Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #7: SCO wint van Dalto, Avanti pakt belangrijke punten

Hoofdklasse Topkorfbal

Voor een aantal ploegen zit de eerste helft van de veldcompetitie er op, zij kunnen zich gaan voorbereiden op de Kenonz Korfbal League en de Korfbal League 2. In de HKA ging koploper Groen-Geel onderuit tegen Unitas en pakte SCO belangrijke punten tegen Dalto. In de HKB speelde Fiks wederom gelijk en pakte Avanti twee zeer gewenste punten tegen DOS (W).

HKA
Groen-Geel – Unitas/Perspectief
Voor beide ploegen de laatste wedstrijd op het veld dit najaar en bovendien alvast een voorzetje voor het eerste duel in de zaal, waarin beide ploegen elkaar in de Kenonz Korfbal League treffen. Nog een bijzonderheid zaterdag was het feit dat de broers Hoekstra (Stijn en Thomas) tegen elkaar stonden. Beide ploegen speelden een hoog tempo en het initiatief wisselde elkaar af. De beginfase was voor Groen-Geel, waarna Unitas het stokje overnam. Na rust sloeg Groen-Geel een gaatje van drie, maar een doelpuntloze periode en een goed schietend Unitas zorgde voor een 0-6 run voor de bezoekers. De Harderwijkers toonden veel veerkracht en zetten uiteindelijk de wedstrijd naar hun hand. Daniel Harmzen: “Persoonlijk vond ik het een erg leerzame wedstrijd want ik kende Unitas nog niet zo goed. We spelen zelf twaalf aanvallen zonder schotpoging en komen in de tweede helft niet aan veertig doelpogingen. Daarbij missen we negen vrije kansen binnen de twee meter, waardoor je het erg ingewikkeld maakt. Een moeizaam, maar gelukkig goed verklaarbaar, einde van het veld voor ons.” Marc Houtman: “Op 17-14 toonden we ons mentaal weerbaar en gefocust op onze aanvallende afspraken. Verdedigend en aanvallend speelden we over langere fases van de wedstrijd prima, dat was gaaf om te zien. We gaan ons nu in alle rust voorbereiden op de zaal, een bijzondere uitdaging voor de selectie en de vereniging.” (Uitslag: 19-22)

Mid-Fryslân/ReduRisk – AW.DTV
“Er had meer ingezeten, maar dan moeten wel twee vakken meedoen”, concludeerde Erwin Dik na afloop van de nederlaag tegen Mid-Fryslân. De thuisploeg startte sterk en pakte een 5-1 voorsprong, maar daarna kon AW.DTV aanhaken en bij rust was het verschil slechts twee punten (9-7). In het laatste kwart van de wedstrijd kon Mid-Fryslân het beslissende gaatje slaan, maar echt in de problemen kwamen de Friezen nooit. “We hebben een goede wedstrijd gespeeld”, vond John Jonker. “Eén vak speelde echt fantastisch, het andere vak had aanvallend iets meer aanvallen nodig om een goal te maken. Maar we hebben de hele wedstrijd aan de goede kant van de score gestaan en kwamen zelfs met wat mindere fases niet echt in de problemen.” (Uitslag: 21-16)

Dalto/Klaverblad Verzekeringen – SCO/European Aerosols
SCO deed zichzelf een groot plezier door afgelopen zaterdag van de nummer twee op de ranglijst, Dalto, te winnen. Marloes Frieswijk keerde terug in de basis bij de Friezen en was belangrijk voor haar ploeg. Dalto pakte nog wel een 2-0 voorsprong, maar mede door het achterverdedigen van SCO werd het tempo uit de wedstrijd gehaald en konden de bezoekers bij rust een kleine voorsprong koesteren (6-7). Ook na rust ging het gelijk op in Driebergen, tot Dalto bij 14-13 de zege leek te pakken. Echter, SCO kwam op gelijke hoogte en Frieswijk mocht in de slotfase aanleggen vanaf de strafworpstip. Ze faalde niet en Dalto slaagde er niet meer in om een gelijkspel uit het vuur te slepen. Barry Schep: “Jammer dat we deze laatste veldwedstrijd niet konden winnen. Wel hadden we alle kans, maar we rondden gewoon niet goed af. Nu gaan we ons klaar stomen voor de start van de Korfbal League 2, daar kijken we allemaal naar uit. (Uitslag: 14-15)

