Skip to the main content

Korfbal Challenge 2022 – Terugblik

Evenementen Internationaal Korfbal Challenge TeamNL Korfbal U21, U19, U17

Time flies when you’re having fun, zo bleek wel weer tijdens de Korfbal Challenge 2022 in Topsportcentrum Rotterdam. De laatste dagen van december waren gevuld met topkorfbal en vlogen werkelijk voorbij. Een terugblik!

Dag 1 – dinsdag 27 december
De talenten van de U17 RTC’s mochten op dinsdag de Korfbal Challenge openen en deden dat met verve. Op dag één stak Zuid-West U17 er met kop en schouders bovenuit, slechts één keer werd er gelijk gespeeld en verder werden alle wedstrijden gewonnen.

’s Avonds nam Talent TeamNL Korfbal het op tegen Suriname (28-12 winst) en als afsluiter speelde TeamNL Korfbal zes sets van tien minuten tegen Duitsland. Helaas werd deze wedstrijd niet geheel uitgespeeld, in de laatste set liep één van de Duitse vrouwen een fikse blessure op. Daarna werd de wedstrijd niet meer hervat. Deze wedstrijden zijn via Eyecons terug te kijken.

Dag 2 – woensdag 28 december
Op woensdag werd de eerste dag van het U15-toernooi gespeeld, door de RTC’s die tijdens de pre-challenges eerder dit jaar op de plaatsen vijf tot en met acht eindigden. Daarin werd het Tsjechische team uiteindelijk winnaar, RTC Midden-Nederland U15 werd tweede.

Ook werd de finaledag van het U17-toernooi gespeeld. Achter Zuid-West werd het nog spannend tussen Noord-West en Noord, maar uiteindelijk won Noord met minimaal verschil en werd de finale gespeeld tussen Noord U17 en Zuid-West U17. De finale van het U17-toernooi vond plaats in de avond en werd uiteindelijk een prooi voor RTC Zuid-West U17. Aansluitend maakte bondscoach Barry Schep de nieuwe selectie van Nederland U17 bekend, altijd een bijzonder moment. De twintig kersverse jeugd-internationals werden in een volle Topsporthal gepresenteerd aan het publiek, alle namen vind je hier.

De dag werd afgesloten met het duel tussen de Diamonds (België) en Fortuna/Delta Logistiek. De regerend zaallandskampioen van Nederland won uiteindelijk met 13-18 en verzekerde zich daarmee van een plek in de finale op vrijdag.

Dag 3 – donderdag 29 december
Op dag drie was het de beurt aan de talenten van de U19 RTC’s. Daarin kwam West al sterkste bovendrijven met acht punten uit vier duels, maar ook Noord bleef ongeslagen op dag één, al werd er een wedstrijd minder gespeeld. Ook tijdens het U19-toernooi zaten de bondscoaches (Leon Simons en Dennis Doves) aandachtig toe te kijken en werd er geselecteerd voor de selectie van Nederland U19 voor 2023.

’s Avonds stonden er twee ‘Allstars’ teams tegenover elkaar. Team Noord, onder leiding van Samantha Schorn-Jonkman en Jan Sjouke van den Bos en Team Zuid gecoacht door Mady Tims en Ben Crum. In de eerste helft moesten beide teams nog een beetje los komen, maar in de tweede helft werd het uiteindelijk een doelpuntenfestijn met prachtige acties van beide kanten. Team Zuid ging er met de winst vandoor: 27-31.

Daarna was het de beurt aan de jongelingen van Talent TeamNL Korfbal die in een duel met TeamNL Korfbal knokten om een plek in de finale van de Korfbal Challenge. Een bijzonderheid voor de broers Bo en Mees Oppe die tegenover elkaar stonden. Na het eerste kwart was het verschil slechts twee doelpunten, maar in het tweede kwart van tien minuten liep TeamNL Korfbal – aan de hand van een zeer trefzekere Anouk Haars uit. Aan het begin van het vierde kwart kreeg Ran Faber met een prachtig doelpunt het aanwezige publiek op de banken. Uiteindelijk won TeamNL Korfbal met 22-15 en daarmee was de tweede finalist bekend.

