Skip to the main content

Korfbal Challenge Avondprogramma – Dag 4

Korfbal Challenge

Het duel om de derde plaats in het avondprogramma van de Korfbal Challenge ging tussen Talent TeamNL Korfbal en DVO/Transus. In het laatste kwart maakte Jong Oranje definitief het verschil, om met 27-23 te winnen. De 2023 editie van de Korfbal Challenge werd afgesloten met de finale tussen TeamNL Korfbal en PKC/Vertom. In een spannende wedstrijd trok PKC uiteindelijk aan het langste eind, met Jorien Jordaan en Brett Zuijdwegt die werden verkozen als spelers van de wedstrijd.

Talent TeamNL Korfbal – DVO/Transus
Bij Talent TeamNL Korfbal was een basisplaats weggelegd voor Lisanne Fleer, bij DVO begon Lois Bakker in de basis. In de eerste aanval direct een goal van Nikki en ook de 2-0 kwam uit handen van een vrouw: Sanne Maaike Nieuwenhuizen was trefzeker van afstand. DVO kwam in de eerste aanvallen er moeilijk uit en het duurde dan ook tot halverwege het eerste kwart voor Jeffrey van Huenen vanaf de strafworpstip 3-1 maakte. Nog even haakte DVO aan via Gertjan Meerkerk (3-2) en de tweede van Van Huenen (4-3), maar daarna liepen de talenten van Jong Oranje uit. Mees Oppe schoot van ver een buzzerbeater binnen en Nieuwenhuizen zette met een strafworp haar teller op drie en Talent TeamNL Korfbal op vier verschil (7-3).
Na een korte technische time-out, met een wissel voor DVO (Caitlin Keller voor Lois Bakker) bracht Merijn Mensink het verschil op vijf maar daarna zette DVO de inhaalrace in. Een buzzerbeater van Daniëlle Boadi en twee goals van Meerkerk op rij brachten het verschil terug op twee (10-8). De buzzerbeater van Robbe de Wit bepaalde de ruststand op 11-10.

Diezelfde De Wit maakte direct na rust de gelijkmaker, maar Mensink was aardig los met een mooie onehander fadeaway (13-11). Even later maakte hij opnieuw een schitterende onehander, zijn vierde goal alweer en daarmee werd het verschil weer op vier gezet (16-12). Daniëlle Boadi moest geblesseerd het veld verlaten nadat zij hard in aanraking was gekomen met de vloer, zij werd vervangen door Annelie de Korte. Ook Rosalie Peet maakte haar opwachting bij DVO. Na drie kwarten was het 18-15.

In het laatste kwart was Meerkerk met een handvol doelpunten nog belangrijk voor DVO, maar de Bennekommers slaagden er niet in om de achterstand nog helemaal weg te poetsen. Het slotakkoord was wel voor DVO, maar de winst en dus de derde plaats op de Korfbal Challenge was voor Talent TeamNL Korfbal. (Uitslag: 27-23)
Wedstrijd terugkijken.

TeamNL Korfbal – PKC/Vertom
Na de finale van het U19 toernooi en de bekendmaking van de selectie van Nederland U19 voor 2024 was het eerst tijd voor de hulding van TeamNL Korfbal voor het winnen van de wereldtitel. Bovendien werd er stil gestaan bij het afscheid van bondscoaches Jan Niebeek en Ruben Boode en teammanager Bibi Terlouw, voor wie de Korfbal Challenge het laatste toernooi was.

Daarna was het tijd voor de wedstrijd. Internationals Brett Zuijdwegt, Sanne van der Werff, Bo Oppe en Olav van Wijngaarden stonden bij hun eigen ploeg PKC in de basis, bij TeamNL Korfbal startte Marjolijn Schenk. De eerste voorsprong was voor de internationals, dankzij een vrije bal van Alwin Oud. Vervolgens nam PKC het initiatief en liepen de Papendrechters uit naar 3-6. Hoogtepunt van het eerste kwart was de prachtige combinatie tussen Jordaan en Van Wijngaarden die knap werd afgerond door Jordaan. Na tien minuten korfballen stond het 5-7 voor PKC. Na een korte time-out van een minuut vocht TeamNL zich in het tweede kwart terug in de wedstrijd. Een kleine vier minuten voor rust maakte Fleur Hoek de gelijkmaker (9-9) en hoewel Nienke Hintzbergen koelbloedig binnenschoot toen Esther Cordus haar voorbij sprong, was het daarna Daan Preuninger TeamNL Korfbal weer op gelijke hoogte zette (10-10 rust).

In de eerste fase na rust was het momentum even bij Oranje dat, via Preuninger en Haars voor het eerst twee doelpunten voor kwam (13-11). Een buzzerbeater van Zuijdwegt betekende de aansluitingstreffer (15-14). Eline van Veldhuisen miste de strafworp voor twee verschil, maar Alwin Out maakte hem even later alsnog. Een 0-3 run van PKC maakte dat de Papendrechters de achterstand omdraaiden naar een 16-17 voorsprong bij ingang van het laatste kwart. De laatste tien minuten werd het spannend. PKC kwam tot twee keer toe op twee punten voorsprong, maar TeamNL Korfbal bleef aan het elastiek. Uiteindelijk was het Bo Oppe die het oordeel velde en PKC tegen zijn collega internationals op 20-21 zette. Daarmee werd PKC/Vertom winnaar van de Korfbal Challenge 2023. (Uitslag: 20-21)