Korfbal League 2, Round-Up #4

Korfbal League 2 Topkorfbal

Na vier speelronden in de Korfbal League 2 is er nog geen zinnig woord te zeggen over de ranglijst. Alleen Fiks staat nog met lege handen, maar verder kan iedereen op een goede dag van elkaar winnen, zo bleek ook afgelopen zaterdag wel weer. Dat maakt het erg interessant.

HKC – Dalto/Klaverblad Verzekeringen
De thuisploeg begon heel matig aan het duel, terwijl Dalto scherper begon en veel meer rebounds pakte in de beginfase. Na iets meer dan vier minuten stond er een 1-5 stand op het bord en had Mathijs den Ouden al drie doelpunten gemaakt. HKC nam een time-out maar dat deerde Dalto in eerste instantie niet. De Driebergenaren liepen uit naar 1-7. Daarna zakte ook bij Dalto de scherpte wat weg, waardoor HKC terug kon komen tot 4-7, onder andere dankzij twee goals van Jop Brouwer. Na een kwartier spelen stond er nog altijd een verschil van vier op het bord in het voordeel van Dalto: 8-12, toen Den Ouden een groene kaart kreeg en vijf minuten moest toekijken. HKC verkleinde het gat naar twee en bij rust was het verschil drie: 11-14. Direct na de rust was het Den Ouden die scherp was maar na de 13-16 van Mabel Havelaar volgde doelpuntloze fase. Jiske van Brenk brak de ban en de ingevallen Merijn Sevenhuysen maakte de aansluitingstreffer: 15-16. Dalto vergat op dat moment vooral zichzelf te belonen, maar Quinty Stahli gaf Dalto, niet voor het eerst in dit duel, weer wat lucht. HKC bleef echter aan het elastiek en Sanne Langedoen werd gebracht om doelpunten te maken. Dat deed hij ook, maar niet voordat Stahli de 18-21 maakte. Dalto hield echter stand en Joost Wattel strooide met een onvervalste buzzerbeater nog wat zout in de Hardinxveldse wonden. Opnieuw een nederlaag voor HKC dus, en Dalto revancheerde zich voor het matige optreden tegen Tempo een week eerder. (Uitslag: 19-22)

TOP (A) – DSC
Geen Thije Anteunisse bij DSC afgelopen zaterdag, hij raakte een week eerder geblesseerd in het duel met DeetosSnel. Na de eerste tien minuten volgt een stroeve fase, na ruim een kwartier staat er pas een 5-5 stand op het scorebord. Beide ploegen verdedigden goed, waardoor men vaak niet verder komt dan éénschotsaanvallen. Dankzij twee doelpunten van Coen Spoor sloeg DSC het eerste gaatje van twee, maar TOP counterde direct. Maaike Roubos zorgde uiteindelijk dat de Eindhovenaren – na een voor beide ploegen matige eerste helft – met een minieme voorsprong de rust in gingen: 8-9. Direct na rust boog TOP de achterstand om in een voorsprong van twee goals. In de eerste fase na rust vielen er veel goals, tot de 14-12 van Robert Roubos. TOP kon het gaatje lang vasthouden, maar Roubos schoot DSC zo’n negen minuten voor tijd weer naast TOP. Er ontspon zich een spannende slotfase, waarin het stuivertje wisselen werd. Daan van Montfort zette DSC met twee doelpunten op rij op twee verschil voor en met nog zo’n twee minuten te spelen maakte Anne de Kok zelfs drie verschil: 20-23. Floris Maljers deed nog iets terug voor de Zeeuwen, maar DSC speelde de laatste aanval erg goed uit en met haar zesde doelpunt van avond bepaalde Maaike Roubos de eindstand op 21-24. (Uitslag: 21-24)

Tempo – TOP/IAA fresh
De thuisploeg moest het nog een weekje stellen zonder Marjolein Vonk en Noah Kuiper. Zij zijn op de weg terug, maar het duel met TOP kwam nog te vroeg voor beiden. Voor Aad van Rijthoven, coach van TOP, was het een bijzonder duel: hij is goed bekend met Tempo en diens spelers. De derby begon weinig flitsend voor beide ploegen. Thomas Tiggelman zette met zijn eerste schot TOP op 0-1, maar dat was geen voorbode voor wat het publiek in die eerste helft voorgeschoteld kreeg. Na elf minuten korfballen stond er slechts een 2-2 stand op het bord en beide ploegen waren slordig en kwamen vaak niet verder dan éénschotsaanvallen. Er werd goed verdedigd, maar aanvallend miste de scherpte. In het slot van de eerste helft sloegen de bezoekers een gaatje dankzij twee doelpunten van Thijs van der Zaag en Thomas Tiggelman (5-9). Met een ouderwetse buzzerbeater bepaalde Jelle Steenbeek de ruststand op 6-9. Hoe anders werd de tweede helft. Beide ploegen kwamen sterk uit de kleedkamer en hoewel Nick Pikaar het gaatje eerst nog vergrootte naar vier kwam Tempo met drie snelle goals terug. Elma Schreuder, die erg goed verdedigd werd door Julia Schuiling, vond een beetje ruimte en schoot Tempo naar 10-11, waarna Edwin van der Weijde er 11-11 van maakte. Er ontspon zich een heerlijke tweede helft, waarin Nick Pikaar voor TOP een hoofdrol vertolkte, zowel aanvallend met zijn goals als verdedigend. Vijf minuten voor tijd stond het 18-18 toen Maaike van der Willik – vorig jaar nog winnaar van de juniorenfinale in Ahoy met TOP A1 – met twee doelpunten de beslissing leek te brengen. Ook Julia Schuiling deed nog een duit in het zakje en bij 18-21 leek het gespeeld. Tom Steenbeek bracht de hoop voor Tempo nog even terug, maar de punten gingen mee naar Sassenheim. (Uitslag: 19-21)

