Korfbal League 2 Round-Up

Korfbal League 2 Topkorfbal

Een hoofdrol was er afgelopen weekend voor de jonge Jinthe Kraaijeveld die verdienstelijk debuteerde bij DeetosSnel in het duel met koploper Dalto. HKC verspeelde kostbare punten tegen TOP (S) en DSC schudde pas in de slotfase AW.DTV van zich af.

DeetosSnel – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
Koploper Dalto had zaterdag een verrassend zware kluif aan DeetosSnel dat op de voorlaatste plaats staat en dus in de gevarenzone bivakkeert. Opvallende naam aan de kant van de thuisploeg was die van de pas zestienjarige Jinthe Kraaijeveld, die haar debuut maakte. DeetosSnel moest er even inkomen, de eerste twee aanvallen gingen verloren, maar daarna kwam de ploeg van Leon Simons op stoom. Kraaijeveld schoot met de 2-3 haar eerste binnen en vervolgens nam de thuisploeg het initiatief in handen. Van 4-4 werd het 8-4 mede doordat Dalto moeite had in de rebound en zichzelf ook vergat te belonen. Inmiddels moest Dalto het stellen zonder René Siedsma die geblesseerd naar de kant moest, hij werd vervangen door Mats Rodenburg. Echter, dankzij vier damesgoals (Cavelaars, Stahli en twee keer Van den Brink) was de achterstand met nog tien minuten te spelen in de eerste helft zo weer weggepoetst. Vlak voor rust was het Dalto dat weer op twee verschil kwam, mede dankzij de vierde van Mathijs den Ouden (11-13). Direct na rust maakte ook Kraaijeveld alweer haar vierde, koelbloedig vanaf de strafworpstip. Bij DeetosSnel slopen er teveel slordigheidjes in het spel en Mathijs den Ouden was scherp, waardoor Dalto al snel uit kon lopen naar 12-16. Desalniettemin had Dalto moeite DeetosSnel van zich af te schudden. Margot de Bruijn kwam voor Lisa Prent, zij schoot direct raak (15-17) en opnieuw Kraaijeveld vanaf de stip (inmiddels haar zesde goal) zorgde voor de aansluitingstreffer. Naomi de Kroon zette vervolgens DeetosSnel weer op gelijke hoogte: 17-17. Maar DeetosSnel moest hard werken en dat kostte veel energie. Opnieuw maakten de dames van Dalto het gaatje, 17-20, maar aan de andere kant was daar wéér Kraaijeveld vanaf de stip: 18-20. Toen ook Quinty de Kroon vijf minuten voor tijd de 19-20 maakte leek er misschien wel een stunt in te zitten. Die hoop werd echter door de mannen van Dalto vakkundig de grond in geboord. Rudo Schulting verdedigde Mees Oppe zeer sterk, waardoor Oppe slechts tot één goal kwam en zelf maakte Schulting er drie. Den Ouden kwam tekende uiteindelijk met zijn achtste voor de eindstand. (Uitslag: 20-24)

HKC – TOP/IAA fresh
Een mooi affiche: de nummer vier tegen de nummer vijf van de ranglijst. Beide ploegen schoten uit de startblokken: binnen veertig seconden stond HKC 2-0 voor dankzij twee doelpunten van Mabel Havelaar, maar TOP egaliseerde snel weer via Nick Pikaar en Maaike van der Willik. TOP nam enigszins het initiatief, kwam een paar keer met één goal voor maar tot 7-7 had HKC steeds een weerwoord. Daarna sloeg TOP voor het eerst een gaatje: 7-9 en 8-11. Inmiddels was de doelpuntenstorm een beetje gaan liggen en leken beide ploegen het aanvallend een beetje kwijt te zijn. Bij HKC had Mark Klop toen al twee strafworpen gemist, wat ook niet meehielp. Jop Brouwer werd vervangen door Elisa Roest. Die scoorde meteen en dankzij de vierde van Havelaar en een goal van Jennifer Schaeffer gingen beide ploegen rusten bij een 11-11 stand. Na rust moest de thuisploeg opnieuw in de achtervolging. Klop werd vervangen door Brouwer en Sanne Langendoen werd gebracht om doelpunten te forceren. Langendoen scoorde ook, al duurde het wat langer dan normaal (15-15) maar HKC kon niet voorkomen dat TOP uit kon lopen. De Sassemers voelden dat er wat te halen viel in Hardinxveld en een run van vijf goals maakte dat een kleine vijf minuten voor tijd TOP met 15-20 voor stond. De sterk ingevallen Roest deed nog wat terug maar kon het tij niet keren. Duur puntverlies dus voor HKC, dat TOP op een gelijk aantal punten ziet komen maar onderling in het nadeel is. (Uitslag: 18-23)

