Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap ’23/’24 – #11

Competitie

De grootste (mentale) winnaars van dit weekend waren waarschijnlijk LDODK en HKC. De Hardinxvelders wonnen in eigen huis van DOS ’46 én zagen de concurrentie verliezen. LDODK won in Wormer van Groen-Geel en zag dat de andere ploegen uit de top-vier gelijk speelden.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

Blauw-Wit (A) – KCC/CK Kozijnen
Enigszins verrassend bij Blauw-Wit was de basisplaats van Jessica Jansen op de plek van Lisa Prent. Ook een basisplaats voor Thijs Rodenburg, hij verving de zieke Niels Stuurstraat. In de beginfase kon KCC nog aardig bij Blauw-Wit blijven, dankzij doelpunten van Tessa Noordzij. Na drie goals van haar maakte Blauw-Wit verdedigend de switch en daarmee werd Noordzij aan banden gelegd. Voor Randell van der Steen was zijn eerste goal van de middag direct zijn 250e Korfbal Leaguedoelpunt en ook Jordi van Elburg behaalde een mooie mijlpaal: de 9-5 uit zijn handen was zijn 200e. In het vervolg van de eerste helft liep Blauw-Wit wel uit en dat noopte de staf van KCC om te gaan wisselen. Sanne Alsem en Demi van Oosten werden van vak gewisseld om aanvallend wat meer voet aan de grond te krijgen. Daar slaagde de Capelse ploeg echter niet in en bij rust was het verschil opgelopen naar acht doelpunten (18-10). De tweede helft kende een rommelige start van beide ploegen. Vlak na rust werd bij KCC Stefan Dekkers in de ploeg gebracht op de plek van Julian Middelkoop. Echter, de bezoekers konden niet voorkomen dat Blauw-Wit verder uitliep, aan de hand van Van Elburg, Loraine Vissers en Frank Mostard. Bij 24-14 was de wedstrijd gespeeld en werd Randell van der Steen gewisseld, op zijn plek kwam Scott de Decker. Ook Jessica Jansen had inmiddels het veld verlaten, zij speelde een zeer verdienstelijke wedstrijd. Haar vervangster, Lisa Prent, luisterde haar invalbeurt nog op met een doelpunt. Spannend werd het in de tweede helft nooit en echt mooi eigenlijk ook niet. KCC was niet bij machte om het Blauw-Wit moeilijk te maken en de Amsterdammers speelden een goede wedstrijd en eindigden boven de dertig doelpunten. Loraine Vissers moet nog even wachten op haar 500e Korfbal Leaguegoal, zij kwam tot zes doelpunten en blijft op 499 steken. (Uitslag: 31-18)

HKC/Creon Kozijnen – DOS ’46/VDK Groep
Met Thomas Visser in de basis op de plek van de zieke Leander Zwolle, begon DOS ’46 aan het duel met HKC. De heenwedstrijd werd nog met ruime cijfers gewonnen door de Nijeveners, maar het duel van zaterdagvond werd geen herhaling van die wedstrijd. Het was wel DOS ’46 dat in het eerste deel van de wedstrijd het initiatief had en een gaatje kon slaan, maar groter dan twee werd het verschil niet. Na een kwart wedstrijd was het ‘gewoon’ weer gelijk: 8-8. Daarna was het HKC dat het voortouw nam, vooral het vak van Danny den Dunnen, Daan Koppenol, Fenna Zwang en Annelies Kop haalde een heel erg hoog percentage. Koppenol zette met de 10-9 HKC weer op voorsprong en dat was alweer zijn vierde doelpunt uit zeven pogingen. En HKC liep verder uit, tot vijf doelpunten verschil (15-10) met nog zo’n vijf minuten in de eerste helft. In de slordige slotfase van het eerste bedrijf kon DOS ’46 wel aanhaken, tot 15-13. Na rust begon HKC moeizaam, met twee keer snel balverlies. Echter, DOS ’46 profiteerde niet en zag de thuisploeg opnieuw uitlopen naar vijf verschil (20-15) na een kleine acht minuten spelen in de tweede helft. Wederom moesten de gasten in de achtervolging en dat deden zij met verve. Eline van Veldhuisen, in de eerste helft niet erg zichtbaar, stond op. Vier doelpunten van haar zorgden ervoor dat het verschil flink verkleind werd (25-23) en met nog drie minuten op de klok was het Christian Dekkers die de aansluitingstreffer op het bord zette (25-24). Het antwoord kwam van Jop Brouwer, en met nog 2.40 op de klok volgde er een time-out. Er werd gewisseld bij HKC en Nadhie den Dunnen maakte haar rentree in de hoofdmacht van de Hardinxvelders, na lang blessureleed. Over en weer kregen beide ploegen kansen maar met nog 40 seconden op de klok was het Mart Vrielink die DOS ’46 dicht bij een punt bracht. Echter, HKC speelde de slotfase goed uit en boekte zo een heel belangrijke overwinning. Omdat zowel Groen-Geel als KCC verloren, slaat HKC een gaatje met de onderste plaatsen op de ranglijst. Zuur voor DOS ’46 maar een terechte zege voor HKC dat over de hele wedstrijd een heel hoog afrondingspercentage kon overleggen en simpelweg meer kansen creëerde dan de ploeg uit Nijeveen. (Uitslag: 26-25)

