Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up #8: Zorgen voor Heerenveen en SKF

Hoofdklasse Topkorfbal

De laatste speelronde voor de zaal en tegelijkertijd de eerste returns in de beide Hoofdklassen. Wie gaat er met een goed gevoel de zaal in en wie moet er in de tweede helft van de veldcompetitie nog hard werken om uit de gevarenzone te komen?

Hoofdklasse A

Tempo – Rohda
“Tegen een ploeg als Tempo moeten wij hopen op een slechte dag van hun kant”, aldus Maarten van Vliet. Echter, die slechte dag was er niet bij de thuisploeg en bij rust was het gat al geslagen (11-3). Na rust moest Rohda er alles aan doen om het verschil zo klein mogelijk te houden, maar meer viel er voor de Amsterdammers niet te halen. “Wij hebben denk ik met drie punten redelijk naar mijn verwachting gepresteerd. Achteraf gezien hadden we SCO-uit moeten winnen, dan hadden we het heel goed gedaan. Maar we maken stappen en dat moeten we door blijven zetten”, aldus Van Vliet. Voor Mark Glissenaar is de situatie positiever: “Wij gaan met een goed gevoel de zaal in. Er had nog wel iets meer ingezeten, maar op Elma Schreuder na is iedereen de eerste veldhelft heel doorgekomen en dat is – naast het inpassen van drie spelers – het belangrijkste.” (Uitslag: 21-11)

Heerenveen – Mid-Fryslân/Jansma Burdaard
“Het was niet best afgelopen zaterdag, de afronding was aan beide kanten van pupillenniveau”, was de harde conclusie van Ralph de Vries. Bij rust was het slechts 5-5, na rust werd er nog minder gescoord. Jesper Tolsma was goed voor meer dan de helft van de doelpunten van Mid-Fryslân en werd met vijf goals topscorer. De nederlaag betekent voor Heerenveen dat het zonder punten de zaal in gaat. “We hadden meer van de competitie verwacht en vooraf ook wel ingeschat dat we in ieder geval twee ploegen onder ons konden houden. Na de zaal ontvangen we onze concurrenten onderin allemaal nog thuis, dus wellicht liggen er nog kansen”, aldus De Vries. (Uitslag: 7-9)

De Meervogels – SCO/Motip Dupli
Net als in de eerste wedstrijd van het seizoen, was De Meervogels in de return te sterk voor SCO. De Friezen startten aardig, maar De Meervolgels was erg scherp in de afronding en in de verdedigende afspraken. Vlak voor rust maakte de thuisploeg een run van vier goals en na rust kon de voorsprong gestaag uitgebouwd worden naar een ruime overwinning. Edwin Visser toonde zich tevreden: “Voor aanvang van het seizoen hadden we getekend voor tien punten uit acht wedstrijden.” Voor Hillebrand Diever en de zijnen ziet het er tot nu toe iets minder rooskleurig uit: “Als je terug kijkt naar het eerste gedeelte van het veld is de conclusie dat er op dit moment niet meer in zit.” (Uitslag: 25-12)

Stand in de HKA

W P
1. Oost-Arnhem 8 13
2. Tempo 8 12
3. Wageningen 8 12
4. Mid-Fryslân 8 10
5. De Meervogels 8 10
6. SCO 8 4
7. Rohda 8 3
8. Heerenveen 8 0

 

Hoofdklasse B

Sporting Delta – DSC (13-17)
“Op voorhand werd gedacht dat we met SKF en Swift om de onderste plekken zouden spelen. Als je dan nu vijfde staat en zeven punten hebt, kan je alleen maar tevreden zijn. Voordeel is dat we DSC nu twee keer gehad hebben”, concludeerde Niels Mastijn. Sporting Delta begon goed en maakte het DSC lastig in de eerste helft, waardoor het met een 9-6 ruststand de kleedkamers op kon zoeken. Na rust werd er gewisseld bij DSC en speelden de Eindhovenaren een sterke tweede helft. De verdedigende druk en de druk op de rebound werd opgevoerd, waardoor ‘Delta’ met één vak moeilijk tot scoren kwam. DSC poetste de achterstand weg en nam de punten mee waardoor het als koploper de zaal in gaat. Tjeerd Kooiman: “Wij kunnen tevreden zijn over de eerste gedeelte van het veld. Bovendien heeft Maaike Roubos weer haar eerste minuten gemaakt. Nu kijken of we deze lijn kunnen doortrekken.” (Uitslag: 13-17)