Nic. – Wageningen
Op eigen veld slaagde Nic. er niet in om het Wageningen echt moeilijk te maken. Hoewel de Groningers tot 2-2 meekonden, was het initiatief daarna vooral aan de bezoekers. Bij 3-5 zag Kees Vlietstra zich genoodzaakt een time-out te nemen, maar die sorteerde niet het gewenste effect. Via 4-7 en 6-9 liep Wageningen uit naar een 8-14 ruststand. Ook na rust was het vooral Wageningen dat de lakens uitdeelde. Met name Wouter ter Maten was op scorend vlak belangrijk voor de ploeg van Steenbergen en Van Haut, met negen doelpunten. Steenbergen toonde zich tevreden met de overwinning: “Tegen Nic. moesten wij laten zien dat we beter zijn en dat hebben we goed gedaan. Blij met 24 doelpunten op het veld en verdedigend doen we het over het algemeen goed momenteel.” (Uitslag: 18-24)

Stand in HKA:

W P
1. Groen-Geel 8 12
2. Dalto 8 10
3. Mid-Fryslân 7 10
4. Wageningen 7 10
5. Unitas 8 10
6. AW.DTV 7 4
7. SCO 8 4
8. Nic. 7 0

 

HKB

De Meervogels – Fiks
Een bijzondere ontmoeting voor Bas Harland en Erwin Dekker, die samen opgroeiden bij Achilles. Vorige week gaf Fiks-coach Harland aan dat de ploeg toe was aan een overwinning, maar ook tegen De Meervogels kwamen de Oegstgeesters niet verder dan een gelijkspel. Een niet geheel verdiend punt, want de thuisploeg stond kort voor tijd nog met 13-11 voor. Dekker was dan ook kritisch: “Dit mag je in het veldkorfbal, zonder schotklok, nooit meer uit handen geven.” In de eerste helft ging het erg gelijk op en leek in 5-5 te eindigen maar in de slotseconden werd een schot vanaf de achterlijn nog gepromoveerd tot doelpunt en zo ging De Meervogels met een minimale voorsprong naar de kleedkamers (6-5). Ook in de tweede helft waren de verschillen klein, maar de drie strafworpen die de thuisploeg miste, hadden wellicht net het verschil kunnen maken. Desalniettemin leken de punten op 13-11 in de tas, maar een benutte vrije bal en een strafworp die Fiks wel maakte, maakten de stand weer gelijk. De Meervogels kreeg in de laatste aanval nog kansen op de winnende, maar kon deze niet verzilveren. “Dit voelt als een verloren punt”, aldus Dekker. Ook Harland gaf toe dat het gelijkspel als een gestolen punt voelde: “Waar we de vorige keren dachten aanspraak te hebben op meer dan één punt, hebben we afgelopen zaterdag een punt gestolen van De Meervogels dat overall net iets minder slecht was dan wij. Op wilskracht en karakter en met al onze fiches op de aanval kregen we de stand uiteindelijk toch nog gelijk.” (Uitslag: 13-13)

HKC – DeetosSnel
Marrien Ekelmans en de zijnen sluiten de eerste helft van het veld af als Herbstmeister, met dertien punten uit acht wedstrijden. Ook het laatste duel, met nummer drie DeetosSnel eindigde in een overwinning voor HKC. Dat ging echter niet zonder slag of stoot, mede omdat de bezoekers er voor kozen om de eerste bal achter te houden. Bij 3-3 nam de staf van HKC een time-out en die sorteerde effect. Bovendien kende DeetosSnel een wat mindere fase en bij rust had HKC een gat van vier geslagen (9-5). Een doelpuntloos derde kwart voor HKC stelde DeetosSnel in de gelegenheid zich weer helemaal in de wedstrijd te knokken en bij 9-9 was de spanning helemaal terug. Tot 12-12 gingen de ploegen gelijk op en hoewel DeetosSnel meermaals de kans had op voorsprong te komen lukte dit niet. HKC kon wel het verschil maken en trok uiteindelijk de overwinning over de streep. Ekelmans: “Ik ben zeker tevreden over de eerste helft van de veldcompetitie en tegen DeetosSnel hebben we prima gespeeld. Na rust scoorden we een te lange tijd niet en dat kunnen we ons dadelijk in de zaal niet veroorloven.” (Uitslag: 16-12)