TOP (A) – Oost-Arnhem
De Zeeuwen moeten het voorlopig stellen zonder Willemijn Bouwens, die in het duel met DSC een ernstige schouderblessure op liep. Anoeska Janse stond op haar plek en speelde een heel verdienstelijke wedstrijd tegen Oost-Arnhem. Het was geen hoogstaande wedstrijd in Arnemuiden. Er werden over en weer veel aanvallende overtredingen gemaakt en bij tijd en wijle waren beide ploegen slordig in de passing. Wel werd er goed verdedigd, wat resulteerde in veel éénschotsaanvallen van zowel TOP als Oost-Arnhem. Na 5-5 volgde er een fase van doelpuntendroogte, die uiteindelijk in de slotfase van de eerste helft pas gebroken werd door Willemien Kragt met haar tweede goal. Tekenend voor de matige afronding waren de gemiste strafworpen (Janse en Marijs voor TOP en Verdouw voor Oost-Arnhem). In de laatste vier minuten van de eerste helft kwamen de doelpunten wat gemakkelijker en kon Oost Arnhem uitlopen naar twee verschil (7-9 rust). Direct na rust maakte Rick Verdouw alweer zijn vierde (7-10) maar TOP kon counteren en kwam terug tot 10-10. Jurgen Janse was inmiddels naar het andere vak gehaald om Verdouw te beteugelen, maar dat sorteerde weinig effect. Hoewel Oost-Arnhem niet echt los kon komen, hadden de bezoekers wel het initiatief in de scores. TOP moest hard werken voor de goals. Bij de 16-19 van Bas Broenink, met een ruime zes minuten nog te spelen, leek het verzet van TOP definitief gebroken. Nog tot twee keer toe lukte het om het verschil te verkleinen tot twee goals, onder andere dankzij de vijfde van Anoeska Janse, maar met nog 34 seconden op de klok schoot Matthijs Baerends de wedstrijd op slot. Verdouw werd topscorer met acht goals en Oost-Arnhem pakte belangrijke punten in de strijd om de play-offs. (Uitslag: 18-21)

Tempo – Fiks
Na de nederlaag van vorige week was de degradatie van Fiks definitief. Ook Tempo kende een lastige reeks en is nog niet zeker van lijfsbehoud, maar kon tegen Fiks een stap in de goede richting zetten. Bij Fiks is al het hele seizoen het gebrek aan rebounds een manco en ook in de eerste helft in Alphen aan den Rijn was dit zichtbaar. Tempo zat er bovendien verdedigend goed bij en schoot zelf een prima percentage, waardoor het verschil opliep naar tien punten (13-3). Op dat moment koos Fiks er voor om achter te gaan verdedigen. Bij de ploeg uit Oegstgeest gingen vanaf dat moment de ballen ook vallen en met een run van zes doelpunten werd het gat nog voor rust verkleind tot vier goals: 14-10. De rust kwam voor Tempo als geroepen. In de eerste fase na rust was het woord nog altijd aan Fiks, dat zelfs terug kwam tot twee verschil. Echter, de inspanning had veel kracht gekost en toen het bij Tempo weer ging lopen, was het verschil mede dankzij een messcherpe Jelle Steenbeek zomaar weer zeven (21-14). Daarmee was het verzet van de bezoekers definitief gebroken, opgelegde kansen werden niet meer afgerond en zelfs een strafworp ging er niet meer in. Mooi waren de zevende van Jelle Steenbeek die werd gevonden door Stijn Eilers en de onehander van Tom Steenbeek. Ook invaller Noah Kuiper kwam nog op het scoreformulier. Het slotakkoord was uiteindelijk voor Eilers, die de 31e voor Tempo binnenschoot. Belangrijke punten voor de Alphenaren, die hiermee het gat met concurrent TOP (A) vergroten. (Uitslag: 31-18)

AW.DTV – DSC
Om in het spoor van Dalto te blijven, was het voor DSC zaak om te winnen van AW.DTV. De Amsterdammers zijn nog niet zeker van lijfsbehoud, dus winst op DSC zou welkome punten opleveren. De eerste helft was enigszins rommelig: na de snelle goal van Ilona van den Berg was er wat oponthoud bij de jurytafel. En dat zou nog vaker voorkomen in het begin van de wedstrijd. Tot 3-3 gingen beide ploegen gelijk op, maar daarna was het de thuisploeg dat een gaatje van drie punten sloeg dankzij goals van Kelly Scheffer, Cedric Pardieck en Jim Snel (6-3). De 7-5 was de eerste van Maaike Roubos en daarna knokte DSC zich terug op gelijke hoogte (7-7). Zo golfde het tot aan de rust op en neer: AW.DTV sloeg een gaatje en DSC kwam weer langzij. De thuisploeg leek met een 12-11 voorsprong de rust in te gaan, maar met nog een paar seconden op de klok maakte Snel een overtreding onder de korf die hem duur kwam te staan. Coen Spoor benutte de strafworp en dus zochten beide ploegen met 12-12 de kleedkamers op. Na rust herhaalde het spelbeeld van de eerste helft zich. Maar, na het vierde doelpunt van Maaike Roubos (16-15) kon AW.DTV uitlopen naar vier verschil (19-15) met nog een klein kwartier te spelen. Timo de Wit kwam bij de Eindhovenaren op de plek van Guido Brekelmans en ook Fabio van der Elzen was inmiddels in de ploeg gekomen. Zes doelpunten op rij zorgden voor de ommekeer in de wedstrijd (19-21). Ilona van den Berg kreeg verdedigend rust om aanvallend extra impuls te kunnen geven, maar zij miste vervolgens de strafworp voor 20-21. Even later schoot zij de aansluitingstreffer alsnog van afstand binnen, haar zesde goal van de avond. De Wit met zijn derde en vierde doelpunt maakten het verschil weer vier (20-24) maar via de zesde van Snel en de vierde van Kelly Scheffer leek AW.DTV het gaatje te kunnen dichten. Inmiddels had Kenny Lauf het veld verlaten met een groene kaart en de ingevallen Donnique Faria zorgde voor de 23-25. Uiteindelijk bracht Maaike Roubos met haar zevende treffer de beslissing. Lang leek het er niet op, maar uiteindelijk pakte DSC de punten, mede dankzij de sterk ingevallen De Wit. (Uitslag: 23-26)