Skip to the main content

Kenonz Korfbal League Recap ’23/’24 – #12

Korfbal League

Vanwege de IKF Korfball Champions League die dit weekend gespeeld werd, wordt het duel tussen PKC/Vertom en DVO/Transus op dinsdag 20 februari gespeeld. Er bleven dus vier wedstrijden over, twee op zaterdagavond en twee op zondagmiddag.

Dit artikel wordt gedurende het weekend aangevuld.

LDODK/Rinsma Modeplein – HKC/Creon Kozijnen
Het ging niet vanzelf bij de Friezen zaterdagavond. De thuisploeg startte met Harjan Visscher op de bank, bij HKC stond Fenna Zwang ernaast en was Mark Klop afwezig. In de eerste helft waren het vooral de dames van LDODK die nadrukkelijk aanwezig waren. Femke Faber en Marjolijn Kroon stonden samen in één vak en vooral eerstgenoemde was on fire voor rust. Daartegenover stond dat HKC prima bij kon blijven dankzij doelpunten van Daan Koppenol, Danny den Dunnen en Jennifer Schaeffer. Verdedigend was het niet altijd even goed wat LDODK liet zien en omdat de Hardinxvelders een goed percentage schoten, bleven beide ploegen dichtbij elkaar. Het verschil was dan ook slechts één doelpunt bij rust: 15-14. In de tweede helft kwam Harjan Visscher in de ploeg bij LDODK en werden de touwtjes verdedigend aangehaald. HKC kwam in de eerste tien minuten na rust niet tot scoren en mede daardoor kon LDODK uitlopen naar vier verschil (18-14). De Hardinxvelders hadden duidelijk moeite met de verdedigende druk van LDODK en gingen meermaals door de schotklok. Toch ‘vergat’ LDODK zichzelf te belonen, er waren genoeg kansen maar de afronding was niet altijd even scherp. Uiteindelijk boekte LDODK een enigszins moeizame maar verdiende overwinning. Toch is er, met het ook op de belangrijke wedstrijd van volgende week tegen Fortuna, nog genoeg werk aan de winkel. (Uitslag: 27-23)

KZ/Keukensale.com – KCC/CK Kozijnen
Vorige week raakte Kevin Dik geblesseerd aan zijn knie, hij was zaterdagavond dan ook niet inzetbaar. Esther Cordus begon op de bank bij de Koogers, terwijl aan de kant van KCC Demi van Oosten niet in de basis begon. In de beginfase vielen er veel doelpunten, beide ploegen speelden met veel enthousiast en beleving. KZ schoot een hoog percentage in de beginfase en liep na 3-2 uit naar 10-4. Bij KCC was de vrije bal een wapen, zowel Laura van der Linden als Sanne Alsem waren erg scherp. Een smetje op de eerste helft was het uitvallen van Onno Bakker bij KZ met een – in eerste instantie ernstig lijkende – blessure, zo’n zes minuten voor rust. Darren Krook kwam op zijn plaats en daarna moest KZ even herpakken. Toch slaagde de thuisploeg daar goed in, en bij rust was het verschil dan ook vijf doelpunten en leek er geen vuiltje aan de lucht (ruststand 16-11). Na rust veranderde er weinig aan het spelbeeld. KCC kon goed meescoren maar slaagde er niet in om het gaatje te dichten. Aan de kant van KZ was Marijn van den Goorbergh erg goed op schot, hij maakte er in de eerste helft al vijf en ging in de tweede helft gewoon verder. Echt veel bijzonderheden waren er niet meer in de tweede helft. Jari Leemhuis viel in de slotfase nog in, hij loste Krook af, en scoorde vrijwel direct twee doelpunten. Spannend werd het niet meer, KZ was simpelweg op alle fronten beter. Een terechte zege dus voor de Koogers, die mee blijven strijden om een plek bij de laatste vier. (Uitslag: 26-19)

