Skip to the main content

Hoofdklasse Round-Up

Hoofdklasse Topkorfbal

Het veldseizoen is hervat voor de ploegen in de Hoofdklasse, met uitzondering van Dalto en Groen-Geel die een paar dagen eerder nog een laatste wedstrijd in de play-down serie speelden.

HKA
Doordat Dalto/Klaverblad Verzekeringen en GG/RMcD Huis Emma nog niet in actie kwamen, waren ook Mid-Fryslân/ReduRisk en Nic. nog vrij deze speelronde. Er bleven dus twee duels over in de Hoofdklasse A.

SCO/European Aerosols trok de goede lijn van het zaalseizoen door in de eerste wedstrijd op het veld. De Friezen werden in de zaal kampioen in de Overgangsklasse B en promoveerden naar de Hoofdklasse. Afgelopen zaterdag kwam Wageningen op bezoek. Waar SCO in de heenwedstrijd nog een 24-8 nederlaag te verwerken kreeg, kwam de ploeg nu een stuk beter voor de dag. Na vijf minuten stond er een 6-1 voorsprong op het bord en dat verschil was bij rust nog niet veel kleiner geworden (9-5). In de tweede helft kwam Wageningen goed terug, en in de slotfase tot twee keer toe zelfs op voorsprong. Uiteindelijk trok SCO desalniettemin aan het langste eind, van 15-15 werd het in de laatste minuut nog twee verschil.

In Amsterdam stonden AW.DTV en Unitas/Perspectief tegenover elkaar. De hoofdstedelingen kenden een matig zaalseizoen waarin zij uiteindelijk in de Korfbal League 2 op de zevende plaats eindigden. Unitas pakte in de Kenonz Korfbal League in de laatste twee wedstrijden nog punten maar degradeerde wel. De heenwedstrijd in Harderwijk eindigde nog in een nipte zege voor Unitas (14-13) maar afgelopen zaterdag kwam het niet verder dan een gelijkspel.

Uitslagen: SCO – Wageningen: 17-15, AW.DTV – Unitas: 17-17.

Stand:

W P
1. Wageningen 9 12
2. Groen-Geel 8 12
3. Unitas 9 11
4. Dalto 8 10
5. Mid-Fryslân 8 10
6. AW.DTV 9 7
7. SCO 9 6
8. Nic. 8 0

 

HKB

De winnaar van de Korfbal League 2 finale, HKC, mocht zaterdag een regioderby spelen tegen Sporting Delta. Delta werd in de zaal kampioen in de Overgangsklasse C en kon dus – net als HKC – met een goed gevoel het veld weer op. De heenwedstrijd, afgelopen najaar, eindigde in een nipte zege voor HKC (toen 14-13) en ook nu trokken de Hardinxvelders met minimaal verschil de zege naar zich toe. Sanne Langendoen was matchwinner bij HKC, hij besliste in de slotfase de wedstrijd.

Fiks kende een moeizaam zaalseizoen en degradeerde uit de Korfbal League 2. Tegenstander Avanti/Post Makelaardij bewandelde de omgekeerde weg: de ploeg uit Pijnacker werd na een spannende strijd met DOS (W) eerste in de Hoofdklasse B en speelt volgend seizoen in de Korfbal League 2. Op het veld was Fiks afgelopen zaterdag de sterkste, gedurende de eerste helft werd het verschil vijf punten maar voor rust had Avanti het gat al enigszins verkleind (13-10). Na rust kwamen de bezoekers helemaal terug in de wedstrijd en zij namen tot twee keer toe een voorsprong. Het bleef echter de hele wedstrijd spannend, pas in de laatste minuut besliste Fiks de wedstrijd. Een dure nederlaag voor Avanti, dat directe concurrent Fiks nu uit ziet lopen naar drie punten verschil op de ranglijst.

Tempo en DeetosSnel speelden in de zaal tegen elkaar in de Korfbal League 2 – DeetosSnel degradeerde definitief na de nederlaag in Alphen aan den Rijn in de laatste speelronde – en troffen elkaar nu weer op het veld. In de heenwedstrijd was Tempo nog duidelijk de sterkste (11-19), nu haalden de Dordtenaren hun gram. Daarmee verkleinde DeetosSnel ook het onderlinge verschil op de ranglijst tot één punt.

In de zaal eindigde De Meervogels in de middenmoot in de Hoofdklasse A, DOS (W) vocht een schitterende strijd uit met Avanti om het kampioenschap in de Hoofdklasse B maar kwam uiteindelijk net te kort. De heenwedstrijd, in september vorig jaar, eindigde in een 24-17 overwinning voor DOS en ook in de return was het de ploeg uit Westbroek die het beste voor de dag kwam. In de eerste helft werd een 4-11 voorsprong genomen, waarna De Meervogels ging wisselen. Dat sorteerde effect want nog voor rust werd het verschil verkleind tot vier punten (7-11) en na rust kwamen de Zoetermeerders al snel geheel op gelijke hoogte (11-11). Vanaf dat moment werden de doelpunten schaars. De Meervogels kwam wel op voorsprong, maar kon niet voorkomen dat DOS in de laatste minuut gelijk maakte en zo een punt uit het vuur sleepte.

Uitslagen: Sporting Delta – HKC: 19-20, Fiks – Avanti: 22-21, Tempo – DeetosSnel: 12-19, Meervogels – DOS (W): 14-14.

Stand:

W P
1. HKC 9 15
2. Tempo 9 12
3. DeetosSnel 9 11
4. Fiks 9 9
5. DOS (W) 9 7
6. Avanti 9 6
7. De Meervogels 9 6
8. Sporting Delta 9 6

 

Foto: Winanda van Zwamen, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Ereklasse Round-Up
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse Round-Up
Drie weken na de finale van de Kenonz Korfbal League in Rotterdam Ahoy, werd afgelopen weekend de Ereklasse weer hervat. In beide poules waren er weinig verrassingen, alleen DVO verspeelde punten in Koog aan de Zaan.
Lees meer
Beachkorfbal toegevoegd aan World Games 2025
Beachkorfbal Internationaal
Beachkorfbal toegevoegd aan World Games 2025
Deze week werd bekend dat beachkorfbal is toegevoegd aan het programma van de World Games 2025. Deze editie vindt plaats in Chengdu, China. Naast beachkorfbal, blijft ook zaalkorfbal (8 tegen 8) een onderdeel op de World Games. Beachkorfbal zal worden gespeeld in een 4-tegen-4-format. In beide korfbaldisciplines zullen acht teams meedoen. Meer informatie vind je […]
Lees meer
Zita Schröder toegevoegd aan TeamNL Korfbal
TeamNL Korfbal
Zita Schröder toegevoegd aan TeamNL Korfbal
Bondscoach Jan Niebeek en assistent-bondscoach Ruben Boode maken bekend dat Zita Schröder (PKC/Vertom) is toegevoegd aan de selectie van TeamNL Korfbal. Schröder krijgt daarmee de Topsportstatus van het NOC*NSF. De 27-jarige Schröder was het hele seizoen een vaste waarde bij PKC/Vertom, waarmee ze onlangs nog de Kenonz Korfbal Leaguefinale in Ahoy won. In 2022 werd […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League