Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap #12

Korfbal League Topkorfbal

Terwijl PKC in Delft de eerste editie van de IKF Korfball Champions League op zijn naam schreef, werden in de Kenonz Korfbal League zaterdagavond drie wedstrijden gespeeld. DVO had een makkelijke avond tegen Groen-Geel, KZ boekte een degelijke overwinning op KCC en Unitas kon lang partij bieden aan DOS’46 maar moest uiteindelijk toch de zege aan de ploeg uit Nijeveen laten. Op zondagmiddag won LDODK vrij eenvoudig van Blauw-Wit.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

DVO/Transus – GG/RMcD Huis Emma
DVO kwam goed uit de startblokken, Gertjan Meerkerk zette meteen de toon door zijn eerste bal raak te schieten. Groen-Geel moest direct in de achtervolging, maar het afrondingspercentage (6 uit 47)  was simpelweg te laag om bij te kunnen komen. Bij de Wormernezen leek de vechtlust te ontbreken, waardoor DVO makkelijk uit kon lopen. Lichtpuntje aan de zijde van Groen-Geel waren Fenna Jagtman en Kevin Dik, maar met een 13-6 ruststand was er voor DVO geen vuiltje aan de lucht.
De tweede helft was een kopie van de eerste helft. Waar DVO kon blijven herhalen moest het bij Groen-Geel komen van eenschotsaanvallen. De Bennekommers hadden dan ook geen enkele moeite met het verzet van de uitploeg. Meerkerk moest noodgedwongen van schoenen wisselen en het nieuwe paar leek een paar wondersloffen te zijn, want het eerste schot was direct raak. Echter, daarna wist de korf niet meer te vinden. Zijn vakmaatje Robbe de Wit speelde een erg sterke wedstrijd door vooral reboundend erg sterk voor de dag te komen. Ook scoorde hij, waar Meerkerk het liet afweten in de tweede helft, vijf keer. Al met al een gemakkelijke avond voor DVO. (Uitslag: 26-15)

KZ/Thermo4U – KCC/CK Kozijnen
Na de belangrijke punten die KCC vorige week pakte tegen DVO, hoopte de ploeg van Wassink (die volgend seizoen met Henno Ploeg voor de selectie staat) en Diepenhorst de goede lijn door te zetten in Koog aan de Zaan.  Daartegenover stond KZ, dat vorige week tegen LDODK tegen een fikse nederlaag op liep maar wel de wetenschap had dat de heenwedstrijd tegen KCC in Capelle aan den IJssel eerder dit seizoen in een heel ruime overwinning eindigde voor de Koogers (13-32). De eerste fase ging gelijk op, maar na de 3-3 van Laura van der Linden liep KZ dankzij twee doelpunten van Lars Hoorn en twee goals van Alwin Out voor het eerst uit naar een verschil van vier. Die marge kon KZ niet vasthouden, twee doelpunten van Demi van Oosten en de eerste van Bo Oppe in de eerste helft verkleinden het gaatje weer naar één. Echter, KCC had het aanvallend lastig: Randy Oosting werd goed verdedigd door Out. KZ kreeg het ook niet cadeau, maar kon nog voor rust opnieuw uitlopen tot 12-9. Vlak voor rust begon de technische staf van KCC met wisselen: Koen Collée kwam in de ploeg en Sydney Schol kwam in het andere vak op de plek van Julian Middelkoop. Dat bracht wel wat nieuw elan bij KCC na rust, zeker toen bij Randy Oosting en Bo Oppe de ballen wat makkelijker gingen vallen. Maar waar de mannen van KCC begonnen te scoren, bleven de dames, die in de eerste helft goed mee scoorden nu achter. Tot twee keer toe kwam KCC op één verschil (16-15 en 17-16). Bij KZ moest veel komen van Out, maar hij had het lastig. Op dat moment nam Nikki Boerhout twee heel belangrijke doelpunten voor haar rekening (20-17 en 21-17), waardoor de thuisploeg weer wat lucht kreeg. Toen Esther Cordus met twee goals op rij het verschil naar zes bracht (24-18) was de wedstrijd met nog vier minuten te spelen wel gedaan. Een terechte overwinning voor KZ, dat zeker geen hoogstaande wedstrijd op de mat legde maar stabiel genoeg was om de punten in eigen huis te houden. (Uitslag: 25-20)