DOS ’46/VDK Groep – Fortuna
Het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen was voor dit duel slechts één punt, maar het verschil in kwaliteit was zondagmiddag ontzettend groot. Tot 2-3 was het een wedstrijd, maar daarna was het Fortuna dat de klok sloeg. Met name Fleur Hoek en Daan Preuninger waren op scorend gebied belangrijk, samen maakten zij acht van de eerste tien Delftse doelpunten. Naast dat het aanvallend goed draaide bij Fortuna, stond de ploeg verdedigend als een huis. DOS ’46 leed onder de druk van Fortuna vaak snel balverlies en kon niet genoeg herhalen. Al in de eerste helft werden Christian Dekkers en Leander Zwolle van vak gewisseld, en ook Sam Meijer kwam binnen de lijnen, op de plek van Willemien Kragt die tot dan toe eigenlijk onzichtbaar was. Meijer maakte voor rust ook direct een knappe goal, maar toen was het gat al lang en breed geslagen (6-15 rust). Ook in de tweede helft was DOS ’46 onmachtig, zowel aanvallend als verdedigend. Met een 0-9 run werd het verschil maar liefst achttien goals (8-26) en werd het een heel vervelende middag voor de Nijeveners. Beide ploegen gingen nog flink wisselen, maar daar veranderde niet veel meer mee. Invallers Jorne van der Zee (DOS ’46) en Tim van Oosten (Fortuna) kwamen beide nog op het scoreformulier met een benutte strafworp maar topscorer van het duel werd Fleur Hoek met acht goals. Voor DOS ’46 een wedstrijd om heel snel te vergeten, voor Fortuna een mooie overwinning om de aansluiting bij de top-vier mee te bewerkstelligen. (Uitslag: 14-32)

Blauw-Wit (A) – GG/RMcD Huis Emma
Een wedstrijd met twee gezichten in Amsterdam. De eerste helft was absoluut voor Blauw-Wit, dat al na tien seconden via een strafworp van Lindsy Krop het bal opende. En daarmee was direct de toon gezet: de volgende goals vielen als rijpe appelen. Na de 4-0 van Frank Mostard vond de staf van Groen-Geel het welletjes: zichtbaar geïrriteerd werd er een time-out genomen. Het sorteerde weinig effect, de ploeg uit Wormer speelde korte aanvallen en leed snel balverlies. Na de bliksemstart nam de scoringsdrift van Blauw-Wit ook wat af, maar Groen-Geel profiteerde niet. De 8-0 kwam uit handen van Loraine Vissers, haar eerste doelpunt van de middag en daarmee haar 500e goal in de Korfbal League in 199 wedstrijden. Pas bij 10-0 was het Britt Kwantes die iets terug deed namens Groen-Geel, inmiddels was er al meer dan een kwart wedstrijd gespeeld. Het ontbrak bij Groen-Geel aan beleving en energie, de ploeg leek los zand te zijn en zat totaal niet in de wedstrijd. Blauw-Wit daarentegen speelde een prima eerste helft, zowel aanvallend als verdedigend. Het resulteerde in een 16-4 ruststand. Na rust stond er een ander Groen-Geel. Er was gewisseld: Bjarne Hendriks en Gerben Molenaar kwamen in de ploeg en brachten meer beleving en energie. De eerste twee goals na rust waren dan ook van Groen-Geel en al snel greep de staf van Blauw-Wit in met een time-out. Maar, zo scherp als de hoofdstedelingen de eerste helft waren, zo matig was het de tweede helft. Met name in de afronding was het ondermaats wat de Amsterdammers lieten zien en pas na twaalf minuten in de tweede helft viel het eerste doelpunt van Blauw-Wit, uit handen van Jordi van Elburg. Spannend werd het niet meer, omdat het verschil in de eerste helft al gemaakt was en Blauw-Wit nog wel mee bleef scoren. Zes minuten voor tijd kregen Sascha Horak (Groen-Geel) en de ingevallen Joni van der Kuil (Blauw-Wit) het flink met elkaar aan de stok. Beide vrouwen konden met een gele kaart een tijdstraf uit gaan zitten. Uiteindelijk won Blauw-Wit, maar Groen-Geel toonde wel veerkracht. (Uitslag: 20-13)