. En het publiek was geweldig, daar kreeg ik kippenvel van”, aldus Tjeerd Kooiman. (Uitslag: 25-20)

De wedstrijd terugkijken kan hier.

Fiks – Avanti/Post Makelaardij
Tom Kalkman: “Gezien het slot van de wedstrijd hebben we een punt gewonnen.” Er was veel strijdlust zichtbaar bij beide teams zaterdag. Na een 2-0 voorsprong voor Fiks, was de rest van de eerste helft voor Avanti. “Ik ben erg tevreden over de keuzes die we aanvallend gemaakt hebben met elkaar”, zei Kalkman hierover. Echter, bij rust had Fiks een kleine voorsprong (13-12) die na rust uitgebouwd werd. “Daarna kwam er een korte fase waarin wij geen goede keuzes maakten en Avanti scoorde gelijk aan de andere kant. Dat zijn dure doelpunten waarbij we het zelf aanvallend beter moeten doen”, analyseerde Aad van Rijthoven. Tot vlak voor het einde was het stuivertje wisselen en kon het nog alle kanten op. Uiteindelijk trok Avanti de score in de laatste minuut gelijk. “Als je de hele wedstrijd bekijkt is de uitslag terecht, maar als je één minuut voor tijd 23-22 voor staat is het wel heel zuur”, aldus Van Rijthoven. (Uitslag: 23-23)

Sporting Delta – Swift
Een belangrijke overwinning voor Sporting Delta, dat het gat met de onderste ploegen zo vergrootte. “Het was geen goede wedstrijd, maar wel een wedstrijd met veel strijd en beleving van onze kant”, volgens Niels Mastijn. De Dordtenaren stonden de hele wedstrijd op voorsprong, maar maakten het na 14-10 nog even heel spannend. “Nu gaan we kijken wat er de komende weken te halen valt. De wedstrijden die we ‘moesten’ winnen hebben we gewonnen”, aldus een tevreden Mastijn. “We speelden een slechte eerste helft en een goede tweede. Sporting Delta won verdiend, maar kwam wel goed weg. Zuur voor ons”, aldus Dennis Plantinga. (15-14)

Stand in de HKB

W P
1. DSC 5 9
2. Groen-Geel 6 9
3. Dalto 6 8
4. Avanti 5 5
5. Fiks 5 5
6. Sporting Delta 5 4
7. Swift 5 2
8. SKF 5 0

 

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.

Foto: Erwin Bartman, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Terugblik Ereklasse #3
Ereklasse Topkorfbal
Terugblik Ereklasse #3

Een prachtig nazomerweekend en mooie korfbalwedstrijden in de derde speelronde van de Ereklasse. In de Ereklasse A pakte LDODK de zege in de ‘Derby van het Noorden’.

Lees meer
Junioren Round-Up #5: Gelijkspel in Koog aan de Zaan, nipte zege KCC A1
Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal
Junioren Round-Up #5: Gelijkspel in Koog aan de Zaan, nipte zege KCC A1

In de A Hoofdklasse A hield KZ A1 topfavoriet DVO A1 knap op een gelijkspel. In de AHKB boekte KCC A1 een nipte zege op PKC A1, waardoor de Capellenaren nog altijd ongeslagen bovenaan staan.

Lees meer
Finale Goal van het Jaar - Vrouwen
Korfbal League Topkorfbal
Finale Goal van het Jaar - Vrouwen

Het Korfbal Leagueseizoen kende geen slot en dus ook geen kampioen en geen Korfbal Leagueverkiezingen. Wel brengt Korfbal.nl een aangepaste verkiezing voor de Goal van het Jaar, een publieksprijs. We zijn toe aan de grote finale. Wie van deze vier vrouwen maakte volgens jullie het mooiste doelpunt van seizoen 2019/2020?

Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal
EK: ticketverkoop finaledagen
Internationaal TeamNL Korfbal
TeamNL Korfbal scoort voor Spieren voor Spieren