Unitas/Perspectief – DOS’46
Bij DOS’46 keerde Christian Dekkers terug in de basis, met gespalkte hand na een eerder opgelopen breuk. Beide ploegen begonnen goed, al snel stond het 4-4 met veel verschillende doelpuntenmakers aan beide kanten. DOS’46 sprong wel wat efficiënter met de kansen om in de beginfase. Na de 5-4 van Laura van Winkoop, nam Henk Jan Mulder (DOS’46) een time-out om verdedigend de puntjes op de i te zetten. Het was een rommelige eerste helft, met veel vermeende overtredingen. Met name Dekkers ageerde met regelmaat op de beslissingen van de arbitrage. De enige die zich nergens iets van aantrok was Van Winkoop die met twee doelpunten op rij het eerste gaatje van twee voor Unitas realiseerde (8-6). Op dat moment nam Van Winkoop de helft van de productie van Unitas voor haar rekening. Verdedigend schakelden de Harderwijkers een tandje bij en DOS’46 had moeite om zich onder de druk uit te spelen. Na twaalf minuten spelen nam DOS’46 opnieuw een time-out. Het momentum was bij Unitas, met onder andere een schitterende goal van Mike van Boven, maar de Nijeveners konden aan blijven haken. De gemiste strafworp van Noah Bijsterbosch was een dure, geen 11-8 maar aan de andere kant viel wel de 10-9 (Max Malestein) en even later ook de 10-10 dankzij Eline van Veldhuizen. In de slotfase van de eerste helft viel het scoren aan beide kanten een beetje stil en bij rust was het 13-13. Inmiddels waren Van Veldhuizen en Fardau de Boer van vak gewisseld. De thuisploeg kwam goed uit de rust, met twee doelpunten van Sabine Verhoef (15-13), maar Dekkers counterde dat direct met twee doelpunten en leek weinig hinder te ondervinden van zijn blessure. Gedurende de tweede helft verschoof het initiatief van Unitas naar DOS’46, dat met twee goals van Max Malestein eindelijk weer eens op voorsprong kwam (17-19). Hét sein voor de staf van Unitas om een time-out te nemen. Verdedigend schakelde DOS’46 duidelijk een tandje bij. Tot 22-24 kon Unitas aan blijven haken, maar slordig balverlies in het uitbrengen werd afgestraft door De Boer. Toen Leander Zwolle zo’n zes minuten voor tijd de 22-26 binnenschoot vloeide de energie er bij de thuisploeg uit. Tot overmaat van ramp kon Mark Kreikamp vijf minuten voor tijd met een groene kaart inrukken. Ook Zwolle kreeg nog een groene kaart getoond en moest de laatste minuten van de wedstrijd vanaf de bank toekijken. DOS’46 boekte uiteindelijk toch nog een vrij ruime overwinning. (Uitslag: 22-29)

Blauw-Wit (A) – LDODK/Rinsma Modeplein
Met de overwinning van KZ op zaterdag, was LDODK zondag verplicht om in Amsterdam te winnen om plek vier in het bezit te houden. De thuisploeg wilde na de overwinning op DOS’46 de lijn graag doorzetten om bij de onderste regionen vandaan te blijven. Bij de ploeg van Mark van der Laan keerde Frank Mostard terug in de basis, Roos Verheugt was er niet bij (lichte hersenschudding), zij werd vervangen door Stephanie van Geffen. In Gorredijk won Blauw-Wit met 21-29, mede door het sterke achterverdedigen waar LDODK zich geen raad mee wist. Daar had de uitploeg nu maling aan, want nam snel het initiatief, en via onder anderen Ran Faber en Harjan Visscher liepen de Friezen uit naar 1-6. Fleur Blötevogel had toen al een strafworp gemist, maar de strafworpen brachten wel uitkomst voor Blauw-Wit om in de wedstrijd te komen, daar de eerste drie goals vanaf 2,5 meter gemaakt werden. Verder hadden de Amsterdammers op het achterverdedigen van LDODK geen antwoord en bovendien te weinig reboundkracht. Na de 1-6 bleef het verschil altijd zo rond de vier doelpunten hangen. Het was wachten tot LDODK de marge naar zes zou brengen waarmee het duel vroegtijdig beslist zou zijn, maar met 8-13 bleven de Amsterdammers tot aan de rust op het vinkentouw. Na rust tilden de bezoekers het verschil wel gelijk naar zes en daarmee was de wedstrijd eigenlijk gespeeld. LDODK was Blauw-Wit eigenlijk in alles de baas en leek het niet eens tot het gaatje te hoeven gaan om de marge in tact te houden. Marvin Piepers, Femke Faber (jeugdinternational) en Pieter Christiaan van der Woude kregen allen nog speelminuten in de slotfase van de wedstrijd. Het verschil liep nog op tot acht dankzij de vijfde van Femke Faber, maar uiteindelijk eindigde het duel in 17-23 wat de verhoudingen goed weergaf. (Uitslag: 17-23)