Skip to the main content

WKC 2023: halve finale: Tsjechië – TeamNL Korfbal

TeamNL Korfbal

Nadat in de groepsfase van het toernooi al een klinkende zege werd geboekt op Tsjechië, waren de Tsjechen op vrijdag 27 oktober opnieuw de tegenstander van TeamNL Korfbal. In de halve finale van het WK Korfbal had Nederland wederom geen enkele moeite met Tsjechië. Het werd 13-41.

Bondscoach Jan Niebeek startte in de basis met Fleur Hoek, Olav van Wijngaarden, Ran Faber en Jessica Lokhorst (aanval) en Daan Preuninger, Brett Zuijdwegt, Harjan Visscher en Zita Schröder (verdediging). Sanne van der Werff, Esther Cordus, Alwin Out, Terrenc Griemink en Bo Oppe begonnen op de bank. Femke Faber was nog niet inzetbaar na de blessure die ze opliep tegen Engeland.

TeamNL Korfbal had niet lang nodig om weer op voorsprong te komen. Ook het uitbouwen van deze voorsprong kostte ogenschijnlijk geen enkele moeite. Het snelle spel met veel diagonale passes was, net als in de vorige confrontatie met Tsjechië, maar lastig te volgen voor de Tsjechen. Ook aanvallend waren de Tsjechen alles behalve scherp. Dat was aan Nederlandse zijde wel anders. In het eerste kwart resulteerde maar liefst 70 procent van de aanvallen in een doelpunt en wisten alle basisspelers al minimaal één keer te scoren. Daardoor kon TeamNL Korfbal het tweede kwart ingaan met een 1-14 voorsprong. Daarin zakte de focus zowel aanvallend als verdedigend wat weg. Bij een stand van 3-15 vroeg Niebeek een time-out aan om zijn ploeg weer op scherp te zetten. Dat was genoeg om de dynamiek terug in het spel te brengen en TeamNL Korfbal scoorde er de rest van de tweede helft lustig op los. Bij een stand van 6-25 werd er gerust.

Na rust kwam Alwin Out in de ploeg. Hij verving Olav van Wijngaarden. TeamNL Korfbal kwam weer wat minder scherp uit de kleedlokalen dan het was geëindigd in de eerste helft, maar de ploeg herstelde zich snel. Met name richting het einde van het derde kwart draaide de doelpuntenmachine weer overuren. Sanne van der Werff en Bo Oppe hadden inmiddels Brett Zuijdwegt en Harjan Visscher vervangen. Bij een stand van 10-36 ging TeamNL Korfbal het laatste kwart in. Esther Cordus en Terrenc Griemink werden in de ploeg gebracht voor Jessica Lokhorst en Ran Faber. Ook Harjan Visscher kwam terug en verving captain Daan Preuninger. De slotfase van de wedstrijd was beduidend minder sterk dan de rest van de wedstrijd, maar de grens van veertig werd dit keer wel gepasseerd. De eindstand werd uiteindelijk bepaald op 13-41. Daan Preuninger en Fleur Hoek werden met elk zeven doelpunten topscoorders.

Harjan Visscher speelde tegen Tsjechië zijn 50e wedstrijd in het TeamNL-shirt. “Bijzonder, het gaat sneller dan je denkt, maar zeker mooi om mee te maken”, aldus Visscher, die tevreden was met de wedstrijd. “De vorige wedstrijd tegen Tsjechië speelden we een kwart echt minder. Dat moesten we even goedmaken en dat is volgens mij aardig gelukt, ondanks dat we af en toe weer even op scherp moesten worden gezet op het gebied van schotselectie.”

Morgen heeft TeamNL Korfbal nog een rustdag voor de strijd om het goud losbarst. Op zondag 29 oktober staat om 7.45 uur Nederlandse tijd de finale op het programma. De tegenstander daarin is gastland Taiwan, dat in een razend spannende halve finale met 21-19 won van België.