GG/RMcD Huis Emma – LDODK/Rinsma Modeplein
Bij LDODK startten routiniers Erwin Zwart en Marjolijn Kroon op de bank, bij Groen-Geel was Sascha Horak na een blessure weer terug in de basis. Al vroeg in de eerste helft sloegen de bezoekers een gaatje, van 3-3 naar 3-7. Danique Klaren raakte in de beginfase van de wedstrijd geblesseerd en kon niet door, Marrit van der Laan kwam op haar plek. LDODK gaf buitenuit veel druk, waar Groen-Geel zichtbaar moeite mee had. Aanvallen van de thuisploeg werden vaak snel afgebroken en er was merkbare frustratie bij Groen-Geel, ook richting de arbitrage. De scheidsrechters konden het zonder kaarten af, ondanks af en toe fikse reacties van de spelers van Groen-Geel op arbitraire beslissingen. In het tweede kwart liep LDODK, aan de hand van onder andere Julian Frieswijk, uit naar een 10-18 voorsprong bij rust. In de tweede helft bleef de thuisploeg prima partij bieden aan LDODK, maar was de scherpte bij de Friezen af en toe ook niet goed genoeg. LDODK pakte veel rebounds en kon dus vaak herhalen, maar verzuimde de kansen af te maken. Spannend was het al lang niet meer en af en toe werd er geprobeerd wat moois te laten zien. De 14-23 van Harjan Visscher was een prachtig hoogstandje. Groen-Geel kon in de slotfase de schade beperken tot slechts zes doelpunten en sloot de wedstrijd positief af, ondanks de nederlaag. (Uitslag: 23-29)

DVO/Transus – KZ/Keukensale.com
De bezoekers kenden een goede start met twee doelpunten uit twee aanvallen. Wie daarna dacht dat het een wedstrijd met veel doelpunten zou worden, kwam bedrogen uit. DVO had het moeilijk in de beginfase,  met weinig rebounds en daardoor veel éénschotsaanvallen. Bovendien gaf KZ veel druk aan de buitenkant, waar DVO moeite mee had. Verdedigend herstelde de ploeg van Richard van Vloten en Marc Verberk – die eerder deze week bijtekenden – zich wel, waardoor ook KZ moeite had met de afronding. Kortom, het hield niet over in Bennekom. Beide ploegen staken veel energie in de duels en voor iedere centimeter moest worden geknokt, maar de doelpunten bleven veelal uit. Tot 4-6 was KZ – qua afronding – bovenliggend, maar daarna kenden de Koogers een lange doelpunten droogte die tot na rust aanhield. Bij DVO werd zo’n zes minuten voor rust gewisseld: Gertjan Meerkerk, die op de bank begonnen was, kwam op de plek van Menno van der Neut. Kort daarna raakte Maayke Brouwer geblesseerd, zij kon niet verder en werd vervangen door Rosalie Peet. Met de komst van Meerkerk veranderde er wel wat bij DVO en de 4-6 achterstand werd omgebogen tot een 7-6 voorsprong bij rust. Duidelijk werd wel dat aan de kant van KZ het vak van Alwin Out moeite had in de afronding, maar het vak dat er tegenover in de aanval stond (Meerkerk en co) werd behoorlijk lam gelegd. Na rust werd het stuivertje wisselen. Steeds zat DVO aan de goede kant van de score, maar qua doelpunten hield het nog altijd niet over. Met nog veertien minuten op de klok stond het 10-10. Echter, de spanning vergoedde veel. In de tweede helft stond Out op aan de kant van KZ, samen met Esther Cordus was hij belangrijk voor zijn ploeg. Met name op de vrije ballen was hij messcherp en daarmee hield hij KZ in de wedstrijd. Op 13-14 stonden de bezoekers voor het eerst in lange tijd weer eens op voorsprong, maar Meerkerk maakte – met een mooie onehander – weer gelijk. Met nog vijf minuten te spelen kon het nog alle kanten op. In de slotfase kwam DVO tot twee keer toe op voorsprong, maar Cordus en Out egaliseerden weer. In de minuut miste Cordus een vrije doorloopbal voor de winst, aan de andere kant kreeg DVO nog een vrije bal mee waarna Van Roekel de winnende in zijn vingertoppen had. Het bleef bij een puntendeling en gezien het wedstrijdverloop was dat de terechte uitkomst. (Uitslag: 16-16)