Dag 4 – vrijdag 30 december
Alweer de laatste dag van de Korfbal Challenge 2022. Allereerst was er een toernooi voor de U15 RTC’s die in de pre-challenges eerder dit jaar bovenaan geëindigd waren. De eerste plaats was voor RTC Den Haag U15 dat in de finale RTC Dordrecht U15 met 6-2 versloeg.

Voor U19 werd het een dag vol spanning. Al snel was duidelijk dat West U19 de finale zou spelen, Noord en Zuid-West maakten onderling uit wie de andere finaleplek zou bemachtigen. Een spannend duel dat uiteindelijk eindigde in een overwinning voor Zuid-West. De U19-finale werd, net als de U17-finale twee dagen eerder, gespeeld tijdens het avondprogramma. RTC West U19 ging er met de titel vandoor (13-7) en aansluitend maakte Leon Simons de nieuwe selectie voor Nederland U19 2023 bekend. De namen van de twintig speelsters en spelers vind je hier.

De wedstrijd om het brons ging tussen de Diamonds en Talent TeamNL Korfbal. Een spannend duel waarin de doelpunten duur waren en dat eindigde in een verlenging met Golden Goal. Eline van Veldhuisen (speelster van DOS’46) besliste de wedstrijd in het voordeel van Talent TeamNL Korfbal, eindstand: 11-12.

Tenslotte de finale van de Korfbal Challenge 2022, tussen TeamNL Korfbal en Fortuna/Delta Logistiek. De internationals van TeamNL Korfbal namen het voortouw, maar na de 4-1 van Olav van Wijngaarden (al zijn derde doelpunt van de avond), kwam Fortuna terug. Er ontspon zich een gelijkopgaand duel tot in het laatste kwart de Delftenaren op twee verschil kwamen. Nieuwkomer Bo Oppe hielp TeamNL Korfbal terug in het zadel: twee goals van zijn hand in de laatste minuut maakten 16-16. Celeste Split kreeg in de allerlaatste seconden van de reguliere speeltijd nog een strafworp maar miste, waardoor het uitliep op een verlenging met golden goal. Uiteindelijk was het diezelfde Split die, op karakteristieke wijze, Fortuna naar de winst (16-17) schoot. Niet voor niks werd zij door het publiek verkozen tot ‘Woman of the Match’. Bij de mannen ging deze eer naar Olav van Wijngaarden. Een fantastisch einde van de 21e editie van de Korfbal Challenge.

Foto: Gertrude de Vries, Korfbalfoto

Gerelateerde artikelen

Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - inhaalwedstrijd
Korfbal League
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - inhaalwedstrijd
Een doordeweekse (inhaal)wedstrijd op dinsdagavond 20 februari. Het duel tussen PKC/Vertom en DVO/Transus uit ronde 12, dat werd verplaatst vanwege de deelname van PKC aan de IKF Korfball Champions League. En de belangen van dit duel zijn groot, de onderlinge verschillen klein. Een mooi affiche dus!
Lees meer
In de media #13
Korfbal League Korfbal League 2
In de media #13
Veel aandacht voor het korfbal in de (digitale) media na afgelopen weekend. Met natuurlijk het nieuws dat Richard Kunst na dit seizoen vertrekt bij PKC/Vertom en de terugkeer van Max Malestein bij DOS '46/VDK Groep na de zomer. Maar ook aandacht voor de gespeelde wedstrijden, onder andere het duel tussen KZ en Blauw-Wit dat lang spannend bleef.
Lees meer
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #13
Korfbal League
Kenonz Korfbal League Recap '23/'24 - #13
Na een week waarin bekend werd dat Max Malestein volgend seizoen terugkeert bij DOS '46 en Richard Kunst na dit seizoen vertrekt bij PKC om zijn carrière af te sluiten bij HKC, maakten we ons op voor de dertiende speelronde van het seizoen. Daarin deed HKC goede zaken met het oog op directe handhaving, was LDODK te sterk voor Fortuna en legde Blauw-Wit opponent KZ het vuur na aan de schenen.
Lees meer

Topartikelen

TeamNL Korfbal
Ard Korporaal nieuwe bondscoach van TeamNL Korfbal
Korfbal League Topkorfbal
Kenonz komende drie jaar verbonden aan de Korfbal League