Skip to the main content

Junioren Hoofdklasse Round-Up

Hoofdklasse A-junioren Topkorfbal

Ruime overwinningen in de AHKA, waardoor de top-4 dicht bij elkaar blijft. In de AHKB werd de kraker tussen TOP A1 en PKC A1 nooit echt een kraker en pakte Nieuwerkerk A1 belangrijke punten tegen directe concurrent ONDO A1.

AHKA
In de Hoofdklasse A haalde koploper DVO/Accountor A1 hard uit tegen promovendus Spirit A1. De Bennekomse ploeg schoot in de beginfase direct een hoog percentage en liep via 6-0 en 12-2 uit naar een 16-4 ruststand en daarmee was de wedstrijd gespeeld. DVO-captain Simeon ten Brinke was blij met de overwinning: “We hebben het hoge niveau de hele wedstrijd vastgehouden en daar zijn we tevreden over. Toch plaatste hij ook een kleine kanttekening: “Met zoveel verschil winnen is niet per se leuker. Het kwaliteitsverschil is groot in onze poule”.

Ook runner-up LDODK/Rinsma Modeplein A1 won met groot verschil, AVO A1 kwam volgens coach Ferdi Bouwman vooral aanvallend tekort. “Dat kwam deels door de kwaliteit en de lengte van LDODK. Helaas kam het deels ook omdat we vergaten te scoren. Zo af en toe zaten er prima aanvallen bij, maar het lukte dan niet om onszelf te belonen.” Volgens Marjo de Haan (LDODK A1) werd de basis van de overwinning al in de eerste helft gelegd: “We konden veel druk geven waardoor AVO veel éénschotsaanvallen had. Wij konden daarentegen veel herhalen, hadden de rebound goed verzorgd en liepen goed op de tweede kansen.”

Vorige week sprak Tjeu van der Lit uit dat hij met Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1 hoopte te kunnen stunten tegen de topploegen. Tegen KZ/Thermo4U A1 zat een stunt er niet in. Via 12-2 werd het 18-8 met rust en daarmee leken de kansen op een goed resultaat verkeken. Echter, na rust kon KZ het goede spel van de eerste helft niet doorzetten. “Het werd mat en daar profiteerde Dalto van”, aldus KZ-coach Michael Hendriks. “Als we serieus mee willen gaan doen moeten we echt die killermentaliteit gaan oproepen. Eén helft goed zijn is niet genoeg.” Van der Lit kwam tot de conclusie dat de uitslag een terechte was. “In de eerste helft waren we als collectief vergeten hoe we moesten korfballen en ging er ongeveer alles mis wat er mis kan gaan. Gelukkig pakten we dat in de tweede helft goed op. We laten de laatste weken echt flinke verbeteringen zien in het spel, maar moeten dit wel langer gaan doen dan één helft en het gaan combineren met raak schieten.”

In het spoor van DVO A1 en LDODK A1 boekte ook DOS’46 A1 een ruime overwinning. Hoewel de eindstand doet geloven dat de Nijeveners een maatje te groot waren voor AW.DTV A1, zag Kelly Scheffer – de coach van de Amsterdammers – dat anders: “Het is lang gelijk op gegaan. Ik heb vooral de eerste helft mooie en goede acties gezien, maar de bal ging er toen echt niet in. Daarna ging DOS’46 meer druk geven en daar kwamen wij niet echt meer onderuit.” Met de overwinning van DOS’46 blijft het spannend en zijn de verschillen in de top-vier van de AHKA minimaal.

Uitslagen ronde 4:
DVO A1 – Spirit A1: 33-9, LDODK A1 – AVO A1: 22-8, AWDTV A1 – DOS’46 A1: 12-26, KZ A1 – Dalto A1: 28-20

Stand:

W P
1. DVO A1 4 8
2. LDODK A1 4 7
3. DOS’46 A1 4 6
4. KZ A1 4 5
5. Dalto A1 4 2
6. AVO A1 4 2
7. AWDTV A1 4 2
8. Spirit A1 4 0

 

AHKB
In de AHKB stonden gedeeld koplopers PKC/Vertom A1 en TOP/IAA fresh A1 tegenover elkaar. Echter, van een kraker bleek weinig sprake want PKC A1 begon sterk en kwam binnen een kwartier op een 0-6 voorsprong. Daarna was de scherpte eraf, maar werd de voorsprong van zo’n vier doelpunten gecontroleerd vastgehouden. De eerste nederlaag voor de regerend landskampioen dus, die nu in de achtervolging moet, PKC A1 deelt nu de koppositie nog met Fortuna/Delta Logistiek A1.

Want de Delftenaren pakten in Capelle aan de IJssel de punten tegen rode lantaarndrager KCC/CK Kozijnen A1, al had dat nog wel wat voeten in de aarde. De thuisploeg liet zich niet de kaas van het brood eten en pakte een 6-3 voorsprong. “We hadden van te voren een aantal afspraken gemaakt en die werden onvoldoende nagekomen”, was de conclusie van Fortuna-coach Laurens Verbaan. Desalniettemin was de achterstand voor rust al omgebogen in een voorsprong en in de eerste fase na rust sloeg Fortuna het beslissende gat. “Stiekem hadden we in de beginfase wel wat hoop op een stuntje maar uiteindelijk was Fortuna een maatje te groot”, aldus Pieter Korteweg (coach KCC). “Voor ons komen er nu een aantal belangrijke wedstrijden aan waarin we moeten laten zien dat we in de Hoofdklasse thuis horen.”

Dat moet KCC A1 dan gaan doen tegen Nieuwerkerk A1, Vriendenschaar A1 en ONDO A1. Nieuwerkerk pakte afgelopen weekend de punten tegen ONDO A1 en kwam daarmee op gelijke hoogte met de ploeg uit ’s-Gravenzande. De thuisploeg stond de hele wedstrijd voor en knokte zich naar de winst tegen een directe concurrent in de strijd tegen degradatie. “Ik ben blij dat we aanvallend weer een leuke pot hebben neergezet, verdedigend zijn er nog wat puntjes te winnen”, aldus Stephan Ligtmans (coach Nieuwerkerk A1).

Vriendenschaar A1 staat, net als KCC A1, nog met lege handen nadat zaterdag in Eindhoven met ruim verschil verloren werd van DSC A1. Hoewel de wedstrijd in de beginfase even gelijk op ging, sloeg DSC A1 al snel een gat en na rust werd het verschil tien punten. Vriendenschaar kwam nog wel terug tot vijf verschil, maar na een time-out had Dana Vos haar ploeg weer op de rit en kwam de zege niet meer in gevaar. DSC A1 gaat komende zaterdag bij koploper Fortuna op bezoek, Vriendenschaar A1 en KCC A1 gaan uitvechten wie er aanhaakt bij de middenmoot. Een regelrechte degradatiekraker dus.

Uitslagen ronde 4:
TOP A1 – PKC A1: 12-18, KCC A1 – Fortuna A1: 17-26, DSC A1 – Vriendenschaar A1: 26-16, Nieuwerkerk A1 – ONDO A1: 22-19.

Stand:

W P
1. PKC A1 4 8
2. Fortuna A1 4 8
3. TOP A1 4 6
4. DSC A1 4 6
5. Nieuwerkerk A1 4 2
6. ONDO A1 4 2
7. Vriendenschaar A1 4 0
8. KCC A1 4 0

Foto: Peter van Dieren, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Dameskorfbal Topklasse Round-Up
Dameskorfbal
Dameskorfbal Topklasse Round-Up
Spannende wedstrijden, een aantal debutanten en één gestaakt duel wegens noodweer: de eerste speeldag na de meivakantie in de Dameskorfbal Topklasse was een enerverende. Spes/VIOS en Be Quick deden goede zaken door te winnen van respectievelijk Melderslo en Swift. Laagvlieger Altior verraste bij Astrantia/ONA. De Korfrakkers tegen Rosolo kon door hevig onweer niet worden uitgespeeld.
Lees meer
Ereklasse Round-Up
Ereklasse Topkorfbal
Ereklasse Round-Up
Drie weken na de finale van de Kenonz Korfbal League in Rotterdam Ahoy, werd afgelopen weekend de Ereklasse weer hervat. In beide poules waren er weinig verrassingen, alleen DVO verspeelde punten in Koog aan de Zaan.
Lees meer
Beachkorfbal toegevoegd aan World Games 2025
Beachkorfbal Internationaal
Beachkorfbal toegevoegd aan World Games 2025
Deze week werd bekend dat beachkorfbal is toegevoegd aan het programma van de World Games 2025. Deze editie vindt plaats in Chengdu, China. Naast beachkorfbal, blijft ook zaalkorfbal (8 tegen 8) een onderdeel op de World Games. Beachkorfbal zal worden gespeeld in een 4-tegen-4-format. In beide korfbaldisciplines zullen acht teams meedoen. Meer informatie vind je […]
Lees meer

Topartikelen

Internationaal TeamNL Korfbal Topkorfbal
De opmars van international Ran Faber: ‘Van het woord talent kun je lui worden’
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League