Avanti/Post Makelaardij – Swift
De afgelopen weken was de afronding een punt van aandacht bij Avanti, maar daar was in de laatste wedstrijd niets van te merken. Dennis Plantinga: “We krijgen ze te makkelijk tegen, maar ik ben best tevreden met het aantal doelpunten dat we zelf maken.” Met een ruime overwinning op Swift staat de ploeg uit Pijnacker na acht wedstrijden op een nette vierde plaats. Tom Kalkman: “De vierde plek is waar we op dit moment behoren te staan, denk ik.” Swift staat met twee punten op de zevende plek. Plantinga: “We wisten van tevoren dat we het zwaar zouden krijgen en hadden gehoopt met onze basis nu op vier of zes punten te staan. Dat had gekund, maar nu met een aantal blessures erbij kunnen we het simpelweg niet bolwerken.” (Uitslag: 27-16)

Fiks – SKF
“Twee belangrijke punten”, aldus Aad van Rijthoven. Fiks speelde een goede eerste helft en SKF had weinig in te brengen voor rust (14-6). Van Rijthoven: “In de rust spreek je af om door te gaan en dat deden we het eerste kwartier ook.” Fiks liep uit naar tien verschil, maar daarna verslapte de ploeg, maakte het de kansen niet meer af en nam verdedigend teveel onnodige risico’s. Zo kon SKF nog terugkomen tot vier verschil, maar de overwinning kwam niet meer in gevaar. Van Rijthoven: “Jammer dat we niet de hele tweede helft gas hebben gegeven.” Wouter van Steenbergen staat met SKF puntloos onderaan in de Hoofdklasse B: “Van te voren weet je dat je gaat strijden voor handhaving. Dit veldseizoen hebben we een aantal momenten goed de rug gerecht, dat zijn de dingen die we meenemen.” (Uitslag: 19-15)

Stand in de HKB

W P
1. DSC 8 15
2. GG/IJskoud de Beste 8 13
3. Dalto/Klaverblad Verzekeringen 8 12
4. Avanti 8 8
5. Sporting Delta 8 7
6. Fiks 8 7
7. Swift 8 2
8. SKF 8 0

 

Benieuwd naar het programma, de uitslag of klassering van je favoriete teams? Gebruik dan de app ‘KNKV Wedstrijdzaken‘.

Foto: Jenna Spelten, Korfbalfoto.nl

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap #17
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz Korfbal League Recap #17
In de voorlaatste ronde van de reguliere competitie zijn alle beslissingen gevallen. DVO boekte zaterdagavond een ruime overwinning op Blauw-Wit en voegde zich daarmee bij PKC en Fortuna in de strijd om Ahoy. LDODK verspeelde in Harderwijk een punt tegen Unitas, maar zag op zondagmiddag KZ verliezen van Fortuna. Daarmee haakten de Kogers definitief af voor de play-offs, maar men verkocht de huid duur.
Lees meer
De strijd om Ahoy - deel 3
Korfbal League Topkorfbal
De strijd om Ahoy - deel 3
In aanloop naar de apotheose van het Kenonz Korfbal Leagueseizoen in Rotterdam Ahoy, delen we elke week een voorbeschouwing over ‘De strijd om Ahoy’, waarin we ons licht schijnen op de huidige stand en de aankomende wedstrijden. Welke twee ploegen spelen op 15 april in een uitverkocht Ahoy?
Lees meer
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
Dameskorfbal Hoofdklasse A-junioren Korfbal League Korfbal League 2 Topkorfbal
Slotfase zaalcompetitie 2022-2023
We naderen het einde van de zaalcompetitie seizoen 2022-2023. In dit artikel lees je precies welke wedstrijden er nog gespeeld worden, vind je de livestreamlinks (indien beschikbaar) en check je snel de belangrijkste uitslagen.
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League