DeetosSnel – Oost-Arnhem
Het duel in Dordrecht kwam maar moeizaam op gang, met nog acht minuten op de klok tot de rust stond er slechts een 5-5 stand op het scorebord. Daarna brak er een korte fase aan met veel snelle doelpunten: drie damesgoals van Oost-Arnhem en daartegenover twee doelpunten van DeetosSnel. De thuisploeg verdedigde de eerste achter en Oost-Arnhem koos ervoor om over de heren aan te vallen, maar die schoten niet goed. Gelukkig voor Oost-Arnhem maakte ook DeetosSnel geen doelpunten meer in de laatste minuten tot de rust, wat resulteerde in een 7-8 tussenstand halverwege de wedstrijd. De Dordtenaren kwamen goed uit de kleedkamer en bogen de achterstand om in een 9-8 voorsprong. Ook verdedigend stond de ploeg goed en dankzij goals van Nout van der Wal en Mees Oppe liep DeetosSnel uit naar vier verschil: 14-10. De staf van Oost-Arnhem nam een time-out met nog zestien minuten op de klok en dat sorteerde effect. Vier doelpunten op rij in vijf minuten zette de bezoekers weer op gelijke hoogte: 14-14 en toen was het de beurt aan de staf van DeetosSnel om een time-out te nemen. Dankzij Oppe en een doelpunt van Lara Heijboer kwam de thuiploeg weer op voorsprong. Oost-Arnhem kreeg de kans om aan te haken vanaf de strafworpstip, maar deze kans werd niet benut. Met nog vier minuten te spelen was het verschil drie (17-14). DeetosSnel verdedigde sterk en Van der Wal en Oppe waren van groot belang voor hun ploeg. Als Heijboer haar ploeg op vijf verschil zet is de wedstrijd gespeeld. Willemien Kragt deed nog iets terug namens Oost-Arnhem maar de ingevallen Senno Snijders (voor Van der Wal) kreeg in de slotminuut nog een strafworp mee en verzilverde deze. Punten voor DeetosSnel dat daarmee, samen met DSC, Dalto en AW.DTV, bovenaan de ranglijst staat. (Uitslag: 20-15)

AW.DTV – Fiks
Een moeizame wedstrijd in Amsterdam, niet in de laatste plaats vanwege de vele fysieke duels die er uitgevochten werden en overtredingen die gemaakt werden. AW.DTV begon slecht, Jim Snel gooide de eerste bal direct over de achterlijn maar gelukkig voor de thuisploeg gooide ook Fiks de eerste aanval weg en zo bleef de valse start zonder gevolgen. Na bijna twee minuten kwam AW.DTV op 1-0 maar vervolgens duurde het bijna zeven minuten tot het volgende doelpunt viel. De thuisploeg begon matig maar ook Fiks was niet scherp op de afronding waardoor de Amsterdammers makkelijk over konden nemen. Na de 2-2 van Danny de Vos (AW.DTV) liep Fiks uit naar 3-7 met nog zo’n negen minuten te spelen. Het sein voor de staf van AW.DTV om een time=out te nemen. Dat sorteerde effect, Ilona van den Berg kwam binnen de lijnen en schoot haar tweede schot binnen. In rap tempo kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd tot op 7-7. Twee doelpunten van Dominic van Welzen (waarvan de 7-8 wel een beauty was) zetten Fiks weer op voorsprong: 7-9, wat tevens de ruststand werd. Het duurde lang na rust voor de wedstrijd hervat kon worden vanwege een storing. Toen er weer gespeeld kon worden snoepte Snel direct een puntje van de achterstand af, maar een foutje in het uitbrengen van de bal in de verdediging kostte direct een tegendoelpunt. Maar AW.DTV had Ilona van den Berg en met twee goals zette zij haar ploeg weer naast Fiks. Even later tilde ze met haar vierde doelpunt zelfs het gaatje naar twee in het voordeel van de thuisploeg. AW.DTV stond goed te verdedigen en Fiks kwam er aanvallend maar moeizaam uit. Bovendien werden opgelegde kansen gemist. De stevige wedstrijd leverde veel strafworpen en vrije ballen op aan beide kanten, die wel werden benut. Fiks deed wat het kon maar kreeg het gaatje niet meer dicht, van 15-12 werd het 20-17 en met nog ruim twee minuten op de klok zelfs 22-17 en daarmee was de wedstrijd gespeeld. Fiks blijft na vier ronden puntloos onderaan staan, AW.DTV deelt de koppositie met DeetosSnel, Dalto en DSC. (Uitslag: 23-19)