Fortuna – PKC/Vertom
Met Sanne van der Werff en Brett Zuijdwegt die terugkeerden in de basis, was PKC/Vertom weer aardig op sterkte voor de topper tegen Fortuna. Ook Zita Schröder was weer inzetbaar, al begon zij wel op de bank. Bij Fortuna waren er geen verrassingen in de basisopstelling. De eerste minuten van de wedstrijd waren  voor Fortuna, om precies te zijn voor Fleur Hoek. Zij zorgde binnen enkele aanvallen voor een 2-0 voorsprong voor de Fortunezen en niet veel later kwam ook de 4-2 uit haar handen. De beginfase werd daarnaast getekend door het geblesseerd uitvallen van Arjen van Houwelingen, die zich na een kleine vijf minuten spelen verstapte en niet verder kon. Jelmer Jonker verving hem en schoot zijn eerste bal direct binnen (4-3), maar verder was het scoringspercentage van PKC niet om over naar huis te schrijven. Verdedigend daarentegen gaf de ploeg weinig weg, zeker nadat Schröder in de ploeg was gebracht om Hoek te beteugelen. Echter, in tegenstelling tot PKC had Fortuna niet veel kansen nodig, waardoor de Delftenaren konden uitlopen naar 9-5. Pas in de slotfase van de eerste helft werd PKC wat efficiënter. Een run van vijf goals zorgde vlak voor rust voor de eerste voorsprong voor de Papendrechters, die de kleedkamers uiteindelijk met een 11-13 voorsprong opzochten. In eerste instantie leek PKC de lijn van de eerste helft door te zetten na rust, maar na de 12-15 verloor PKC opnieuw alle scherpte in de afronding. Daardoor bleef de deur voor Fortuna op een kier staan, maar ook de thuisploeg had het zwaar aanvallend. Een weinig doelpuntrijke tweede helft was het resultaat. PKC scoorde uiteindelijk bijna een kwartier lang niet en hoewel ook Fortuna dus zoekende was, kwam de ploeg met nog zo’n zes minuten te spelen op 15-15. Aan de hand van Richard Kunst nam PKC opnieuw een voorsprong en het was de jonge Jorien Jordaan die de wedstrijd twee minuten voor tijd leek te beslissen door de 15-18 binnen te gooien vanaf de strafworpstip, nadat Joren van Nieuwenhuijzen aan de Fortuna-zijde een stip had gemist. Echter, in de daaropvolgende aanval maakte Hoek er met haar zesde van de avond 16-18 van. Het was Daan Preuninger die vervolgens een strafworp benutte, waarna Fortuna Hoek naar de aanval bracht voor een slotoffensief in de laatste minuut. Met nog 30 seconden te spelen kreeg Fortuna nog één aanval. Nik van der Steen en Hoek werden gezocht om iets te forceren, maar het was wederom Preuninger die – met alweer een strafworp – een zwaarbevochten punt uit het vuur sleepte voor zijn ploeg. (Uitslag: 18-18)

Stand (bijgewerkt t/m 3 februari ’24)

W P DS
1. LDODK 11 18 +45
2. PKC 11 17 +53
3. KZ 11 17 +45
4. DVO 11 16 +32
5. Fortuna 11 11 +42
6. Blauw-Wit 11 10 -6
7. DOS ’46 11 10 +5
8. HKC 11 6 -55
9. Groen-Geel 11 3 -82
10. KCC 11 2 -79

 

Foto: Frank Stollman

Gerelateerde artikelen

WK U21 voor Talent TeamNL Korfbal start 6 juli
WK U21 voor Talent TeamNL Korfbal start 6 juli
Aanstaande zaterdag, 6 juli, begint voor Talent TeamNL Korfbal het WK U21 in Turkije. De ploeg van bondscoach Kees Vlietstra bereidt zich deze week – samen met TeamNL Korfbal – voor op het toernooi in het Turkse Kemer. Vanaf zaterdag barst de strijd om de wereldtitel dan echt los. De verrichtingen van Talent TeamNL Korfbal […]
Lees meer
U17 KWC 2024 - dag 2
U21, U19, U17
U17 KWC 2024 - dag 2
Nederland U17 werd zondag in Eindhoven wereldkampioen, na een 26-15 overwinning op titelverdediger Chinese Taipei. Voor bondscoach Barry Schep de ultieme afsluiter van zijn carrière als bondscoach, en revanche na de verloren finale van 2023. Nederland U17 – Chinese Taipei (finale) Een ramvolle sporthal de Vijfkamp was het decor van de finale van het WK […]
Lees meer
U17 KWC 2024 - dag 1
U21, U19, U17
U17 KWC 2024 - dag 1
Eindhoven is dit weekend het decor van de 24e editie van de U17 Korfball World Cup. Op zaterdag wordt de poulefase gespeeld, zondag zijn de halve finales en de finale. De toegang is gratis, maar voor wie niet in Eindhoven aanwezig kan zijn, zijn de wedstrijden ook te volgen via de livestreams van de IKF.
Lees meer

Topartikelen

Topkorfbal
NKD 2024
Dameskorfbal
Rosolo is Nederlands Kampioen op het veld bij de dames!
TeamNL Korfbal
Wijzigingen selectie TeamNL Korfbal