Sporting Delta – Tempo
“Tempo was een maatje te groot. De eerste helft konden we nog redelijk in het spoor blijven, de tweede helft niet meer”, was de conclusie van Niels Mastijn na de nederlaag op eigen veld. Tempo sluit de eerste helft van het veldseizoen in stijl af en staat bovendien slechts één punt achter koploper HKC. Sanne Broeksma kon dan ook niet anders dan tevreden zijn. “Het team staat er goed voor. Ondanks veel wisselingen en blessures waardoor we weinig hebben kunnen bouwen heb ik toch veel positiefs gezien. We hebben er alle vertrouwen in dat we wat moois kunnen neerzetten in de zaal, dat laat deze laatste wedstrijd tegen Sporting Delta ook weer zien. Halverwege de eerste helft hadden we een wat moeizamere fase met slechte afronding en wat concentratieverlies. Maar we bleven rustig en losten het goed op met elkaar. Complimenten aan het team voor wat we hebben kunnen neerzetten.” (Uitslag: 13-19)

DOS W – Avanti/Post Makelaardij
Na een mindere periode kon Avanti afgelopen zaterdag eindelijk weer twee – zeer gewenste – punten bijschrijven. Vorige week nog hoopte DOS-coach Maarten van Brenk de eerste helft veld nog op positieve wijze af te kunnen sluiten, maar dat lukte na een slechte start niet. Na vijf minuten korfballen keek zijn ploeg al tegen een 0-5 achterstand aan en dat kwam de promovendus niet meer te boven. Avanti kon veel herhalen door een goed verzorgde aanvallende rebound en bovendien stond de ploeg van Henk-Jan Post goed te verdedigen. Bij rust was het 7-11 en na rust kon DOS nog één keer terugkomen tot drie verschil maar daar bleef het bij. “We hebben het bij de start laten liggen”, vond Van Brenk. “Ondanks de laatste twee nederlagen is het veldseizoen voor ons redelijk verlopen. We doen volop mee als promovendus en kijken uit naar de zaal waarin wij voor het eerst in de Hoofdklasse zullen uitkomen.” Post was erg blij met de overwinning: “Dit geeft een heerlijk gevoel. We hadden een bliksemstart en hadden verdedigend de ballen er snel uit. De overwinning kwam nooit in gevaar.” (Uitslag: 16-21)

Stand in HKB:

W P
1. HKC 8 13
2. Tempo 8 12
3. DeetosSnel 8 9
4. Fiks 8 7
5. Sporting Delta 7 6
6. DOS (W) 8 6
7. De Meervogels 8 5
8. Avanti 7 4

 

Foto: Anne van Vegchel, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Topsport en spektakel tijdens Big Green Egg / NK 1-1 korfbal
Topkorfbal
Topsport en spektakel tijdens Big Green Egg / NK 1-1 korfbal
Het is een vaste prik op de korfbalkalender: Eerste Pinksterdag betekent het Nederlands kampioenschap één-tegen-één korfbal bij ONDO in ’s-Gravenzande. Zondag 19 mei strijden 32 senioren en junioren om de nationale titels. “Het is de mooiste dag in het veldkorfbal.”
Lees meer
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 8
Dameskorfbal
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 8
Een weekend met weinig verrassende uitslagen in de Dameskorfbal Topklasse. Wel zijn de eerste drie tickets voor de play-offs inmiddels vergeven. Spes/VIOS was al zeker van een play-offplek en na dit weekend mogen ook Rosolo en De Korfrakkers zich gaan voorbereiden op de nacompetitie. Swift/HBSV kan directe degradatie inmiddels niet meer ontlopen. Topklasse A Prinses […]
Lees meer
A-jeugd Hoofdklasse '23/'24 - voorjaar #3
A-jeugd Hoofdklasse
A-jeugd Hoofdklasse '23/'24 - voorjaar #3
In de A-jeugd Hoofdklassen is het een klein beetje rommelig, wat het programma betreft. In het weekend van 4 mei heeft een aantal ploegen wel gespeeld, maar in drie van de vier degradatiepoules waren geen wedstrijden. Afgelopen weekend werd op bijna alle velden weer gewoon gekorfbald en zo zijn we halverwege de competitie aanbeland.
Lees meer

Topartikelen

Beachkorfbal
Volg het WK Beachkorfbal
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal