Skip to the main content

Junioren Hoofdklasse Round-Up #5: Wisselende uitslagen

A-jeugd Hoofdklasse Topkorfbal

Een weekend met heel wisselende uitslagen in beide poules. Koploper DVO A1 won in de AHKA met ruim verschil, terwijl medekoploper KZ A1 het zichzelf moeilijk maakte tegen AW.DTV A1. In de AHKB was ranglijstaanvoerder PKC A1 de enige ploeg die tot veel goals kwam, in de andere duels waren de doelpunten duur. 

AHKA
LDODK/Rinsma Modeplein A1 – DSC A1
Een wedstrijd met twee gezichten in Gorredijk. In de eerste helft was DSC A1 de betere ploeg, met meer herhaling en rebounds, terwijl de organisatie bij LDODK A1 niet goed was. Dat resulteerde in weinig schoten en éénschotsaanvallen voor de Friezen, waardoor de 6-8 ruststand ook een goede afspiegeling was van die eerste helft. Na rust had LDODK A1 het beter voor elkaar. De organisatie was beter en er werd vaker herhaald, al bleef het schotpercentage ondermaats. Bij DSC A1 liep het een stuk minder met slechts twee doelpunten, weinig schoten en een aantal gemiste strafworpen. In de slotfase kon de thuisploeg het goed uitspelen en werden de punten in eigen huis gehouden. Marjo de Haan: “De tweede helft verdedigden we ‘cleaner’ en de vrijeballen en strafworpen die we tegen kregen werden gemist. We hebben op de laatste minuten van de wedstrijd de hele tijd achter DSC aangelopen, maar gelukkig hielden we het verdedigend het laatste kwartier geod dicht, waardoor we nog konden winnen.” Dana Vos: “Erg balen, LDODK kon het de laatste minuten goed uitspelen door veel rebounds te pakken.” (Uitslag: 12-10)

DVO/Accountor A1 – Dalto/Klaverblad Verzekeringen A1
Dalto A1-coach Tjeu van der Lit was kritisch op zichzelf na de ruime nederlaag die Dalto A1 leed in Bennekom: “Ik verwijt mezelf dat ik veel te laat heb ingegrepen met wissels en time-outs. Dat gaat me de komende weken niet meer gebeuren.” DVO A1 begon sterk aan het duel en overrompelde de bezoekers in de eerste twintig minuten. Aanvallend haalden de Bennekommers een hoog percentage en verdedigend hielden zij het potdicht, wat resulteerde in een 11-1 tussenstand. In het slot van de eerste helft kwam Dalto A1 er beter in en werd het verschil verkleind naar de 14-6 ruststand. In de tweede helft was het van beide kanten qua scores wat moeizamer, maar spannend werd het niet meer. “Het aanvalsrendement en de verdediging in de eerste helft waren van hoog niveau, daarmee winnen we dit duel en we zijn blij met de twee punten”, aldus DVO-captain Simeon ten Brinke. Van der Lit: “De laatste veertig minuten laten we zien dat we hartstikke goed kunnen korfballen, maar de start van de wedstrijd was jammer genoeg niet wat we hoopten.” (Uitslag: 21-11)

KZ/Thermo4U A1 – AW.DTV A1
“Uiteindelijk win je terecht, maar we maken het onszelf onnodig moeilijk”, concludeerde KZ A1-coach Michael Hendriks terugkijkend op het duel met AW.DTV A1. Het was een wedstrijd waarin beide ploegen hard streden en daardoor was het rendement lager dan het zou kunnen zijn. KZ A1 nam over de gehele wedstrijd ruim 50 kansen meer dan AW.DTV A1, maar dit kwam niet in de score tot uitdrukking. Bij rust was het 9-4 maar in de tweede helft konden de Amsterdammers aan blijven haken. Echter, in de eindfase misten de bezoekers een strafworp en daarna bracht KZ A1 het verschil weer naar drie. Daarmee was de wedstrijd gespeeld. Hendriks: “Voor rust vergeten we de wedstrijd al in eht slot te gooien en in de tweede helft doen we het niet goed. AW.DTV maakte hier goed gebruik van, hier moeten we van leren.” Kelly Scheffer (coach AW.DTV A1): “Wij hebben de hele wedstrijd tegen een achterstand aangekeken en maakten veel passfouten door de druk van KZ A1. Ik heb veel strijd gezien en veel dingen die we kunnen verbeteren, op individueel vlak en als team.” (Uitslag: 14-11)

DOS’46 A1 – Wageningen A1
Van dit duel is helaas geen informatie beschikbaar. (Uitslag: 23-11)

Stand in de AHKA:

W P
1. DVO A1 5 8
2. KZ A1 5 8
3. AW.DTV 5 6
4. LDODK A1 5 6
5. DSC A1 5 4
6. DOS’46 A1 5 4
7. Dalto A1 5 4
8. Wageningen A1 5 0

 

AHKB
KCC/CK Kozijnen A1 – Nieuwerkerk A1
Het gebrek aan afronding speelde een grote rol in het duel tussen KCC A1 en Nieuwerkerk A1. Beide ploegen waren zaterdag redelijk aan elkaar gewaagd, al had Nieuwerkerk A1 de hele wedstrijd wel een voorsprong. De ploeg van Stephan Ligtmans kon veel kansen creëren maar verzuimde de wedstrijd al vroeg te beslissen. Bij KCC A1 ontbrak het niet alleen aan scores, ook het gebrek aan herhaling was een bepalende factor. Verdedigend daarentegen was het prima wat beide ploegen lieten zien, waardoor er uiteindelijk een 8-10 eindstand op het scorebord stond. Pieter Korteweg (KCC A1): “Verdedigend was het weer prima, maar het scorend vermogen en het vermogen om meerdere keren te kunnen schieten in één aanval blijft een uitdaging. We moeten proberen het aanvallende vermogen omhoog te krijgen.” Ligtmans (Nieuwerkerk A1): “We hebben de gehele wedstrijd prima aanvallend spel laten zien, helaas liet het rendement ons in de steek. Nu is het een kwestie van aanvallend schaven aan de ploeg, dan gaan we zeker nog punten pakken.” (Uitslag: 8-10)

Die Haghe A1 – Albatros A1
“Qua rendement en type kansen hebben we nog terrein te winnen om dit soort wedstrijden ruimer te winnen”, aldus Niels van der Steuijt (Die Haghe A1). Albatros A1 kende een erg goed eerste kwartier en kwam in Den Haag op een 1-4 voorsprong. Daarna ging de thuisploeg beter voorverdedigen en aanvallend meer variëren, waardoor de achterstand nog voor rust weggepoetst werd (9-6 ruststand). Na rust schoot Albatros A1 opnieuw uit de startblokken, binnen vijf minuten was het 9-9 en was er niet te voorspellen wie er de punten zou pakken. Tot het einde toe bleef het spannend, maar in de slotfase pakte Die Haghe A1 een voorsprong die de ploeg niet meer uit handen gaf. Van der Steuijt: “Op basis van een ruim kansenoverwicht boeken we een terechte overwinning.” Albatros A1-coach Remco den Otter baalde van de nederlaag: “Zonde. Een gemiste kans om punten te pakken.” (Uitslag: 13-12)

TOP/IAA fresh A1 – Fortuna/Delta Logistiek A1
Een weekend met weinig doelpunten in de wedstrijden in de AHKB, zo ook in Sassenheim. Na twintig minuten korfbal stond er een 4-5 tussenstand op het bord, maar vervolgens kon Fortuna A1 het gaatje vergroten naar vier goals voor rust: 5-9. Direct na rust scoorden de Delftenaren nog twee keer, maar vervolgens knokte TOP A1 zich tot twee verschil terug. Het was niet genoeg om de punten in eigen huis te houden. Peter Boeren (TOP A1): “Met name verdedigend hielden we ons de eerste helft onvoldoende aan de afspraken en aanvallend haalden we te weinig rendement. Achteraf had er bij een betere eerste helft meer ingezeten, maar de tweede helft is iets waar we mee verder kunnen.” Laurens Verbaan: “We scoren de laatste 21 minuten nog maar één goal, dat kan echt niet op dit niveau. Gelukkig houden we het verdedigend dan goed dicht.” (Uitslag: 10-12)

ONDO A1 – PKC/Vertom A1
De enige ploeg die wel veel scoorde in de AHKB was PKC A1. “Dat we geen punten gingen pakken tegen PKC A1 wisten we van te voren al”, bekende Daan Jonker (ONDO A1) naderhand. De Papendrechters begonnen scherp en gaven veel druk. Van 3-6 liep PKC A1 uit naar een 4-13 ruststand, onder meer omdat ONDO A1 verzuimde de opgelegde kansen – waaronder vier strafworpen – te verzilveren. Daarmee was de wedstrijd eigenlijk al na dertig minuten gespeeld. In de tweede helft werd het nooit meer echt spannend en kon PKC A1 uitlopen naar een ruime overwinning. “PKC A1 schoot over de gehele wedstrijd een goed percentage, waar wij slecht met onze kansen omgingen. Ondanks de grote uitslag gaan we met een positief gevoel naar de wedstrijd tegen TOP A1”, aldus Jonker. “Vorig seizoen heeft ONDO A1 aangetoond dat het een ploeg is om rekening mee te houden. We wilden daarom opnieuw scherp starten en dat is geluk. Toen we eenmaal doorhadden waar we onze kansen moesten nemen, pakten we al snel de beslissende voorsprong”, aldus PKC A1-coach Martijn Swets. (Uitslag: 9-24)

Stand in de AHKB:

W P
1. PKC A1 5 10
2. Fortuna A1 5 8
3. Die Haghe A1 5 6
4. TOP A1 5 4
5. Nieuwerkerk A1 5 4
6. KCC A1 5 3
7. ONDO A1 5 3
8. Albatros A1 5 2

 

Foto: Jenna Spelten, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 8
Dameskorfbal
Dameskorfbal Topklasse '23-'24, ronde 8
Een weekend met weinig verrassende uitslagen in de Dameskorfbal Topklasse. Wel zijn de eerste drie tickets voor de play-offs inmiddels vergeven. Spes/VIOS was al zeker van een play-offplek en na dit weekend mogen ook Rosolo en De Korfrakkers zich gaan voorbereiden op de nacompetitie. Swift/HBSV kan directe degradatie inmiddels niet meer ontlopen. Topklasse A Prinses […]
Lees meer
A-jeugd Hoofdklasse '23/'24 - voorjaar #3
A-jeugd Hoofdklasse
A-jeugd Hoofdklasse '23/'24 - voorjaar #3
In de A-jeugd Hoofdklassen is het een klein beetje rommelig, wat het programma betreft. In het weekend van 4 mei heeft een aantal ploegen wel gespeeld, maar in drie van de vier degradatiepoules waren geen wedstrijden. Afgelopen weekend werd op bijna alle velden weer gewoon gekorfbald en zo zijn we halverwege de competitie aanbeland.
Lees meer
Ereklasse '23/'24 - voorjaar #3
Ereklasse
Ereklasse '23/'24 - voorjaar #3
Een speelweekend met heerlijke omstandigheden, afgelopen weekend. In alle poules is gespeeld en we zijn nu halverwege de reguliere speelrondes. Alleen in de EK-D01 staat nog een inhaalwedstrijd gepland: op donderdag 16 mei spelen Wit-Blauw en Spirit tegen elkaar in Kampen. Aankomend weekend is het Pinksteren en staan er geen wedstrijden gepland. De volgende speelronde is op 25 en 26 mei aanstaande.
Lees meer

Topartikelen

Beachkorfbal
Volg het WK Beachkorfbal
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal